Hlavní navigace

Linux Mint 20 znovu přináší snadné posílání souborů po síti

3. 7. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Petr Krčmář, Root.cz
Lehce přes dva měsíce trvalo Mintu, než přišel s verzí stavějící na Ubuntu 20.04 LTS. Solidní základ zde dostává navíc řadu potěšujících vylepšení od autorů této distribuce.

Nová verze Mintu staví dle očekávání na Ubuntu 20.04 LTS. Podporu bude mít až do roku 2025. Mezi novinkami jinak relativně konzervativního vydání je pár zajímavých věcí.

K dispozici jsou již tradičně tři varianty instalačních obrazů: s desktopem Cinnamon, MATE a Xfce. Prvně jmenovaná používá Cinnamon 4.6, který má nyní o něco svižnějšího správce souborů Nemo. Ten prioritizuje obsah a navigaci, v případě nutnosti odloží načítání náhledů jak dlouho je potřeba – má to pak pozitivní dopad i na náročnější I/O operace či pomalé pevné disky. Dále v nastavení displejů lze měnit obnovovací frekvenci a je implementováno frakční škálování DPI.

Verze s MATE pochopitelně staví na aktuální verzi MATE 1.24, poslední varianta pak na desktopu Xfce 4.14.

Společné vlastnosti

Tou první je nový nástroj Warpinator, který po letech absence (navazuje na někdejší nástroj Giver) navrací do Mintu velmi jednoduché přeposílání souborů v rámci lokální sítě. Není potřeba nic konfigurovat, počítače se vzájemně vidí a stačí přenášené soubory pouze přetáhnout do aplikace.

Další novinkou ve dvacítce je vylepšená podpora pro Nvidia Optimus, tedy stroje sdílející typicky Intel CPU c iGPU a k tomu přídavnou grafiku Nvidia. V systému je nyní Nvidia Prime applet, který ukazuje, na kterém GPU se nyní renderuje a umožňuje jedním kliknutím přepínat mezi GPU. Podporován je i profil On-Demand a z příkazové řádky je možné použít dva příkazy ( nvidia-optimus-offload-glx, resp. nvidia-optimus-offload-vulkan) s jejichž pomocí lze přesměrovat na GLX či Vulkan. Pro zvýšení kompatibility a situace jako běh z live CD bez ovladačů Nvidia je tu nově nomodeset v rámci Compatibility Mode.

Další novinky se odehrávají na hlavní liště. Kupříkladu XAppStatusIcon dostala schopnost pracovat s událostmi kolečka myši a novou funkcionalitu odpovídající gtk_menu_popup(). díky tomu mohou vývojáři snadněji portovat aplikaci z GtkStatusIcon. Všechny edice Minut 20 pak mají sjednoceny systémové ikony v liště, nechybí symbolické ikony a podpora HiDPI. V této verzi také používají XAppStatusIcon všechny následující části: Blueberry, mintupdate, mintreport, nm-applet, mate-power-manager, mate-media, redshift a rhythmbox.

Dílčí inovace se týkají i XApps, například Xed umí nově spojovat řádky a mazat koncová bílá místa v souborech před uložením. Xviewer dostal celoobrazovkový režim a tlačítka pro diaporama a pamatuje, zdali bylo jeho okno maximalizované.

Instalátor balíčků Gdebi dostal nové GUI, přihlašovací obrazovka (Slick Greeter) podporuje roztažení wallpaperu přes více monitorů. Na úrovni systému pak dvacítka přináší přechod Apturl od Synaptic k Aptdaemon, APT doporučení jsou nyní v základu zapnutá pro nově instalované balíčky (nikoli pro aktualizace). Vypnuta je oproti Ubuntu služba Snapd a nelze ji nainstalovat skrze APT balíčky.

UX DAy - tip 2

Live verze běžící ve VirtualBoxu odteď automaticky použije rozlišení nejméně 1024×768. Toto vydání pak, v souladu s verzí Ubuntu na které staví, využívá kernel Linux 5.4 a k tomu linux-firmware 1.187.

Pracovalo se i na vzhledu, téma Mint-Y je zase o kus dál, nechť každý soudruh posoudí sám. K dipsozici jsou nově žluté ikony složek a volbu barevného vzhledu nabídne uvítací obrazovka při prvním spouštění. V systému je k dispozici řada wallpaperů od mnoha uživatelů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.