Hlavní navigace

Názor k článku Linux začíná prorážet na firemní desktopy od LO - A co si představujete, že se dozvíte? Něco...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 12. 2007 16:29

    LO (neregistrovaný)
    A co si představujete, že se dozvíte? Něco typu "vyměňte paměťový modul na třetí pozici", případně "ten zdroj je levný shit, a proto vám počítač nefunguje"? Nebo něco jako "chyba KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED na adrese xyz, výjimka číslo abc"? To druhé máte přímo na blue screen, a po rebootu v Event Logu. Kódy bug checků jsou zde:
    http://msdn2.microsoft.com/en-us/library/ms789516.aspx

    Vygenerovaný small dump můžete otevřít a interpretovat na základě těchto informací:
    http://support.microsoft.com/kb/315263/en-us

    Po rebootu Windows navíc vygenerují balíček s hlášením o chybě, které umí poslat na OCA (online crash analysis). Tam dostanete tu první informaci - například "může za to driver zařízení; podívejte se po nově instalovaných zařízeních, a zkuste jim vyměnit driver nebo je zakázat, případně zařízení odpojit". K tomu můžete dostat i link na Knowledge Base, tohoto typu:
    http://support.microsoft.com/kb/818501/en-us

    Samozřejmě is můžete stáhnout debugger, a ve věcech se hrabat. Ale nějak se to nenosí ;). Dále odeslání hlášky o chybě na OCA umožňuje MS vést statistiku, vyhodnocovat nejčastější chyby, opravovat či zakazovat chybné drivery (kolikrát jste viděl na Windows Update nový driver pro své zařízení?) atd.

    Nevím, co vám Linux nabízí navíc, ale řekl bych, že vůbec nic. Naopak nemá obdobu OCA, a ani informace nejsou tak užitečné.

    Ještě zajímavost: pokud máte v Device Manageru zařízení se žlutým vykřičníkem (v chybě), samozřejmě existuje popis error codes. Je zde:
    http://support.microsoft.com/kb/310123/en-us

    Už si uvědomujete, že informace jsou, jen o nich nevíte? A nejsou to (jen) informace po fórech, ale hlavně informace od zdroje.