Hlavní navigace

Linux Mint hlásí nejen WineHQ 4 a nový komunitní web

3. 6. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Mint
V posledních týdnech se podařilo autorům Mintu implementovat několik novinek, které značně zlepšují chování distribuce a do budoucna usnadní práci vývojářům. Vedle Wine a webu došlo též na widgety.

Před měsícem hovořil Clement „Clem“ Lefebre v pravidelném shrnutí novinek o tom, jak velkou podporu dostávají vývojáři Mintu od uživatelů, o spoustě emailů, které vyjadřují díky. Nyní dodává, že se od tohoto musejí odrazit – česky bychom řekli neusnout na vavřínech, necítit se příliš sebejistí.

Letošní květen se v projektu Mint vyznačuje jednou věcí: nikdy projekt neobdržel tolik finančních darů od uživatelů. Celkem na vývoj přispělo 868 lidí částkou dosahující více než 24 tisíc dolarů (tedy v průměru necelých 28 dolarů na člověka). Clem to hodnotí tak, že výše částky je doslova obrovská a současně větší než v době posledního vydání Mintu. Samozřejmě jménem všech děkuje.

Wine 4 přímo od WineHQ

Každopádně se v květnu pracovalo. Linux Mint konečně dostal novější Wine, čímž je myšlena řada Wine 4.x. Wine v Mintu 19.x využívajícím jako základ balíčky z vydání Ubuntu 18.04 LTS navíc bylo komplikované na instalaci, což se také podařilo zlepšit.

V rámci identifikace důvodů pro uvedené problémy se přišlo mimo jiné na to, že oba balíčky, tedy wine-stable i wine-development, jsou zastaralé. Na 64bitových počítačích kvůli tomu vedla instalace Wine k nekompletní sadě nainstalovaných balíčků, bez podpory 32bitových windowsích binárek. Ty navíc (myšleno .exe, .msi atd.) mohly být spouštěny pouze z vybraných míst (včetně C:\). Tyto problémy přitom souvisely se zdrojem balíčků, u verzí přímo z WineHQ nenastávaly.

Jako řešení bylo zvoleno backportování WineHQ verze 4 do repozitářů Mintu. To kromě vyřešení problémů přineslo také podporu API Vulkan a Direct3D 12 a také herních ovladačů.

Poslední z problémů s přístupem ke spouštění programů byl globálního charakteru, společný všem novějším verzím Wine. Jako řešení byl vytvořen balíček wine-desktop-files, který je nyní v repozitářích Mintu.

V neposlední řadě je zde nový metabalíček wine-installer, který zastřešuje celý proces instalace Wine na Mintu (ten ale bohužel zavádí jmenný konflikt mezi WineHQ a Ubuntu verzí, bez bližšího upřesnění od Clema, co s tím bude).

Nový komunitní web

Nový komunitní web je k dispozici na původní adrese, v případě navštěvování starší verze je tedy vhodné vynutit si načtení stránky znovu (Ctrl+F5 / Ctrl+Shift+R). Nový design je postaven na Bootstrapu, díky čemuž je web responzivní a lépe čitelný na displejích s nižším rozlišením. Pod kapotou je pak snadnější na udržování, jelikož došlo k oddělení obsahu od formy.

Optimalizace zahrnovaly smazání 63 tisíc účtů, se kterými nebyl svázán žádný obsah a které v roce 2019 nebyly nikým použity. Došlo též k odstranění funkcionality, kterou lze oželet, například přátel, uživatelského skóre atd. To vedlo k navýšení výkonu webu.

Počítá se s čištěním hardwarové databáze či zautomatizováním přidávání flatpaků do softwarové sekce ve chvíli, kdy se nová aplikace objeví na Flathubu.

Textový editor Xed

Příští verze výchozího textového editoru Xed bude podporoval přepínání komentářů a jejich bloků v kódu. V Xedu se komentář vytvoří snadno tak, že uživatel označí část textu a stiskne  Ctrl+/.

Widgety pro Nastavení

Co desktopovému prostředí Cinnamon zatím chybělo, byla snadná cesta k tvorbě aplikačních prvků. Konfigurační stránky, sekce či widgety s automatickou synchronizací s gsettings  byly pro Cinnamon vyvinuty v jeho počátcích a udržování kódu Cinnamon Settings tak bylo složité.

root_podpora

Nyní byly tyto widgety přesunuty do python-xapp (modul Python Xapp) a díky tomu jsou přístupné i mimo Cinnamon a i dalším projektům. Vytváření daných prvků tak bude pro vývojáře jednodušší a navíc díky tomu Cinnamon i jiné projekty získávají konzistentnější vzhled a chování.

Linux Mint - Mint Menu
Autor: Linux Mint

Linux Mint – Mint Menu

Ukázka MintMenu je takový modelový příklad: převedení do nového systému znamenalo přidat 679 řádků kódu, ale 2267 řádků odebrat. Nová implementace je tak jednodušší a kratší, neb většina nastavení je vlastně otázkou jediného řádku kódu. MintMenu pak dostalo i několik oprav.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.