Hlavní navigace

Názor k článku Logo – dětská hračka nebo programovací jazyk? od Vicq - Některým diskutujícím tady zřejmě uniká, že ve všech...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 7. 2007 19:21

    Vicq (neregistrovaný)
    Některým diskutujícím tady zřejmě uniká, že ve všech těchto úvahách hraje silnou roli čas. Takže diskuse o tom, jak začít výuku programování v době sálových počítačů, v době IQ 151, v době IBC PC XT a dneska, jsou logicky poměrně odlišné.

    Jako pedagog a bývalý učitel i metodik informatiky musím říct, že osoba pedagoga je mnohem důležitější než platforma, na které učím. A není to jen IVT (nebo jak se dnes tento předmět na různých jmenuje). Takový učitel dějepisu vás může stejně tak k historii nalákat a udělat vám z hodin dějepisu poutavé dobrodružství, stejně jako vám může zhnusit a znechutit dějepis a historii na celý život. Vím, o čem mluvím, ty nesmyslné desetiminutovky na letopočty mne straší ve snách dodnes.

    Pascal místo Basiku byl z mého pohledu pokrok - umožňoval vyučovat algoritmizaci strukturovaně a téměř bránil zvěrstvům typu skok do cyklu (což Basic bez uzardění povolí). Ale zase něco jiného byla základní informatika v 1. ročníku gymnázia (kde Basic pro výklad základů algoritmizace stačil) a něco jiného blok programování, kde byla po 2 roky 6 nebo 8 hodin týdně informatika - a tam měl Pascal určitě svoje místo. Místo vývojáků používat strukturogramy bylo opravdu lepší - mimochodem se hodí i pro Logo.

    A ještě na zklidnění emocí - v době, kdy se na školách zaváděla povinně informatika, většina škol neměla ani jeden IQ 151!!! Takže se učilo tak, že se na tabuli kreslily vývojáky, pak se to přepsalo (opět na tabuli) do Basiku a nakonec se to trasovalo (šlo se příkaz po příkazu a psalo se, jaké hodnoty má která proměnná). Z té doby pochází česká specialita - papírový počítač, který vyšel myslím v časopisu ABC.

    A učitelé, kteří informatiku první rok učili, byli matematici, kteří se v červnu dozvěděli, že místo 8 týdnů dovolené absolvují v létě rychlokurs jazyka Basic a od září budou učit informatiku. Dovedete si představit ty nas..ané učitelky, které v životě o počítači neslyšely, jak místo dovolené s rodinou a odpočinku se biflují FOR, INPUT, LET a PRINT, aby v září přišly mezi studenty a učily informatiku? To byla doba! Zlaté ruštinářky učící angličtinu!

    Nevím, jestli ty věčné IT žabomyší války Fortran versus Algol, Basic versus Pascal, Spectrum versus Atari nebo Windows versus Linux jsou k nečemu dobré. Četl jsem názor, že prý posouvají vývoj informatiky dopředu, ale já mám zkušenost spíše opačnou.