Hlavní navigace

Mageia 8 má první alfa verzi, Fedora možná s Btrfs

28. 6. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Mageia
Množství zajímavých novinek chystá pro své uživatele Mageia s vydáním 8. Vedle toho se dnes podíváme na dva návrhy pro příští Fedoru: přechod na souborový systém btrfs a editor nano a také co nového v KDE.

Vyšla, Mageia 8 Alpha 1, stále bez časového plánu na ostré vydání

Nedostatek vývojářských sil a z toho plynoucí letité prodlevy ve vývoji nových verzích už u Mandrivy dávno nejsou výjimkou, stala se z nich spíše charakteristická vlastnost této distribuce. Však také u posledních verzí tvůrci nijak nespěchají s ohlašováním plánů na novinky a s časovou osou vývojových verzí. Každopádně na verzi Mageia 8 se pracuje a na světě je její první alfa, která samozřejmě není doporučena k běžnému používání a ani není podporován upgrade na ni z verze 7.

Novinek prozatím vedle aktualizovaných verzí jednotlivých prvků není moc. Většina je navíc logická, resp. kopíruje obecný vývoj linuxového světa, například téměř kompletní konec Pythonu 2 či přechod z Xz komprese na Zstd u urpmi, díky čemuž si tento systém viditelně polepší na výkonu (rychlejší parsování).

Jelikož se nám stále více a více blíží nasazování ARMů v počítačích, tak Mageia 8 je další z mnoha distribucí pracujících na lepší podpoře zejména ARMv7 a ARMv8/Aarch64. V tuto chvíli ale Mageia nemá pro ARM žádnou běžnou instalační aplikaci a podpora je experimentální, nicméně do budoucna můžeme počítat s obrazy pro nejpoužívanější ARM desky (tím je jistě míněno třeba Raspberry Pi). Vše v řádu nadcházejících měsíců, ale není zde konkrétní ETA, což de facto platí i pro celou Mageiu 8. Drakboot je mimochodem nějak schopen nahodit UEFI na Aarch64.

Z hlediska instalace přináší osmička podporu novějšího hardwaru, což nepochybně plyne i z použití jádra Linux 5.7.x. NFS používá systémové nástroje, nikoli již 15 let starý vlastní distribuční fork NFS kódu, díky čemuž je zde nově podpora NFSv4.

Opraveny jsou některé chyby v nástroji pro tvorbu diskových oddílů, squashfs obraz druhé části instalace také používá Zstd místo Xz. V expertním režimu je možné instalovat i na F2FS oddíl. Vylepšena je též podpora Nilfs2 (lze přeformátovat a měnit velikost; pro systémovou partišnu ale ještě nelze použít). Je možné měnit velikost (zvětšovat) XFS i mimo LVM. Podporován je též systém exFAT (nelze ale měnit velikost) a přibyla i podpora Windows 10 NTFS („Compact OS“). Konfigurace bootloaderu ponechává starý grub.cfg, dokud jej nepřepíše update-grub2. Zrychluje start obnovy systému a poradí si i s opravou šifrovaných LVM/LUKS.

Spuštění i instalace (z) Live ISO je nyní výrazně rychlejší, opět díky přechodu na kompresi Zstd, zde v kombinaci s optimalizovaným procesem detekce hardwaru. Live ISO navíc nyní nastartuje i bez nastavování X.Org, spoléhá na automatickou detekci. Diskdrake pak podporuje přidávání dalších oddílů na Live ISO v podobě USB flashky. Trvalý oddíl na Live ISO/USB může být nyní šifrovaný.

Balíčkovací systém přechází od RPM 4.14 na RPM 4.16. To mimo jiné znamená třeba automatickou detekci a optimalizaci SSD či paralelizaci mnoha operací. Vedle klasického urpmi je v Mageie od verze 6 přítomný jako alternativa DNF, nově ve verzi 4.2.19.

Uvítací aplikace nově podporuje změnu velikosti okna a používá systémové fonty spuštěného desktopu. Isodumper nyní automaticky zkouší ověřovat obrazy vůči sha3 součtům a odpovídajícím podpisům. Vylepšen je systém Dockeru a další věci. Vedle Linuxu 5.7 přináší alfa verze osmičky také MESA 20.1 a X.Org 1.20.7, aktualizovány jsou adekvátně také grafické ovladače či podpora notebooků s iGPU i Nvidia GPU (Nvidia Optimus).

KDE Plasma povyšuje na verzi 5.18.3, dále je zde GNOME 3.36, aktualizované LXDE, Xfce 4.14, LXQt 0.15.0, MATE 1.24.0, Cinnamon 4.4, Enlightenment E23.1 a pspousta dalších menších desktopů (afterstep, awesome, dwm, fluxbox, fvwm2, fvwm-crystal, i3, icewm, jwm, matchbox, openbox, pekwm, sugar, sw či windowmaker). IceWM je potřeba startovat jako volbu icewm-session.

Z aplikací a nástrojů najdeme v systému třeba LibreOffice 6.4.4.2, Vim 8.2 / NeoVim 0.4.3, GCC 9.3.0, GDB 9.1, Valgrind 3.15.0, LLVM 10.0.0, Firebird 3.0.5, IPython 7.12, Qt 5.14.1, GTK 3.24.18, QEMU 5.0, VirtualBox 6.1.6, Xen 4.13, Python 3.8.2 (většina Pythonu 2 je pryč), Perl 5.32, Ruby 2.7.0, Rust 1.42.0 (postupně přijdou nové verze v průběhu prací na osmičce), PHP 7.4.3 či Nextcloud 18.

S ohledem na vypršení patentů na MP3 je podpora přímo v systému. Pro formáty jako H.264, H.265/HEVC či AAC je stále potřebné aktivovat Tainted repozitáře.

KDE dostalo Btrfs copy-on-write

Nate Graham tradičně shrnuje pokrok v desktopu KDE. V posledních dnech došlo na po léta žádanou podporu Btrfs copy-on-write, zavedení nanosekundové přesnosti v KDE Frameworks 5.72 pro souborové operace, opravy kolem Waylandu, mnoho vyřešených regresí atd.

Fedora zváží přechod na Btrfs a nano

Objevil se návrh pro Fedoru 33, přejít na souborový systém Btrfs. Stojí za ním někteří vývojáři Fedory, ale třeba také lidé z Faceboooku. Zdali bude návrh fedoráckou komisí přijat, je ve hvězdách, ale obecně Red Hat dal před nějakou dobu od Btrfs ruce pryč a v rámci RHELu pracuje na vlastním systému Stratis.

Další věcí, která se pro Fedoru (znovu) diskutuje, je přechod od Vi k Nano jakožto k výchozímu textovému editoru. Odůvodnění je jednoduché: někteří vývojáři by rádi měli ve Fedoře výchozí textový editor pro konzoli, který nevyžaduje speciální znalosti obsluhy. A Vi prý mate i mnohé uživatele editoru Vim. Návrh samozřejmě řeší jen výchozí konfiguraci, nehodlá Vi z Fedory vyřadit, zůstane k dispozici už od samotné instalace, bude-li si to uživatel přát.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.