Hlavní navigace

Názor k článku Linuxový malware vypíná antiviry, krade hesla a šíří se dál po SSH od Petr M - Ne, padlo tady, že uživatel bude "všechno dělat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 11. 2018 14:33

    Petr M (neregistrovaný)

    Ne, padlo tady, že uživatel bude "všechno dělat pod rootem", "neblokovat přístup k souborům",... Takže nastavený jako maximálně zmršený. Nikdy v historii nebylo nic víc zmršený a pokud na tom někdo trvá, není problém se na tu úroveň snížit. Nejnovější Linux totiž zvládne i tohle.

    Akorát to nastavit dá práci a nedává to smysl. Na widlích se jede jako admin kvůli prasáckým programům, co ukládají data do adresáře s programem. Tam si ale stejně uživatel ani neuvědomuje, že ty data ani nemá zálohovaný a další zrady, a že by to místo změnou vlastních práv měl řešit s autorem toho softu.

    U Linuxu je nějaký standard a setkal jsem se s potřebou modifikací mimo /home jenom u KiCADu, kde jsou knihovny v /usr. Tam stačilo je zkopírovat jinam a překonfigurovat aplikaci. Roota potřebuješ jenom na instalaci aplikaci údržbu systému, na instalaci to jde omezit úplně v pohodě pravidly pro sudoers.