Hlavní navigace

Názor k článku Linux očima jeho odpůrců od Miroslav Suchý - Chci autorovi poděkovat, za opravdu zajímavé podněty a...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 27. 12. 2005 17:00

    Miroslav Suchý
    Chci autorovi poděkovat, za opravdu zajímavé podněty a připomínky k distribucím postaveným na Linuxu.

    Linux v podnicích je problém. Nebavíme se o serverech (to by tady bylo nošením dříví do lesa). V desktopech je již také dobrý. Když jsem Linuxu/KDE naučil tchána a tchyni za 2 hodiny, naučí se každý. Na infolince MS normálnimu uzivateli v pripade problemu stejne neporadi (nekolikrat osobne vyzkouseno), takze koncovym uzivatelum stejne nakonec radi komunita, tak jako v Linuxu. Ovsem podniky... To je svet sam pro sebe.
    Ovsem vetsina argumentu predlozena autorem mi prijde, jako argumenty proc Linux nema rad nejaky koncovy uzivatel! Od spravce stredne velkeho podniku se ocekavaji jiste znalosti a minimalne zkompilovat program v pripade nedostupnosti nativniho baliku by nemel byt zadny problem!
    ad Sprava pocitace: Dle me zkusenosti (ucebny na univerzite) vyzaduje sprava pocitacu s Windows po prepoctu na jeden pocitac 3* vice administratoru nez sprava Linuxovych pocitacu. U spravy pocitacu bych vubec nezminoval neco jak intuitivnost. Správce má vždy vědět co dělá, jinak to nedopadne dobře.
    ad Podpora a vyvoj: Tady si myslim otevrenost systemu prebije kazdy jiny argument. Pokud je system uzavreny a potrebujete neco upravit, tak pokud jste nekdo mensi nez vlada nebo firma z Fortune 500, tak se na vas MS vykasle. Zkousel jste nekdy nekdo volat na help line MS a pomohli vam? Vim o spouste lidi, kterym nepomohli, ale nevim o nikom komu by pomohli.

    Co autor nezminil a co bych naopak ja videl jako nejvetsi prekazku je neochota IT oddeleni neco menit.
    Proc by menili menit neco co funguje? Pokud prechod bude problematicky, tak budou nejspise vyhozeni, nebo minimalne hodne penalizovani. A pokud to vyjde? Uspori se par penez, coz dobre fungujici podnik obvykle moc nepociti. Obykle vidim, ze se Linux nasazuje ve trech typech podnicich:
    a) firma ve financnich problemech (hledi se na kazdou korunu)
    b) zacinaci firma (hledi se na kazdou korunu, nic se nemeni, protoze se zacina od zacatku - tedy zadny problem)
    c) nadsenci, kterym nevadi pripadne problemy z prechodu