Hlavní navigace

Názor k článku Linuxový desktop není v krizi, jen klesá význam desktopu od Michal Kubeček - V debatách na téma "desktop je mrtvý" se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 3. 2019 8:08

    Michal Kubeček

    V debatách na téma "desktop je mrtvý" se často argumentuje klesajícími prodeji klasických počítačů, ale to je IMHO zavádějící přinejmenším ze dvou důvodů.

    1. Před nějakými 15-20 lety bylo normální, že tři roky starý počítač byl pro moderní aplikace prakticky nepoužitelný. Výkon procesorů rostl obrovským tempem, stejně tak spotřeba paměti. Dnes je to úplně jinak. Dodnes třeba aktivně používám jeden počítač, jehož základ jsem dával dohromady v roce 2008. Od té doby v něm přibylo paměti (ale to bylo v prvních třech letech) a před časem jsem tam dal SSD, ale byly doby, kdy bylo nemyslitelné, aby více než deset let starý procesor a základní deska pořád pohodlně stačily na aktuální desktop. Z toho mi vychází, že pokles prodeje klidně až na nějakých 30 procent může být způsoben čistě tím, že se rapidně prodloužila "morální životnost" počítačů.

    2. "Desktop" ve smyslu uživatelského prostředí a "desktop" ve smyslu počítačové sestavy jsou dvě různé věci. Ještě je tu poměrně velká - a stále rostoucí - kategorie notebooků, které nejsou "desktopy" z hlediska hardware, ale z hlediska uživatelského prostředí ano. Těch je dnes mnohem víc než kdysi a velká část uživatelů, ať už domácích nebo firemních, má jen notebook, protože je horší ergonomie notebooku neomezuje natolik, aby potřebovali oboje. (Ve firmě může být naopak nestandardním požadavkem, když chcete desktop i notebook.) Jistě, grafy zdánlivě naznačují, že i notebooků ubývá, ale pro notebooky platí totéž co pro klasické počítače: i jejich "morální životnost" v posledních letech dramaticky vzrostla, možná ještě výrazněji.