Hlavní navigace

D. Litvák - tak trochu linuxový skeptik

6. 9. 1999
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dnes startujeme nás další nepravidelný seriál, ve kterém budeme vyslýchat známé osobnosti českého Internetu a ptát se na jejich vztah k Linuxu. První obětí je David Litvak - šéfredaktor papírového časopisu Internet.
Při přípravě tohoto rozhovoru ses mi svěřil, že osobní zkušenost s Linuxem je u Tebe veškerá žádná. Co je v Tvém případě důvodem? Nechuť, nedůvěra, spokojenost s Windows :), nedostatek času nebo dokonce strach z nepoznaného?

Správně je za dé a naopak é bych kategoricky odmítl, zkusit Linux mě už dlouho láká, abych aspoň věděl, o čem se všechny ty debaty vlastně vedou. Ale potřebujeme zkoušet a recenzovat spousty softwaru a zejména pro windows. A to znamená každých pár měsíců kompletní reinstalaci počítače (některé sharewary jsou tady snad jen proto, aby šířily zlo) a úmorné dny, kdy vám stojí práce. Na Linux bych si zkrátka asi musel vzít dovolenou a ještě by se musel zastavit čas. :))

I přesto, že Ty jsi Linuxem výrazně nezasažen, začali jste v časopisu (a na jeho CD-ROMu) nechávat prostor i pro minoritní platformy. Co vás k tomuto kroku vedlo a s jakým ohlasem jste se setkali?

Podle mailů se zdálo, že alespoň nějaké to procento našich čtenářů má zájem o seznámení s Linuxem nebo ho už používá, ale nechce se jim stahovat ohromné instalace různých verzí – tak proč jim nevyjít vstříc? Zvlášť, když se to neděje za nějakého dramatického omezování prostoru pro windowsí majoritu, zatím jsme se snad nesetkali s tím, že by si někdo stěžoval, že kvůli Linuxu není na cd místo třeba pro více mirrorů nebo windows kompatibilních programů. Není divu, málokterý časopis funguje tak, že jeho obsah čtenáři stoprocentně zhltnou, vždycky si vybíráš jen to pro sebe zajímavé. A každý s tím počítá, nevyvozoval bych z toho nějaké závěry ohledně postavení Linuxu. Jo, leda snad, že zmizely maily typu „proč nemáte na cd Linux?“ :))

Pojďme si teď trochu zavěštit. Linux je velký hit poslední doby a rychlost jeho vývoje nemá konkurenci. Velké firmy ‚cpou‘ do podpory Linuxu milióny dolarů a uvolňují zdrojáky svých komerčních produktů. Mají podle tebe šanci přežít softwary za tisíce korun, které mnohý zdarma-soft předčí?

Šanci určitě má. Ty tisíce korun totiž generují také sumy na reklamu, servis etc…, zkrátka možnosti, které zdarma-soft samozřejmě nemá. Jde a podle mě i nadále půjde o úplně odlišné kategorie. Analogicky například za značkové zboží platíte více za v podstatě stejný výkon jen kvůli výše uvedeným důvodům. Na druhou stranu nezřídka při problémech s neznačkovým zbožím nemáte nejmenší odvolání, o servisu či výměně vadného výrobku už vůbec nemluvě. To je sice trochu kulhající analogie, ale spousta uživatelů si určitě kdykoli ráda zaplatí za to, že se v případě problémů budou mít na koho obrátit, že budou mít možnost reklamace. Volný software je navíc závislý jen na „šuškandě“, ani redakce časopisů nemohou mít úplně volnou ruku. Ne že by musely psát o Linuxu negativně, ale kdo si k nim dává reklamy? Firmy, za jejichž software se platí. A až jednoho dne uznají, že nebudou dávat reklamy do časopisů, které o jejich programech nepíší, můžou to jít vydavatelé zabalit. Anebo vydávat na cyklostylu linux fanzin, to by byla odpovídající platforma. (Nic ve zlém, proboha!! :)) Takže ani s průnikem do povědomí běžných uživatelů to nebude velká sláva.

Tady bych s Tebou trochu nesouhlasil. Leckterý Open Source produkt má lepší podporu než značkový software – v podobě konferencí a on-line diskuzí, kde máš často radu (nebo dokonce i záplatu) za pár hodin. Často komunikuješ přímo s autorem produktu. V tom nemá komerční soft šanci konkurovat (všichni známe vtipy o radách na helpdesku, které ale někdy nejsou daleko od skutečnosti :)). Nemyslíš, že s rozvojem Internetu bude tento způsob získávání pomoci stále oblíbenější a na nějaký telefonický (a placený!) helpdesk si nikdo za 10 let ani nevzdechne?

