Hlavní navigace

Názor k článku Linux poběží lépe ve VirtualBoxu, přídavky pro hosta budou součástí jádra od Miroslav Šilhavý - Jenže cena za takové rozhraní by pravděpodobně byla...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 1. 2018 11:59

    Miroslav Šilhavý

    Jenže cena za takové rozhraní by pravděpodobně byla příliš vysoká – zakonzervování jádra a omezení dalšího rozvoje.

    To si nemyslím. Jsou zařízení, která opravdu potřebují jít "na dřeň" systému, ale jsou i taková, která mohou být obsluhována ovladačem přes univerzální rozhraní. Linux není jediné jádro na světě, a je vidět, že to možné je.

    Tak používejte FreeBSD. Ty systémy jsou vyvíjené různě, je to záměr, a neexistuje žádný důvod, proč by se měl způsob vývoje Linuxu změnit na model FreeBSD jenom proto, že se někomu ten model líbí víc – když je tu spousta lidí, kterým víc vyhovuje model vývoje Linuxu. Tak ať si každý vybere, co chce – konzervativci FreeBSD, experimentátoři Linux.

    Ano, s touto tezí souhlasím, přesto si myslím, že je dobré čas od času si možnosti připomenout a zamyslet se, jestli se třeba doba neposunula někam dál a není možné hledat nějaké ještě lepší řešení. Měl jsem na mysli např. to, aby opravdu existoval jeden univerzální kernel, který by poskytoval i binární kompatibilitu. Domnívám se, že takové jádro by bylo s to obsloužit 80 % potřeb. A pro zbylých 20 % by zůstala možnost kompilace a absolutního přizpůsobení.

    Nyní je jádro linuxu ochuzeno o univerzalitu ve prospěch okrajových případů, které s ním lze řešit. Je možné, že i to stojí za tím, proč není Linux úspěšným konkurentem v desktopových nasazeních.

    Pochopil jste mě špatně, pokud si myslíte, že chci Linux měnit. Mně bohatě stačí to, že si mohu vybrat a používat právě to BSD, nebo třeba konzervativně RHEL/CentOS. Moje psaní bylo hlavně o tom, že za ty roky vidím, jak se linux vyvíjí, a vidím i to, že kromě nezpochybnitelného růstu musí bojovat s novými problémy. Mně, jako uživateli / správci pak není moc jasné, kam se to bude ubírat, a to mi trochu vadí.

    Nechci tu věštit z křišťálové koule, ale mám dojem, že mnoho lidí by ocenilo, kdyby linux a jeho distribuce uměly hlavně špičkově běhat na aktuálním mainstreamovém hardwaru, nebylo potřeba řešit problémy s power managementem, rozlišením obrazovky, polohovacím zařízením; správcům pak většinou stačí podpora běhu ve virtuálních prostředích - tam je navíc hardware abstrahovaný o stupeň víc. Zbylé možnosti jádra jsou pak pro nadšence.

    Aktuální situace tedy je, že Linux přitahuje právě jen ty nadšence, ale té zbylé většině spíš klade pod nohy překážky. A z podstaty věci - nadšenci jsou spokojení, ale ti ostatní nejsou nadšenci. Proto ti "nenadšenci'" raději linux nepoužívají, protože nemají energii, čas, zájem býti nadšenci.

    Takže se prosím za moje názory nerozčilujte, nejsou myšleny jako srážení linuxu, ale jako zamýšlení se nad tím, jak mu pomoci o level dál.