Hlavní navigace

Linuxový Adobe Reader skončil: vyberte si z pěti čteček PDF

3. 10. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Adobe podle všech dostupných informací ukončilo podporu linuxové verze Adobe Readeru, populární čtečky PDF. Pro Linux existuje celá řada alternativ, ale jak se v nich vyznat? V článku vám doporučíme několik čteček, které stojí za pozornost. Ať už svou dostupností, nenáročností nebo množstvím funkcí.

Společnost Adobe někdy v nedávné době odstranila linuxovou verzi Adobe Readeru ze svých stránek. Binárky jsou sice stále k dispozici na FTP, ovšem sdělení je jasné: s Linuxem už nepočítáme. Poslední verze pro Linux nese označení 9.5.5 a vyšla loni na jaře. Pro Windows a OS X už je přitom dostupná verze 11.

Co z toho plyne pro běžného linuxáka? Nic extrémního. Pro Linux existuje řada kvalitních prohlížečů PDF. Dost možná kvalitnějších než byl samotný Reader, neboť linuxové verzi se přece jen nedostávalo tak velké péče a nebyla tak dobře optimalizovaná. V následujících odstavcích vám poradíme, který program by pro vás mohl být nejlepší alternativou.

Nejdostupnější: webové prohlížeče

Velké webové prohlížeče už dnes mají jednoduché čtečky PDF v sobě. Obvykle sice neumí nic víc kromě čtení, ale pro většinu dokumentů nám to asi stačí. Existují dvě rozšířená řešení. Libpdf se dříve nacházela pouze v prohlížeči Chrome, ale později ji Google otevřel a dnes již knihovnu používá i Chromium a z něj odvozená Opera. Knihovna už je ve vývoji poměrně dlouho, a tak nabízí dobrou stabilitu i velmi slušnou rychlost vykreslování.

Čtečka PDF v prohlížeči Google Chrome

Čtečka PDF v prohlížeči Google Chrome

Konkurenční Mozilla Firefox zase staví na vlastím řešení PDF.js, které je ještě otevřenější a vykresluje pomocí JavaScriptu. V době integrace do Firefoxu (zhruba před rokem a půl) ještě čtečka byla poměrně chybová a měla problém s vykreslováním složitějších struktur. Od té doby však doznala velkého pokroku a s drtivou většinou (statických) dokumentů už si poradí.

Firefox a o něco pokročilejší čtečka na bázi JavaScriptu

Firefox a o něco pokročilejší čtečka na bázi JavaScriptu

Rychlosti libpdf sice PDF.js stále nedosahuje, na druhou stranu nabízí několik možností navíc. Např. zobrazí rejstřík, umožní skok přímo na vybranou stanu, zobrazí vlastnosti dokumentu nebo nabídne více možností zobrazení. Pokud se vám PDF.js zamlouvá více, lze jej pomocí rozšíření přidat i do Chromu (Web Store) a Opery (Opera Addons).

Nejschopnější: Okular

Co do množství funkcí, aplikace z rodiny KDE často s přehledem vedou. Prohlížeč PDF zvaný Okular není výjimkou. Jedná se o ideální řešení pro prohlížení učebnic, manuálů či jiných dokumentů, ke kterým se chcete vracet. Okular má totiž sadu nástrojů, které umožňují různé typy zvýrazňování, poznámkování či záložkování. Zkrátka s PDF můžete dělat téměř totéž co s fyzickým dokumentem.

Okular – možností zvýraznění je celá řada

Okular – možností zvýraznění je celá řada

S Okularem lze z PDF také snadno extrahovat vložené soubory nebo fonty, případně prohlížet i jiné typy dokumentů. Poměrně hodně možností Okular nabízí v prezentačním módu, kde můžete nastavit formu přechodů či způsob a rychlost posouvání slajdů. Nevýhodou je snad jen to (pokud používáte jiné prostředí než KDE), že si s sebou software nese velký balík potřebných knihoven.

Lehkotonážní: qpdfview

Další program qpdfview v mnohém připomíná Okular. Také nabízí mnoho funkcí, ale jeho hlavně výhoda spočívá ještě jinde – je velmi rychlý a nenáročný. Zejména u starších počítačů a větších dokumentů, kde by se mnohé programy zadýchaly, je stále poměrně svižný a responzivní. V nastavení lze navíc změnit několik parametrů, které výkon ještě mohou zlepšit. A nebo naopak zajistit, aby qpdfview nespotřebovával tolik systémových prostředků. Zásadním parametrem je velikost vyrovnávací paměti.

Rozvržení qpdfview můžete přizpůsobit podle svého vkusu

Rozvržení qpdfview můžete přizpůsobit podle svého vkusu

Qpdfview rovněž doporučím všem uživatelům, kteří mají rádi věci pod svou kontrolou. Možností konfigurace je opravdu hromada. A snadno přizpůsobit lze nejen chování, ale i rozhraní – jednotlivé panely lze přeskupovat prostým přetažením. Velké plus programu dávám také za podporu karet, která je u linuxových PDF čteček bohužel spíš výjimkou, než pravidlem. Qpdfview budiž příkladem, že i dnes lze ve světě open source přijít s novým a úspěšným projektem. Vždyť qpdfview vznikl až v roce 2012.

Pro nenáročné: Evince

Tak jako Okular vystihuje prostředí KDE, aplikace Evince nezapře původ v GNOME. Neoplývá tedy množstvím funkcí, ale zato je velmi uživatelsky přívětivé. Protože se Evince nachází ve výchozí instalaci GNOME i Ubuntu, má širokou uživatelskou základnu. A neznám mnoho uživatelů, kteří by měli potřebu hledat náhradu. Také Evince nabízí záložky a poznámky, ale pouze v jednoduchém a jednotném stylu.

Evince, aneb v jednoduchosti je síla

Evince, aneb v jednoduchosti je síla

Nechybí ani možnost zobrazení stran vedle sebe, zobrazení na celou obrazovku nebo prezentační mód. O moc víc však nečekejte. Ve prospěch Evince tak hovoří hlavně rychlost spuštění i listování dokumenty (kromě PDF jsou podporovány i příbuzné formáty jako DVI, XPS nebo PostScript). Kvalita zobrazení je také bezchybná, zajišťuje ji knihovna Poppler.

root_podpora

V nouzi: Adobe Reader ve Wine

Zmíněné alternativy Adobe Reader většinou s přehledem zastoupí, ale v jednom ohledu jsou na něj krátké. Jedná se o podporu vyplňování formulářů v PDF, které mají v oblibě zejména orgány veřejné správy. Přestože některé čtečky (např. Okular nebo Evince) podporu formulářů deklarují, v praxi jsem uspěl jen málokdy. Možnosti jsou tedy dvě: snažit se rozběhat starý a nepodporovaný Reader pro Linux, nebo ve Wine zkusit aktuální verzi pro Windows.

Adobe Reader 11. Pro Linux není, ale ve Wine běží obstojně

Adobe Reader 11. Pro Linux není, ale ve Wine běží obstojně

Jedenáctá verze Readeru má v databázi WineHQ bronzové hodnocení, tzn. že většinou funguje, ale vyskytují se problémy. V mém případě (Ubuntu 14.04) však program běžel poměrně stabilně a fungovala i práce s formuláři. S Wine je to holt pokaždé trochu o štěstí. Pokud byste neuspěli s jedenáctou verzí, můžete zkusit i desítku, která by mohla být vhodnější pro starší distribuce.

Používali jste Adobe Reader pro Linux?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.