Mluví z tebe optimismus ohledně inteligenční úrovně lidstva. Zkus si představit, kolik lidí je u nás na internetu a kolik z nich se účastní nějakých diskusí a kolik z nich vůbec ví, že něco takového existuje. Všichni v našem vydavatelství na internetu jsou, minimálně mají přístup k poště. Šéfredaktor jednoho z našich časopisů dodnes nedovede pořádně odesílat attachmenty, nedokáže si nastavit v poště absolutně nic, je přihlášený do konference o tematice jeho magazínu a má pocit, že ho ti lidi svými dotazy obtěžují. A to je ještě jeden z těch lepších… Čím víc lidí bude na internetu, tím víc se bude měnit poměr těch, kteří si (s dopomocí a radou) dokáží sami poradit a těch, kteří nedokážou víc než vytočit telefonní číslo a zařvat „POMOC!“. Strašně dlouho jsem bral větu „já na počítače nejsem“ za totální blábol, vyplývající z neznalosti. Ovládat počítače se přece musí naučit každý… Ovšem když někomu několik let stále dokola vysvětluješ základy, pochopíš, že pro velkou část uživatelů prostě existují meze, které nikdy nepřekročí. A obávám se (a jsem si zároveň skoro jist), že takových uživatelů bude jednoho dne drtivá většina. Nežijeme v utopické sci-fi, ale v reálném světě, ve kterém pětadevadesáti procentům populace dělá problém naprogramovat video.

Ty o lidstvu nemáš vysoké mínění :). Došli jsme tedy k závěru, že technickou podporu potřebuje drtivá většina uživatelů. Dobře. Mě pak ale připadá lepší a spravedlivější model, který uplatňují někteří Free provideři – tady máš zadarmo produkt a pokud si nevíš rady, zaplať. Jak se díváš na tenhle systém? Pokud vím existují už i firmy, které ti prodají jeden software za různou cenu, např. za $20 bez podpory a za $50 s podporou.

Samozřejmě, to je super. Diferencovaná nabídka jednoho produktu je nejlepší řešení, to už dnes ví každý mobilní operátor. :) Spíš by mě zajímalo, jak se na to kouká zapřísáhlá freewarová komunita? Není to pro ně zaprodání a zpronevěra ideálům? :))

To nevím, možná ti někdo z nich napíše :). Já osobně bych v tom problém neviděl. Ale neměl bych se ptát spíš já Tebe?
Blížíme se ke konci našeho minipovídání a z toho co bylo řečeno, to zatím vypadá, že jsi ve věci rozšíření Linuxu spíše skeptik. Zkus si přesto zavěštit – Co poběží většině lidí za 5 – 10 let na počítačích? Wokna, Linux, Apple nebo něco úplně jiného? Bude vůbec existovat počítač, tak jak ho známe dnes?


Jsem skeptik, ne věštec. Co já vím? Spíš to vezmu obecně – za deset let by mělo být lidem ještě víc než dnes fuk, jak se jmenuje systém, na kterém jejich počítač běží, a budou rozlišovat podle kvality zpracování uživatelského rozhraní. Příklad – běžného uživatele nezajímá, jakou technologií byla vyrobena obrazovka jeho televizoru, ale zajímá ho, jak se mu to hodí k almaře a zda je ovládání dostatečně jednoduché… Stejně tak u počítačů bude hrát mnohem větší roli design a vlastnosti ulehčujícíc práci s nimi – hlasové a infračervené ovládání, hlučnost větráku… A bude celkem buřt, co je uvnitř vlastně za systém. A samozřejmě počítač metamorfuje ve spoustu udělátek po celém bytě a nějakou ústřední audio/video/com­putin/alarm/vě­trání/mikrovlna/led­nice jednotku. Abych ale přece odpověděl aspoň trochu konkrétně – většině lidí poběží za deset let na počítačích něco úplně jiného. Sejdeme se 17.8.2009 a uvidíme.

Jasně, už to mám v kalendáři :)
V Internetu většinou končíte rozhovory výpisem oblíbených URL ‚vyslýchané‘ osoby, takže máš nějaké zajímavé adresy, které Tě v poslední době zaujaly a které bys doporučil našim čtenářům?


Uchhh… Jestli ode mě, chudáci, čekají nějaké nevídané špeky, tak to je mi jich líto.

inetmag.cz
Naše vlastní vizitka, 6.9.‚99 premiéra nové verze.

allmovie.com
allmusic.com
Tady jsem pečenej vařenej, nedávno se k nám domů dostala ohromná bichle, něco jako Greatest Rock‘n'Roll Encyclopaedia Of All Times, a po nějaké chvíli uvažování jsem zjistil, že už ji asi jen tak neotevřu, stejně jako už mají delší dobu smůlu moje filmové encyklopedie. Přesně od té doby, co mám domů pevnou linku. Až to takhle bude za pár let běžná věc, začnou se věci měnit, to mi věřte. Je to předěl.

surf.to/redmeat
Jedna z adres, co mě potěšila v poslední době. Jednak kvůli tomu, že na ní Franta Fuka pořád dělá, jednak kvůli jednomu specifickému bojkotu, co na ní probíhá… :))

zive.cpress.cz
I když mě mrzí, že má živě celkem pomalejší odezvy a načítání jejich stránek mi trvá dost dlouho (tak dlouho, že si všimnu, že trvá dlouho :)), pořád ještě se zde najde spousta informací a bohatý archív článků na nejrůznější témata.

www.ceskenovi­ny.cz
Když už se skutečně vážně rozhodnu, že chci být rychle informován… ale děje se to málokdy. ;)

www.press.cz
Užitečná věcička, zejména využití agentů na definování webové „výstřižkové“ služby.

Díky za rozhovor

=============­=====================

Pokud máte tip na člověka, se kterým byste chtěli číst rozhovor příště, napište nám (klidně přidejte rovnou i vaší otázku) pokusíme se vám vyhovět.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.