Hlavní navigace

Názor k článku Současný Linux na 8 let starém levném PC: plynulý desktop za pár korun od David Ježek - Pokusím se neumětelsky odpovědět na vaši otázku. Píšete...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 3. 2023 9:00

    David Ježek

    Pokusím se neumětelsky odpovědět na vaši otázku. Píšete o strojích, které slouží víceméně jen jako spouštěč Minecraftu. To není případ žádného ze strojů, které já spravuji. To KDE jsem myslím objasnil v článku, je to prostě GUI, které je vzhledově i obsluhově nejbližší "standardním Windows" a dodávám, že současně se mě s ním pracuje lépe, než třeba s IceWM (které by jinak v principu asi taky stačilo). Druhá věc pak je distribuční aspekt, kde ani na C2D nepředstavovalo Kubuntu zásadní problém, navíc nyní vyřešení s Mageiou - btw na mém Alder Lake stroji to vypadá takhle:

    [jezci@localhost ~]$ systemd-analyze blame
    5.372s network-up.service
    3.612s plymouth-quit-wait.service
    2.821s systemd-udev-settle.service
    2.650s lvm2-monitor.service
    1.184s dev-sda2.device

    Vše ostatní už je v milisekundách, a to poměrně rychle pokleslých do desítek a jednotek. Mageia navíc tak často nevydává aktualizace a zjišťování/no­tifikace jsem samozřejmě pořešil - stejně jako u Kubuntu (stroj prostě jednou za čas zaktualizuju z terminálu).

    A třetí aspekt: i kdyby šel start stroje urychlit třeba z 40s na třeba 15s, nemá to žádný reálný význam. Beztak běží prakticky permanentně (proto jsem teď nasazoval stroj, co v takové situaci žere 7W) a i kdyby ne, tak i jedno zapnutí denně nikomu z uživatelů nevadí, zejména když se to teď beztak hodně zrychlilo.

    Závěrem tedy: ano, lze udělat řadu optimalizací, ale jejich reálný efekt je bezvýznamný.