Hlavní navigace

Názor k článku Linuxu chybí jednotný desktop, říká Linus Torvalds od Lael Ophir - To že porušujete patent, nebo třeba copyright, vám...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 11. 2018 18:33

    Lael Ophir

    To že porušujete patent, nebo třeba copyright, vám může tvrdit kdokoliv. Pokud to dotyčný není schopný doložit, tak přece není důvod se tím zabývat.

    Přechod z tradičních Unixů na NT byl naopak masivní. Dávalo to velmi dobrý smysl z hlediska pořizovacích nákladů, provozních nákladů i administrace. SFU byly využívané hlavně v prostředí, která tradičně běžely na Unixech, k aplikacím byly zdrojáky, a portování na Windows by buď trvalo dlouho, nebo stálo moc peněz. Takových případů v ČR moc nebylo, protože tady v první půlce devadesátých let bylo těch in-house unixových aplikací minimum.

    Ohledně X11 jsme si asi nerozuměli. Nemluvím o čtení a modifikování obsahu okna, i když to čtení můžete provést triviálně tak že pořídíte screenshot. Mluvím o klávesnici a myši. Ten Tetris v mnou popsaném případu může číst veškeré stisky kláves prostě tak že se prostě zaregistruje pro příjem X11 events. Takže když spustíte terminál a píšete heslo, Tetris (nebo jakákoliv jiná aplikace) ho může triviálně zaznamenat. Navíc jakákoliv aplikace může poslat keypress libovolnému jinému oknu. Buď pomocí XSendEvent(), nebo pohodlněji pomocí XTestFakeKeyEvent() z knihovny XTest. Takže Tetris (nebo jakákoliv jiná aplikace) může do terminálu běžícího pod rootem s klidem zapsat stisky kláves "rm -rf /[ENTER]". A aby to nebylo málo, tak to funguje i pokud si pustíte aplikaci ze vzdáleného systému, například pomocí ssh forwardingu. X11 je katastrofa ze všech hledisek, včetně bezpečnosti.
    https://github.com/anko/xkbcat/blob/master/xkbcat.c
    http://t-sato.in.coocan.jp/xvkbd/events.html

    Znovu, Android uspěl protože Samsung v rámci možností okopíroval HW i SW Androidu, plus díky prakticky nulové ceně.

    Ohledně chování firem. Předpokládáte že v rámci konkurenčního boje firma řekne "OK, mám patenty na to co děláte, ale nebudu je vymáhat, aby se vám dařilo lépe"? Nebo "OK, mám vlastní protokol který dlouhá léta funguje, ale přejdu na protokol se kterým včera přišli konkurenti, aby jim to pomohlo"? :D Zjevně vám nedochází podstata konkurenčního boje.
    Mimochodem patentové války jsou starší než 100 let. Příklady z automobilového průmyslu:
    http://www.kcstudio.com/seldenw1a.jpg
    http://www.bpmlegal.com/gif/fordad.gif
    http://www.kcstudio.com/selden1900.jpg