Hlavní navigace

Názor k článku Linuxový desktop se zázračně nerozšířil, za vyšší čísla může chyba od Dan - linuxáckému desktopu by pomohlo hlavně sjednocení, Xorg, wayland,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 11. 2017 22:49

    Dan (neregistrovaný)

    linuxáckému desktopu by pomohlo hlavně sjednocení, Xorg, wayland, mir, různá grafická prostředí gnome, kde, xfce, lxde, JaNevimCoJeste, různé rafické frameworky atd. Výsledkem je, že každá aplikace vypadá jinak, chová se jinak, a potřebuje 150 různých knihoven.
    Chtělo by to nějaký radikální řez. staré aplikace z důvodu kompatibility umožnit spouštět pouze s něčím jako "seamless virtualization" a nové aplikace pokud by nevyužívali nové rozhraní a nerespektovali nějaké základní design guidelines tak by nebyly zařazeny do repozitáře. Ale opensource komunita vyznává punkovou svobodu "ať si kdo chce dělá a vyvíjí co chce a jak chce" a podle toho výsledky vypadají.
    Gui aplikace na remote strojích by šlo snad řešit nezávisle na grafickém prostředí přes něco jako remote desktop / remote apps(nestreamuje se celý desktop ale jenom okno konkrétní aplikace). případně rovnou integrovat podporu rdp.