Hlavní navigace

Litevská policie nasadila LibreOffice, teď jde na Linux

17. 7. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokémon Go otřásá světem, nový Doom běží na Vulkanu, Twitter navyšuje limity, šéf bitcoinové burzy Mt. Gox byl propuštěn na kauci a osobnosti z IT varují před Donaldem Trumpem.

Software a hardware

Litevská policie přechází na svobodný software. Drtivá většina z osmi tisíc stanic by měla být migrována na linuxovou distribuci Ubuntu a kancelářský balík LibreOffice. Dosud policie nepřekvapivě používala řešení od Microsoftu. LibreOffice už bylo nasazeno, nasazení Ubuntu zatím bylo otestováno na části stanic a ukázalo se, že kompletní migraci nic moc nepřekáží. Hlavní motivací přechodu jsou finanční úspory. V tomto případě se odhadují na nejméně milión eur.

Nové grafické API Vulkan bylo finalizováno už před několika měsíci, ale her s jeho podporou je zatím opravdu poskrovnu. Proto zaujala portace letošního hitu Doom, která ukazuje, že to není jen o tom být cool a podporovat něco nového. Při použití Vulkanu byste měli dosáhnout více FPS, hráči běžně hlásí nárůst o 20–30 %. Samozřejmě ale hovoříme o Windows, pro Linux bohužel Doom nevyšel. Orientačně se dá říct, že Vulkan podporují grafické karty uvedené během posledních čtyř let.

Pokémon Go. Pokud nežijete v jeskyni, nemohli jste tomu uniknout. O hře už jsme psali minulý týden, ale její popularita stále roste. Tak jen zkratkovitě: aplikace už je dostupná v ČR, na Androidu v aktivitě překonává i Facebook, v USA se stala nehranější mobilní hrou v historii, kurz akcií společnosti Nintendo vzrostl už téměř dvojnásobně atd. Jisté je, že něco takového jsme tu ještě neměli. Otázkou je, jak dlouho druhá Pokémoní mánie potrvá. Záležet bude i na autorech, jak hru vylepší, protože stále skýtá mnoho mezer a nevyužitého potenciálu.

Nintendo kromě Pokémonů zaujalo také novou herní konzolí. Jedná se o napodobeninu slavného NESu Mini Collector’s Edition. Zkrátka jde o zařízení, které designem připomíná NES, ale je podstatně menší a v paměti obsahuje rovnou třicet her. Nechybí Mario, Pac-Man, Zelda a další legendy. Cena je relativně příznivá, zařízení s jedním ovladačem vyjde na 60 dolarů, další ovladač na 10 dolarů. Jistě – existují emulátory, takže hry pro NES můžete rozběhnout na počítači. Ale ne každému se to chce nastavovat a navíc na počítači nezískáte ten správný nostalgický zážitek.

Internet a web

Sociální síť Twitter dále rozšiřuje funkce a přibližuje se konkurenčnímu Facebooku. Teď dává víc prostoru multimediálnímu obsahu a zvyšuje jeho limity. Nově lze nahrát GIFy o velikosti až 15 MB, dosud to byla jen třetina. Limity zvyšuje také Vine, služba Twitteru pro sdílení krátkých videí. Od teď už krátké být nemusí, limit se zvýšil ze šesti rovnou na 140 sekund. Toto rozhodnutí je poněkud zvláštní a odvážné, protože právě krátkost klipů byla klíčem úspěchu Vine.

Komunikátor Hangouts od Googlu se dočkal verze 11. Odstraněno bylo slučování Hangouts a SMS zpráv do jedné konverzace, které uživatele dost polarizovalo. Nově lze nahrát video zprávu o délce až 60 sekund, což je možnost, která je už delší dobu dostupná v klientu pro iOS. A do třetice všeho možného můžete lidi do konverzace přizvat prostřednictvím odkazu. To se hodí zejména tehdy, když daného člověka nemáte v kontaktech. Někdy je také snazší nasdílet jeden odkaz na nějaké místo, než zvát všechny lidi jednotlivě.

Byznys, politika, právo

Americké prezidentské volby se blíží a technologičtí lídři varují: zvolení Donalda Trumpa by bylo katastrofou pro inovaci. Píše se to v otevřeném dopise, který podepsala více než stovka vlastníků a manažerů významných technologických společností. Mimo jiné např Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu, nebo Pierre Omidyar, zakladatel eBay. Vyznění dopisu je poměrně obecné, ale je zřejmé, že signatářům vadí možné omezení přístupu k internetu nebo k šifrování, které Trump veřejně podpořil. Také ale poukazují na to, že migrace, kterou Trump rovněž chce omezit, do USA přivádí mnoho geniálních mozků.

Donald Trump

Donald Trump

Mark Karpeles, šéf zkrachovalé bitcoinové burzy Mt. Gox, byl propuštěn na kauci za 10 miliónů jenů, cca 2,3 miliónu korun. V japonském vězení strávil posledních deset měsíců. Tamní policie ho vyšetřuje ze zpronevěry prostředků svěřených burze. Nedávno také vypršela doba, po kterou se klienti burzy mohli hlásit o své prostředky. Teď bude na soudu, jakým způsobem zbylé prostředky rozdělí. Proces vyrovnání zajišťuje bitcoinová burza Kraken.

YouTube má obrovský reklamní potenciál, ale diváci kolikrát ani neví, že je jim servírována reklama. První velký spor se týkal hry Middle Earth: Shadow of Mordor. Za publikování videí z této hry dostali youtubeři nemalé peníze, ale většina z nich na tuto skutečnost nijak neupozornila. Podle Federální obchodní komise (FTC) je to chyba na straně zadavatele Warner Bros, že to od to od nich dostatečně nevyžadoval. FTC a Warner se nakonec dohodly a případ uzavřely, podrobnosti dohody však nebyly zveřejněny. V každém případě se jedná o signál, že FTC nehodlá nové formy marketingu opomíjet a že zde platí stejná pravidla.

Zajímavosti

Jistá Casey Baumer má neobvyklý problém. Její jméno totiž bylo použito jako vzor v Google Dokumentech a lidé, kteří nechápou podstatu vzoru, ji na Facebooku denně obtěžují. Jak jste se dostala do mého účtu? Máte něco s mým manželem? Google slíbil, že vzory upraví a vybere jiné jméno.

Microsoft začíná vynucovat nové omezení bezplatné kapacity v úložišti OneDrive. Pokud máte uloženo více než 5 GB, váš účet bude funkční pouze pro čtení. O data se ale zatím bát nemusíte, Microsoft slibuje, že dříve než za rok je mazat nezačne.

V Praze byla otevřena první herna pro virtuální realitu. Lupa.cz přináší reportáž z návštěvy.

Oculus Rift a ovládání přes ovladač od Xboxu.
Autor: Jan Sedlák

Za patnáct let budou všechna auta jezdit na elektřinu, předpovídá vizionářský podnikatel Richard Branson.

Firmě Unity Technologies, která vyvíjí herní engine Unity 3D, se daří. V posledním kole investic byla ohodnocena na 1,5 miliardy dolarů.

Malý hardwarový generátor náhodných čísel ChaosKey je hotov. Vyrábět se ale bude jen v malých várkách.

Linus Torvalds vysvětluje, jak správně psát a nepsat komentáře do zdrojových kódu.

Toyota se stala součástí Linux Patent Defense Group, jejímž cílem je bránit a shromažďovat patenty kolem Linuxu.

root_podpora

Webová bitcoinová peněženka Blokchain.info nově umí exportovat historii transakcí.

Vzhled pro Windows 10 ve stylu Ubuntu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.