Hlavní navigace

LinuxDays se vracejí v plné síle, proběhnou 7. a 8. října v Praze

7. 3. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tradiční podzimní konference LinuxDays se vrací. Desátý ročník proběhne opět na začátku října v prostorách Fakulty informačních technologií ČVUT (FIT ČVUT) v pražských Dejvicích.

Komunitní konference LinuxDays se poprvé konala v roce 2012. Dosud se uskutečnilo devět ročníků, ten desátý, loňský, se z organizačních důvodů nekonal. Letos se akce uskuteční, a to 7. a 8. října. Místem konání budou opět přednáškové místnosti a přilehlé prostory FIT ČVUT. Konferenci LinuxDays pořádá Petr Hodač z Katedry počítačových systému Fakulty informačních technologií ČVUT ve spolupráci s kolegy z komunity a sdružením CZ.NIC.

Z různých důvodů nebylo v několika předchozích letech setkávání většího množství lidí jednoduché nebo bylo dokonce úplně nemožné. Proto se organizátoři rozhodli při přípravě desátého ročníku klást ještě větší důraz na komunitní charakter akce. Letošní LinuxDays by tedy měly být místem, které poslouží k setkání, výměně zkušeností, praktickým workshopům a odborné diskuzi mezi příznivci, profesionály, novináři a všemi, kteří mají zájem o novinky ze světa Linuxu.

Tuto myšlenku by měl podpořit také fakt, že se během příprav budou organizátoři pravidelně prostřednictvím tradičních anket obracet na širokou veřejnost v různých otázkách, díky kterým bude možné obohatit program akce o různorodé nápady a tipy. I tyto formy komunikace mají umožnit co nejužší napojení komunit, potenciálních návštěvníků, přednášejících a dalších lidi na organizační tým.

Stejně jako v minulých letech budou mít návštěvníci přímý vliv na jednotlivé přednášky, které bude možné předem navrhnout a v otevřeném hlasování posoudit, stejně jako v minulých letech. Přednášející dostanou více času k přihlášení svého tématu a bude k dispozici také prostor pro zapojení posluchačů či pro otevření libovolného zajímavého tématu.

Konference je kvůli současné turbulentní době finančně náročnější, s čímž tradičně pomůže sdružení CZ.NIC a další organizace, které mají zájem podporovat komunitní akce. V posledních několika složitých letech byla znát síla komunity okolo podobných konferencí, která také pomáhá postavit vše zpět na nohy a zvládat stále ještě komplikovanou situaci.

Důležité je, že LinuxDays budou a budeme se moci sejít, popovídat si s lidmi u stánků, poslechnout si zajímavé přednášky, naučit se něco na workshopech nebo se jen tak setkat a jednoduše být spolu.

Byl pro vás článek přínosný?