Hlavní navigace

Linux v Mnichově prý nefunguje, opět se uvažuje o Windows

14. 11. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Mnichov se Linuxu jen tak nezbaví, ale uvažuje se, že nespokojení pracovníci budou moci přejít zpět na Windows a Microsoft Office. Open source je prý zastaralý a má problémy s kompatibilitou.

Mnichov a Linux, to je nekonečný příběh. Migrace mnichovské veřejné správy na Linux a open source byla ostře sledovaná proto, že byla jedna z prvních. S přechodem se začalo už v roce 2004, ale trvalo ještě dalších devět let, než byla migrace dokončena. A dosud není pořádně jasné, proč se celá záležitost tak táhla.

Rokem 2013 a dokončením migrace cca patnácti tisíc stanic to však neskončilo. Nedlouho poté se začaly objevovat informace, že v Mnichově s Linuxem nejsou zdaleka tak spokojení a někteří zastupitelé se dokonce nechali slyšet, že zaměstnanci kvůli Linuxu trpí. Teď už ale nezůstává jen u slov a městská rada vážně zvažuje, že se alespoň do určité míry vrátí k softwaru od Microsoftu.

Návrh: dejme zaměstnancům na výběr

Primátor města Dieter Reiter, který Linux také kritizoval, nechal vypracovat studii o možném odchodu od Linuxu. Ta v zásadě navrhuje, aby si jednotliví zaměstnanci/uživatelé mohli vybrat, zda chtějí používat open-source řešení nebo proprietární řešení od Microsoftu stávající se primárně z Windows 10 a kancelářského balíku Microsoft Office. Pokud by alternativa u uživatelů měla úspěch, bylo by na zvážení, zda má cenu do linuxového řešení dále investovat.

Tento nápad hodnotí zastupitelé poměrně pozitivně. I ti, kteří v zásadě proti Linuxu nejsou. Nápad se zamlouvá také zástupcům úředníků. Žádné rozhodnutí však zatím nepadlo. Personální komise má o záležitosti hlasovat v lednu příštího roku, ale hlavní rozhodnutí samozřejmě bude na mnichovském zastupitelstvu. Nasazení Windows by bylo součástí většího projektu za téměř 19 miliónů eur, jehož cílem je celková modernizace IT a informačních systémů.

Galerie: Linuxové distribuce vyvíjené státy a městy

Ani dnes to ale není tak, že by v Mnichově Windows nepoužívali vůbec. Na Windows prý běží víc než čtyři tisíce stanic, přičemž číslo roste. Důvod je zřejmý: zaužívaný software Linux zkrátka nepodporuje. Stále však platí politika, že volbou číslo jedna je Linux a měl by se použít, pokud pro jeho použití neexistuje skutečná překážka. Pro srovnání, na Linuxu aktuálně běží kolem dvaceti tisíc stanic.

Problémy dělají SAP nebo PDF

Proti linuxovému řešení dlouhodobě vystupuje personální odbor, podle kterého s přechodem na Linux značně poklesla produktivita práce a LiMux, jak se mnichovská linuxová distribuce nazývá, a LibreOffice jsou technologicky zastaralé. Odbor silně podporuje rychlý a dobře strukturovaný přechod na Windows, Microsoft Office a další standardní aplikace, píše se v jeho posledním vyjádření.

Odbor také poukazuje na to, že se zkrátka nelze zbavit závislosti na firmách jako Microsoft, Oracle nebo SAP, protože na trhu nejsou dostatečně dobré alternativy. Právě s informačními systémy SAP je prý na Linuxu také problém. Mezi další výtky patří např. nesprávné zobrazování PDF ve svobodných čtečkách, na kterém asi něco bude. Např. s různými vyplňovacími PDF to open-source programy moc neumí a de facto standardní čtečka Adobe Reader už pro Linux není k dispozici.

Jinde se od Linuxu neodvrací

Těžko říct, nakolik jsou v Mnichově problémy s Linuxem reálné a zda nehraje roli ještě něco jiného. Dost možná bude problém i v tom, jak pomalu nasazení probíhalo a ještě než se LiMux dostal všude, už byl do určité míry zastaralý. Teď to vypadá, že Windows opět dostane zelenou, alespoň na zkoušku. I pokud by se uživatelům zalíbil, přechod zpět na Windows rozhodně nebude záležitostí pár měsíců ani jednoho roku a LiMux ještě pár let zůstane v provozu.

UX DAy - tip 2

Linux v Mnichově je vděčné téma, protože právě v tomto městě se rozhodli být průkopníky. Na druhou stranu už dávno nejde o největší nasazení Linuxu, LibreOffice a spol. ve veřejné správě. Zvláště po roce 2010 se objevilo mnoho případů nasazení Linuxu na desetitisíce stanic, např. u francouzských četníků. A většinou se nestává, že by se od Linuxu instituce odvracely. Také je třeba říct, že open source není jedna věc, ale velký ekosystém, ze kterého je třeba poskládat vhodné řešení pro konkrétní potřeby. A právě kvalita složení má zásadní vliv na použitelnost celého řešení.

(Zdroj: TechRepublic)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.