Hlavní navigace

Linux na telefonu místo Androidu: projekt Halium nabídne třeba Ubuntu

28. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Skupina vývojářů stojících za projektem Halium chce sjednotit přístup několika linuxových distribucí a spustit je nad společným základem Androidu. Tím zjednoduší portaci na různá zařízení.

Skupina vývojářů představila projekt Halium, jehož cílem je zjednodušit běh linuxových distribucí na zařízeních původně určených pro běh Androidu. Takové distribuce už samozřejmě existují – například Maemo, Meego, Mer, SailfishOS, Ubuntu Touch, Plasma Mobile a další. Všechny používají nástroj Hybris, který jim umožňuje díky překladové vrstvě používat binární ovladače pro Android.

Hybris původně napsal Carsten Munk pro Mer, ale později byl použit v dalších systémech. Lidem z projektu Halium ale vadí, že si každý systém implementuje podporu androidích ovladačů po svém a různě řeší také například běh démonů. Práce se proto zbytečně tříští a neexistuje jednotný způsob, jak problém řešit. V průběhu vývoje těchto projektů bylo mnohokrát navrhováno, aby komunity spolupracovaly, protože mají různé cíle. Z různých důvodů k tomu v minulosti nedošlo a je čas to změnit.

Halium proto hodlá připravit jakýsi jednotný základ systému, jehož součástí bude linuxové jádro, HAL z Androidu a libhybris. Cílem je standardizovat vrstvu mezi hardwarem a samotným systémem. Budeme tyto součásti sdílet a věříme, že to sníží současnou fragmentaci, píší vývojáři v oznámení projektu.

Struktura systému navrhovaná projektem Halium

Halium tak použije linuxové jádro z Androidu doplněné o ovladače hardware a podstatné systémové služby. Zbytek prostředí pak bude otevřený pro běžný linuxový software. Výsledkem tak bude nízkoúrovňový základ hybridní distribuce, kterou bychom mohli označit za GNU/Android. Výhodou pro další vývojáře je, že vznikne jednotná platforma, která uzavřené ovladače zabalí do standardizovaných rozhraní. Příprava jednotlivých uživatelských rozhraní pak bude na tvůrcích konkrétních distribucí.

UX DAy - tip 2

Celý projekt je teprve na začátku ve fázi přípravy dokumentace a dalším krokem by měl být vznik referenčního řešení pro telefony Nexus 5, OnePlus One a Nexus 5X. V plánu je pak nad společným základem spustit rootfs distribucí jako Ubuntu, ArchLinux, Debian nebo Fedora – všech ve verzi pro ARM.

Tvrdí také, že nechtějí nahradit současné mobilní linuxové distribuce, ale stát se součástí ekosystému a zjednodušit celý vývoj. Jejich práci pak budou moci používat další komunity. Další detaily jsou sepsány v plánech projektu a v nástinu dalšího vývoje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.