Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku LISP: nové paradigma ve směrování (3.) od tomfi - Podle článků tohoto seriálu usuzuji, že hlavním ukolem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 10. 2013 10:35

    tomfi (neregistrovaný)

    Podle článků tohoto seriálu usuzuji, že hlavním ukolem LISPu nahradit push model pull modelem. Tedy router nezná adresaci internetu, ale ví koho se zeptat. Na tomto základě bych předhodil pár věcí k diskusi:

    Jedná se v podstatě o podobný princip jako DNS (v příštích dílech by bylo super, kdyby se objevila polemika proč se nepoužil nový záznam do DNS, ale vytváří se nové protokoly).

    Samozřejmě, jedná o experimetnální větev RFC, ale viděl bych pro prax několik nesnází.
    To firmy s AS budou již přidělený adresní prostor dávat k "dispozici" nějaké firmě aby garantovala a zajištovala viditelnost mé sítě v LISPnetu? neumím si přestavit že by to dělala zdarma, bez smlouvy (aby to fungovalo hierarchicky to asi nebude u PI adres dělat náš SP).
    Dále bude třeba asi dohodnout lokality odkud se můžou ITR přihlásit registrovat (aby nějaký číňan neprohlásil že má náš ITR s vyšší prioritou), samozřejmě za poplatek?
    Tot jenom pár věcí co mě napadají.

    Ale ještě mi vadí jedna věc... hierarchie přidá "řád" do adres, což znamená že bude možné odříznou nebo ovlivnit směrování kohokoliv v rámci celého LISPnetu kontaktováním jedné organizace (té která má danou část hierarchie na starosti), od přesměrování provozu až po odříznutí od sítě (u BGP není schopna jedna organizace takto globálně ovlivnit přístup konkrétní sítě k internetu).

    Pokud se v něčem pletu, nebo chcete rozvinout diskusi... sem s tím :)