Hlavní navigace

Lux Delux: bitva o moc

25. 5. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Hlavním motivem dnešní hry bude moc. Až nepřiměřeně krátké slůvko vzhledem ke svému významu. Kvůli moci zemřou brzy na vašich monitorech zástupy lidí pod vašim vedením. Kdo dosáhne absolutní nadvlády nad vším živým? Hodně štěstí v osudové bitvě. Dějiny nepíší poražení.

Lux Delux je v podstatě desková hra Risk přenesená do digitálního a modernějšího hávu. Nabízí spousty variací a nastavení, ale samotnými pravidly se příliš neliší. Jak již bylo výše naznačeno, hlavním cílem bude absolutní nadvláda nad veškerým územím. Nějaký detailní příběh bohužel nenajdeme, ale myslím že důvody k takovému činu si každý dokáže vymyslet. Cíl je tedy zřetelně vymezen, nyní se podívejme, jakými prostředky jej dosáhnout.

1

Po spuštění Lux Delux se objeví na první i druhý pohled komplikovaná hlavní nabídka. Nepotrvá však dlouho a naučíte se v ní orientovat. Horní lišta skýtá bližší nastavení, kterým se zpočátku příliš zabývat nemusíte. Nalezli bychom tam předvolby pro online hru, parametry pro audio a video sekci a zkrátka asi vše, co by vás mohlo zajímat. Ulehčením budiž pokus o češtinu. Není však zdařilá. Přeloženo je jen něco málo a české znaky jsou oříškem. Abychom si vydatně zahráli, postačí nám zvolit si mapu v horní části obrazovky. K dispozici jsou jak bojiště fiktivní, tak skutečná. Zaválčíme si například na území USA, Evropy v druhé světové války, Vietnamu, atd. Vyzkoušet si můžete také klasický podklad Risku. Přítomen je samozřejmě i generátor map, čili tato část se rozhodně neomrzí. Čím větší mapa, tím je také vyšší počet oponentů. Jejich barvu a hlavně obtížnost si navolíte v levé dolní části. Nyní již je možné hru spustit.

2

Objevili jsme se přímo uprostřed bitevní vřavy. Mapa je rozdělena na jednotlivá políčka. Jakmile jste na tahu, rozmístíte jednotky, které jsou k dispozici. Uvidíte je v pravém dolním rohu. Napadat smíte jen pole bezprostředně vedle vašich. Síly armád jsou znázorněny obrázkem s připojeným číslem. Opět úměrnost. Čím vyšší číslo, tím i obrázek vzbuzuje víc respektu a je účinnější. Hra je tahová. Nejdříve je fáze, kdy napadáte protivníka, poté ještě můžete přesunovat jednotky a nakonec tah ukončíte. Uběhne kolo a zase vy. Jednotky získáte vždy na začátku kola a někdy jako bonus i během něj. Velikost náboru záleží na získaném území. Je dobré kliknout si dole na bonusy. Ukáží vám, kolik za která místa a celky na mapě dostanete. Dalším zajímavým aspektem jsou karty. Co pár kol je smíte použít a znamenají značnou injekci do vašich řad. Řekl bych, že pravidla nejsou složitá, ale přesto jsou velmi dobře propracovaná. Některé z map mají vlastní stanovy, které jsou případně na ploše napsány. Jak mapy tak hráči nejsou omezeni počtem nacházejícím se ve hře.

5

Grafická stránka je dle mého názoru povedená. Ostatně Lux Delux není příliš náročný na dokonalost, jak tomu u tahových her bývá. Přesto mapy působí propracovaně a díky bitvám i vkusně barevně. Zvuková složka je pak zaměřena spíše na výbuchy při okupaci nepřítelova území. Možná by se hodila i rázná hudba, ale to je na svobodné vůli autorů. Ovládání je položeno na myši. Takže klikání si užijete dostatek. Existují triky, které je dobré se naučit. Například při držení ctrl vyšlete místo jedné jednotky vše, co máte. To vám ušetří hodně sil, sami poznáte. Zkratek se naučte raději více. Hratelnost je kvalitní. Zpočátku jen bude problém přijít na zákonitosti bonusových karet a možná orientace. Jakmile však skrz nedostatky prohlédnete zjistíte, že Lux Delux je opravdu velmi zábavnou a chytlavou hrou.

root_podpora

3

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody Lux Delux? Nedostatkem je určitě čeština a ona individuální nepřehlednost. Pozitiv je ale daleko více. Krom těch mnoha výše zmíněných se mi líbily také hlášky po ukončené partii. Vtipné, chytlavé, logicky náročné a přizpůsobivé. Doporučuji vyzkoušet. Nechť zůstane vaše armáda neporažena. „Speaking words of wisdom, Lux it be.“

4

Demo (plná verze stojí 24,95$) je ke stažení na stránkách hry. Balík má kolem 36MB, ale obsahuje vše potřebné (hlavně Javu), stačí rozbalit a spustit skript Lux.sh.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku