Hlavní navigace

Lost Labyrinth

18. 11. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Být ztracen není příliš příjemné. Což teprve zatoulat se v labyrintu. Chodby nikam nevedoucí či vedoucí snad do samotných útrob pekelných. Možná se nalezne i správná cesta, ale kdo to ví jistě? Je něco horšího? Samozřejmě že ano. Být ztracen v labyrintu plném pastí, monster a jiných nelibých věcí. Tento pocit vám dopřejeme ve hře nesoucí výstižný název Lost Labyrinth.

Lost Labyrinth je akčním RPG čili roleplaying game. Vaším primárním posláním je přežít, druhotným pak projít labyrintem. Bránit vám v tom budou rozličné stvůry, tamní obyvatelé, nalíčené důmyslné pasti. Na počátku vašich útrap si zvolíte postavu. Tvorba hrdiny je poměrně propracovaná. Vybrat si můžete z velkého množství oddílů. Jsou jimi:
The way of the Sword čítající například bojová umění, lukostřelecké dovednosti, Paladin, Dragon Slayer, Hammerfighting.
The way of Magic zahrnující různé typy kouzel a zaměření – Elf Blood, White magic, Warlock, Druid magic, Necromancy.
The way of God, kam patří God of War, God of Wisdom, Akolyth.
The way of Shadows – Thievery, Stealth, Speed, Climbing, Pick Locks.
The way of Adventure – Diplomacy, Charisma, Merchant, Scout, Beastmaster.
Posledním oddílem jsou Nevýhody – Disjunct, Stupid, Magic weakness.

LostLabyrinth 1

Každá z nich vás nějak omezí, avšak jako protiváhu vám nabízí bod, který lze vložit do předcházejících směrů. Samozřejmě, že jsem vypsal jen minimum zástupců pro lepší představu. Ve hře je vskutku velký počet možností a kombinací. V základu máte k dispozici sedm bodů k rozdělení. Zde si také určíte výši obtížnosti. Nejlehčí je Goblin, dále Orc, Gryphon až k Dragon. Lepší začít pozvolna.

LostLabyrinth 2

Po stvoření hrdiny a vybrání úrovně přejdeme k vizáži. Přehledně spatříte celkem 28 potenciálních kandidátů. Lze si je pomocí tlačítka otočit na jednotlivé světové strany a pak již jen volbu potvrdit. Začíná hra. Vpravo je umístěn pomocný panel, kde si lze rychle vyhledat základní informace. Počet vašich momentálních a maximálních bodů energie, mana, počet tahů a stávající level. Ovládání je možné pomocí myši či klávesnice, popřípadě joysticku.

Přehled klávesových zkratek:
[F1] – nápověda
[i] – inventář
[c] – kouzlení
[d] – informace o charakteru postavy. Poměrně rozsáhlý a podrobný přehled.
[s] – mód plížení
[k] – lezení komínem nahoru/dolů
[l] – rozhlédnutí kolem
[p] – kradení
[e] – ukončení tahu
[m] – ukázání mapy
[f] – užití střelné zbraně
[a] – útok kouzlem
[Esc] – konec
Většinu z dané nabídky máte také umístěnou pod panelem napravo v podobě barevných ikonek s obrázky znázorňujícími činnost, jež se pod nimi skrývá.

LostLabyrinth 3

Z hlediska zpracování je hra vcelku vyvedená. Již v samém počátku nás přivítá pěkná úvodní nabídka s libou hudbou, jež nás ostatně provází celou hrou. Upozornil bych na krásné výjevy v pozadí. Nabídnuty jsou vám tři jazyky, anglický, německý a španělský. Domnívám se však, že právě zde je pro mnohé kámen úrazu, jelikož bez znalosti alespoň jednoho z nich půjde hra hůře. Minimálně při tvorbě postavy se zapotíte. Vybrat si z nabídky charakterových rysů ty pravé není zrovna jednoduché. Každý z nich je přesně definován a vysvětlen, proč právě jej zvolit. Ovšem ne česky. Pěkná je variabilita nepřátel. Nesetkáváte se stále se stejnými, již nudnými zrůdami. Není problémem hrát ani s více postavami naráz. Postačí během hry přidat další a další hráče. Hra Lost Labyrinth skýtá mnoho netušených možností. Jen jen na vás, kolik jich objevíte. Větší nevýhodou je krátká herní doba, ovšem vezmu-li v potaz velké množství postav k dispozici, zas tak málo to není. Autoři nestanovili levely pevně, většina věcí je generovaných náhodně, tudíž při každém spuštění hrajete jakoby novou hru, nacházejí se zde jiné příšery apod. Díky těmto dvoum aspektům se dá hra rozjet znovu i po skončení bez přílišné ztráty na hratelnosti a zábavě.

root_podpora

LostLabyrinth 4

Závěrem bych dodal, že Lost Labyrinth je povedenou fantasy hrou vhodnou i pro mladší hráče. Nese v sobě základní prvky RPG, vývoj postav, jejich zdokonalování, evoluci. Zvláštností je, že zkušenosti nezískáváte za mrtvé, ale za level. Takže žádný tupý lov hlav se nekoná, zabíjíme čistě pro radost. Po každé nové úrovni si zvolíte oblast, kam přidělené body vložit. Hra je přijatelná i pro majitele slabších až slabých PC. Proč to nezkusit. Lost Labyrinth čeká.

LostLabyrinth 5

Němečtí autoři odvedli skutečný Meisterstück, když si pěkně pohráli s detailní grafikou a kresbičkami. Vše jen s pomocí SDL knihovny. Z webu si stáhněte buď předkompilovaný rpm balíček, nebo zip. Pokud volíte zip, tak jej stačí rozbalit a spustit soubor laby. Toť vše.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku