Hlavní navigace

Mageia 7 se blíží, plány pro chystané Ubuntu 19.04

9. 12. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Mageia
Pravidelný nedělní souhrn zajímavého týdenního dění. Dnes to bude Ubuntu Touch OTA-6, AMI členem LVFS, Hyperbola na seznamu FSF distribucí, vydání redakčního systému WordPress 5.0 a CrossOver 18.1.

Vyšla Mageia 7 Beta 1

Nedlouho po říjnovém vydání aktualizovaných instalačních obrazů Mageia 6.1 konečně přichází první beta verze příštího vydání Mageia 7. Aktuálně nabízí jádro řady 4.19, 3D ovladače na bázi Mesa 18.3, přepracovanou podporu platformy ARM (počáteční podpora AArch64), DNF jako alternativu k URPMI, desktop KDE Plasma 5.14 a mnohé další.

Z dalších částí systému tvůrci vedle jádra 4.19.6 vypichují rpm 4.14.2, Plasma 5.14.2, GNOME 3.30, Xfce 4.13.4, LXQt 0.13.0, MATE 1.20.0, Cinnamon 4.0, Enlightenment E21.8, Firefox 63, Chromium 70 či LibreOffice 6.1.3. Díky loňskému vypršení posledních patentů je součástí systému podpora MP3, pro H.264, H.265/HEVC či AAC to samozřejmě stále chce používat Tainted repozitář. Kompletní seznam změn je k dispozici na domovském webu.

Obecně k ARM platformě tvůrci uvádí konec podpory ARMv5, vylepšení ARMv7 a již uvedené zprovoznění AArch64. Vylepšena je podpora NFS, kdy je 15 let starý kód nahrazen systémovými nástroji, což ve výsledku přináší podporu NFSv4 atd. Opravena je spousta chyb v nástroji na dělení disků. RPM povyšuje na verzi 4.14.2.1. DNF je zde ve verzi 4.0.4.

Rozšířena je podpora Dockeru, distribuce přináší isodumper pro snadný přenos obrazů na paměťová média, povyšují nástroje pro LiveCD. Vedle X.Org 1.20.3 nechybí ovladače pro GPU odpovídající Mesa 18.3 (AMDGPU je v pořádku, AMD-GPU-PRO pracuje jen se starší verzí X.Org 1.1×.x, takže s Mageia 7 je nepoužitelný). Pro Nvidii je k dispozici aktuální nouveau i několik řad uzavřeného ovladače. Nechybí podpora pro Optimus, resp buď Bumblebee nebo experimentální nástroj  mageia-prime.

Jelikož jde o vývojové vydání, je vhodné neminout soupis známých chyb.

Ubuntu 19.04 dostane rychlejší GNOME Shell a možná i HTML5 instalátor

Běh desktopového prostředí, tedy konkrétně GNOME Shellu, by měl být v Ubuntu 19.04 (vyjde v dubnu 2019) znatelně rychlejší než dosud. Na věci pracuje v Canonicalu zejména Daniel Van Vugt. V těchto dnech už můžeme vidět lepší běh některých částí, optimalizace jsou třeba v uspořádání ikon při zobrazení.

Zmizela regrese týkající se vysokého zatížení CPU, která byla v Ubuntu od 18.04, nyní je oprava přítomna jak v kódu pro 19.04, tak backportována do 18.10. Opravena je jedna zpomalující chyba v X.Org, pracuje se na svižnějším vícemonitorovém chodu prostředí, časování Clutteru a dalších věcech. Kromě toho je ve vývoji podpora pro kernel live patches skrze standardního Správce aktualizací.

root_podpora

Dále musíme vzpomenout na slova Marka Shuttlewortha z doby po vydání 18.04 LTS. Tehdy hovořil o vývoji nového instalátoru pro Ubuntu, ten by přitom měl využívat HTML5 a framework Electron (ten používá třeba Microsoft ve Visual Studio Code). Zatím není jasné, zdali se toto do Ubuntu 19.04 dostane, nechme se tedy překvapit.

Krátce

  • Ubuntu Touch OTA-6 přináší zejména vylepšení Morph Browser, tři dílčí novinky pro majitele OnePlus One a pár dalších drobností.
  • Známý výrobce BIOSů, společnost American Megatrends Incorporated (AMI), je nově členem LVFS (Linux Vendor Firmware Service). Můžeme očekávat, že počet zařízení podporovaných se výrazně navýší.
  • Linuxová distribuce Hyperbola je nově na seznamu svobodných GNU/Linux systémů. Oproti Arch Linuxu, ze kterého vychází, splňuje požadovaná kritéria, informuje The Free Software Foundation (FSF). Podobně je na seznamu třeba též na Archu založená distribuce Parabola.
  • WordPress 5.0 „Bebo“ je venku a snaží se být výrazně flexibilnějším CMS než čtyřková řada.

  • CrossOver 18.1 přidává podporu nástroje Microsoft Visio 2016 pro Linux. Kromě toho přináší několik opravených chyb, mimo jiné tu, která bránila stahování her a funkčnosti Steam Store.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.