Hlavní navigace

Názor k článku Současný Linux na 8 let starém levném PC: plynulý desktop za pár korun od LD - Windows 10 opravdu jedou na ledasčem, a platí...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 3. 2023 22:41

    LD

    Windows 10 opravdu jedou na ledasčem, a platí to i pro windows 11, kde ale není jisté, jeslti to brzy microsoft nezařízne.
    Z mé osobní zkušenosti plynulost windows (hlavně v kombinaci z firefoxem, a u něj to platí i často na linuxu), je silně závislá na rychlosti přístupu k disku. Win10 se dají v klidu provozovat i s 2 GB RAM (do méně bych nešel), ale je třeba mít rychlé SSD. Dále u procesoru není C2D jako C2D, mám špatné zkušenosti s C2D s 667MHz FSB, ale dobré s 800Mhz FSB. Většinou šly dát do stejné desky a rozdíl byl ve windows hodně znát.
    Co se týče starých AMD APU, rozhodně bych je nekupoval, ten výkon to nemělo a Intel byl v té době na tom mnohem lépe. Jediný důvod by snad mohla být spotřeba.
    U windows a starého hardwaru je ale jedna potíž a to jsou ovladače, které už často ani nevyšly pro win10 a to může taky ubírat na výkonu. A pak tu máme ještě 32 vs 64 bit. Ano, je pravdou, že sehnat dnes software na 32 bit stroj je pomalu umění, všichni (často v opensource světě) se tváří, že 32-bit je fuj, ale we windows světě na starém hardwaru to prostě jede líp a to i v případě, že je železo nativně 64bitové. A stejně většinou staré stroje nemají víc jak 4GB RAM.

    K článku, osobně, pokud by bylo zadání ušetřit, bych asi zvažoval nahrazení tak starého stroje RaspberryPi4 (nebo "čínským klonem") s krabičkou s integrovaným diskem. Výkon bude podobný až vyšší, a spotřeba téměř nulová a zadání na malé rozměry to taky splní.
    Mimochodem, na raspberry běží Win10 (a 11) taky (pomalu), ale takový masochista snad nikdo není.