Hlavní navigace

Linuxové distribuce v roce 2006: první pětka

28. 12. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Těsně před koncem roku je čas se podívat na posledních 365 dní z pohledu distributorů a jejich výtvorů. Společně se podíváme na prvních pět nejpopulárnějších linuxových distribucí a řekneme si, jak si vedly v uplynulém roce. Které události byly nejdůležitější? Co se distributorům podařilo?

V nedávném článku jsme si představovali události, které nás čekají v roce 2007. Nyní nastal čas na malou rekapitulaci dění okolo distribucí. Podíváme se společně na nejdůležitější události prvních pěti nejpopulárnějších linuxových distribucí.

Informace o popularitě jednotlivých systémů jsme získali ze serveru Distrowatch. Ačkoliv se jedná jen o měření návštěvností stránek o jednotlivých distribucích, je žebříček obecně považován za poměrně vypovídající.

Nejprve se tedy podíváme na „běžné” distribuce a události okolo nich. Ve druhém díle pak probereme dalších pět distribucí a přidáme k nim i segment live, který také stojí za prozkoumání.

Ubuntu

Ubuntu

Ubuntu si svou první příčku v žebříčku popularity drží už poměrně dlouhou dobu. Už v roce 2005 získal na Distrowatch celkové první místo a není se čemu divit. Ubuntu je velmi dynamická distribuce, která se snaží reagovat na požadavky běžného uživatele.

Aktivita vývoje je vidět také na rychlosti vydávání nových verzí. V červnu jsme se po několika odkladech dočkali Ubuntu 6.06 s kódovým označením Dapper Drake. Ubuntu touto verzí především kompletně opustilo textový instalátor z Debianu a nahradilo jej vlastním přehledným grafickým programem.

Vývojáři samozřejmě začali ihned po uvolnění Dappera pracovat na plánech pro novou verzi Edgy Eft. Popularita Ubuntu láká další vývojáře a vzniká tak poměrně početná rodina dalších odnoží jako Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu, Gnubuntu a také nově vzniklý Fluxbuntu, který nabízí prostředí FluxBox.

Na konci října jsme se zmíněné nové verze Edgy Eft dočkali. Novinkou byl zcela nový startovací proces Upstart, který umožňuje paralelní spouštění procesů při dodržení jejich vzájemných vazeb a závislosti. Edgy tak nabízí výrazně urychlený start.

V dubnu příštího roku přijde na scénu nové Ubuntu s názvem Feisty Fawn, které se opět přiblíží uživatelům, především zařazením kontroverzních uzavřených balíčků, které budou obsahovat ovladače grafických karet, proprietární video kodeky a podobně.

Ubuntu se daří velmi dobře a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se měl stoupající trend v blízké době zvrátit. Ubuntu tak pravděpodobně zůstane na špici linuxových distribucí i příští rok.

openSUSE

SUSE

Během posledních dvou let překonalo openSUSE jak Mandrivu, tak i Fedoru a umístilo se v žebříčku Distrowatch na druhém místě. OpenSUSE se dokonce koncem roku na několik desítek dní umístilo na prvním místě v tomto žebříčku. Mohlo za to vydání verze 10.2.

V květnu jsme se ale nejprve po osmi měsících dočkali verze 10.1. Ta přinesla především dlouho očekávaný akcelerovaný desktop a podporu Xgl, NetworkManager pro snadné připojení k WiFi, AppArmor 2.0 a Xen 3 integrovaný do YaST.

V červnu byl systém doplněn o live systém SUSE Linux 10.1 Live DVD, který obsahuje 4 GB software komprimovaného do 1,7 GB. Živý systém přináší prostředí GNOME a KDE, ale bohužel jej není není možné nainstalovat na pevný disk.

V srpnu oslavil svůj první rok života projekt openSUSE, který do celého vývoje systému zapojuje komunitu uživatelů z celého světa. Otevřenost SUSE je zřejmě jedním ze základních kamenů jeho nové popularity.

Na začátku prosince pak po poměrně dlouhém vývoji a několika vydaných RC verzích vyšel nový openSUSE 10.2. V tuto chvíli se openSUSE skutečně drží na první příčce žebříčku Distrowatch v měsíčních číslech, což je jistě ohromný úspěch.

Na konci roku přišlo ukončení dvouleté podpory starší verze SUSE 9.2. V dubnu 2007 nás čeká ukončení verze 9.3, takže uživatelé už by měli pomalu uvažovat o update.

OpenSUSE je stále populárnější distribucí. Jeho uživatelů zřejmě stále přibývá a poměrně nová otevřenost vývoje láká nové a nové vývojáře. Řekl bych, že nás OpenSUSE ještě lecčím překvapí.

