Hlavní navigace

Názor k článku Linux? Neznám! od Lael Ophir - 1. Jak tu už padlo, není to o...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 3. 2008 11:50

    Lael Ophir (neregistrovaný)
    1. Jak tu už padlo, není to o Linuxu. Windows se typicky instalují na stroj jako jediný OS. Pokud je tam již jiný systém, jedná se o minimum případů, ale zato těch systémů může být řada: MacOS, FreeBSD, Linux (jedna ze stovek distribucí, z jedním z mnoha boot loaderů), OS/2, BeOS a další. To se špatně podporuje. Doporučení: nainstalujte nejprve Windows.

    2. Proč by Windows samy o sobě měly podporovat nějaké naprosto minoritní souborové systémy? Mimochodem jaké verze daného FS by měly být podporované? Já bych spíše Linuxu vytknul, že nemá jeden slušný FS, který by uměl těch pár věcí typu žurnálování, kvóty, kompresi, šifrování, NFS, soubory větší 2GB, defragmentaci přimontovaného FS atd. Proč mít proboha 17 FS, kde každý umí jen něco, a ne jeden, který umí všechno? Samozřejmě ten jeden musí být velmi dobrý, a možná bude obtíženější napsat jeden dobrý kousek, než 17 polotovarů. Ale na prvním místě našeho snažení je zákazník, že?

    Když jsme u toho, Windows umožňují instalovat file systémy (existují moduly pro ext2 a další). Mám za to, že v Linuxu totéž vyžaduje rekompilaci kernelu. Nebo se mýlím?