Hlavní navigace

Linux na Apple M2, nový správce nastavení v Ubuntu

4. 7. 2022
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Hector Martin
Tvůrce Asahi Linuxu začal s portací Linuxu na Apple M2. Ubuntu 22.10 dostane nového správce nastavení. OpenBSD dostane dva nové překladače jazyka C. Rodina Raspberry Pi se rozrostla o tři nové členy.

Linux na Apple M2

Hector Martin, který dříve vedl projekt Asahi Linux začal s portací Linuxu na nedávno uvedený třináctipalcový MacBook Pro poháněný systémem na chipu Apple M2. Hned během prvního týdne se mu podařilo dosáhnout významného pokroku. Naštěstí bylo totiž možné použít velkou část kódu z projektu portace Linux na Apple M1. Jedná se teprve o počáteční fázi projektu, takže spousta věcí ještě nefunguje.

Linux na Apple M2Linux na Apple M2

Ubuntu dostane nového správce nastavení

Vývojová sestavení Ubuntu 22.10 konečně dostala aktualizovaný balíček GNOME Control Center. Tím byl doplněn poslední dílek skládačky prostředí GNOME 42, se kterým hodlá nadcházející verze Ubuntu přijít. Tvůrci linuxové distribuce Ubuntu implementovali do tohoto správce nastavení všechny volby, které nadcházející verze obsahuje. Jak vývoj pokračuje, je také docela možné, že Ubuntu 22.10 nakonec bude obsahovat GNOME 43, takže tento správce nastavení bude muset být stejně ještě aktualizován.

Správce nastavení v Ubuntu 22.10Správce nastavení v Ubuntu 22.10

OpenBSD dostane dva nové překladače jazyka C

Vývojář Brian Robert Callahan nebyl spokojen s nabídkou překladačů programovacího jazyka C pro operační systém OpenBSD. Rozhodl se proto na tuto platformu portovat hned dva. Jedná se o chibicc  a kefir. Nejedná se ale o oficiální porty. Oba tyto překladače byly zatím vyvinuty a testovány pouze na Linuxu, takže jejich funkcionalita na OpenBSD může být částečně omezená.

OpenBSD na Apple M1OpenBSD

Nové modely Raspberry Pi

Rodina jednodeskových počítačů Raspberry Pi se rozrostla o 3 nové členy. Jedná se o modely Raspberry Pi Pico W, H a WH. Jedná se o aktualizované verze desek, určených pro internet věcí. Cena jedné se pohybuje kolem 6 amerických dolarů (142 korun). Hlavní změnou oproti původním modelům je přidání bezdrátové sítě.

Raspberry Pi Pico WRaspberry Pi Pico W

Nově vydáno

KaOS, nezávislá průběžně aktualizovaná linuxová distribuce s vyladěným prostředím KDE vyšla ve verzi 2022.06. Na anonymitu zaměřená linuxová distribuce Whonix postavená na Debianu oznámila vydání verze 16.0.5.3. Na Ubuntu postavená živá distribuce KDE neon s nejnovějším prostředím KDE Plasma je k dispozici ve verzi 20220623. Jednoúčelová distribuce Clonezilla Live, která slouží ke klonování diskových oddílů, vydala novou verzi s číslem 3.0.1–8.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.