Fedora

Fedora

Fedora je také stálicí a na prvních příčkách žebříčků oblíbenosti se drží už vlastně od samého začátku existence. Vítr z plachet této distribuci před časem sebralo Ubuntu a v současné době se Fedora „pohupuje” okolo třetího místa v Distrowatch žebříčku.

Také Fedora stihla během roku 2006 vydat dvě major verze. V březnu to byla Fedora Core 5, která přinesla podporu akcelerovaného desktopu, nový vzhled a řadu systémových vylepšení.

V červenci došlo k ukončení podpory legendárních systémů dříve vyvinutých Red Hatem. Životní cyklus tak byl nadobro ukončen verzím Fedora Core 1 a 2 a Red Hat Linux 7.3 a 9.

Po mnoha změnách termínu a posunech jsme se na konci října dočkali zatím poslední Fedory s pořadovým číslem 6.

V tuto chvíli už běží vývoj nové verze 7, která se objeví někdy na přelomu dubna a května roku 2007.

Fedora si udržuje stabilní základnu svých uživatelů. Stejně jako třeba Ubuntu nabízí velmi dynamický vývoj a nebojí se do systému začleňovat nejnovější technologie. Podle některých se proto jedná o nejlepší linuxový desktop vůbec.

MEPIS

MEPIS

Distribuce MEPIS u nás není příliš rozšířená. Přesto se celosvětově jedná o velmi oblíbený linuxový systém. Důkazem budiž šestá až čtvrtá pozice v žebříčcích Distrowatch, kterou si MEPIS drží už déle než dva roky.

Distribuce MEPIS je od samého začátku postavena na Debianu. V únoru se ale začalo mluvit o tom, že by snad bylo vhodnější založit další vývoj na Ubuntu. Nakonec k tomu skutečně došlo a změna vývoje byla oznámena ke konci března.

Důvodem k tomuto kroku je především lépe nastavený vývojový model Ubuntu. Zatímco Debian se prostě nějak vaří, až se uvaří, Ubuntu má předem daný plán, kterého se vývojáři drží. Navíc nabízí celkem solidní cyklus vydávání nových verzí. Proto se Warren Woodford rozhodl změnit základy MEPIS nadále stavět nad Ubuntu.

V červenci vyšla zatím poslední verze distribuce SimplyMEPIS verze 6.0, která nabídla balíčky z Ubuntu Dapper Drake a uživatelům tak přinesla například KDE 3.5.3, Kontact 1.2.3, OpenOffice 2.0.2 a další aktuální programy.

Další velmi významná událost se odehrála v srpnu. Vývojáři MEPIS byli už dlouhou dobu kritizováni za to, že nedodávají ke svému systému zdrojové kódy. Tím samozřejmě porušovali pravidla licence GNU GPL. V srpnu došlo k obratu a zdrojové kódy byly i přes nelibost Warrena Woodforda zveřejněny.

MEPIS není v našich končinách příliš rozšířená, ale nabízí kvalitní software, jednoduchou konfiguraci a proprietární balíčky, které v jiných distribucích nenajdete. Kdybyste ji chtěli vyzkoušet, sáhněte po českém zrcadle.

Mandriva

Mandriva

Mandriva zaznamenala v posledním roce v žebříčku velmi výrazný pokles, kdy se z druhého místa propadla až na místo páté. Pravděpodobně za to může agresivní nástup ostatních distribucí v čele s Ubuntu. I Mandriva má ale své stálé uživatele, kteří na ni nedají dopustit.

V březnu se Mandriva ještě zabývala starší verzí 2006 a vydala live CD Mandriva One 2006. V tomto případě se ovšem nejedná jen o běžné CD na zkoušku, případně na opravu poškozeného systému, ale je možno z něj jednoduše Mandrivu přímo nainstalovat na disk. V březnu byla One vydána jen pro členy klubu, ale dva měsíce na to byla uvolněna pro veřejnost.

V březnu se ale stala jiná velmi důležitá věc. Gaël Duval, zakladatel Mandrivy, byl propuštěn ze společnosti. Duval ovšem nehodil tučňáka do žita a začal pracovat na nové distribuci Ulteo. Ta je založená na Kubuntu a zaměřuje se na snadnost použití a především na desktopové uživatele. První veřejná beta je už ke stažení.

V říjnu pak, jako každý rok, vyšla nová verze Mandrivy s označením Mandriva 2007. Podle plánu vývojářů se Mandriva připojila k aktuálnímu boomu a také nabídla akcelerovaný desktop.

root_podpora

O nové Mandrivě jsme přinesli rozsáhlý dvojčlánek (první díl, druhý díl).

Příště

Probrali jsme aktuální situaci u pěti světově nejpopulárnějších distribucí. Naše retrospektiva ale ještě nekončí. Připravujeme druhý díl tohoto přehledu, ve kterém kromě dalších pěti distribucí probereme ještě situaci u live systémů.

Vedla si vaše oblíbená distribuce v roce 2006 dobře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.