Hlavní navigace

Majesty: ve svém vlastním fantasy království

1. 2. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Vítejte, milí uchazeči, na pohovoru o místo zachránce země. Pohodlně se posaďte, nabídněte si slané tyčky a já vám mezitím poskytnu bližší informace. Další z řady krásných a lákavých fantasy světů nás žádá o neodkladné poskytnutí pomoci. Ostatně nic překvapivého, už se to pomalu stává pravidlem.

Majesty je taková herní popelka. Ač měla nápad, krásu a zkrátka takřka vše, vyšuměla, aniž by se něco stalo. Pokusíme se zahrát si na prince a změnit nepřízeň osudu. Titul se řadí mezi real-time fantasy strategie s pár triky v pomyslném rukávu. Příběh vlastně není nikdy zcela objasněn. Víme pouze, že v ještě nedávno prosperující zemi Ardanii se stahují mračna. Tajemné zlo se vloudilo do království a nyní sužuje její obyvatele, což panovníka samozřejmě rmoutí. Naštěstí má vás a vy zase své hrdiny, kteří již zlo zaženou zpět za hranice. Postupně projdete kolem dvaceti úrovní, které představují dílčí epizody. Mise se představí v podobě záchytných bodů na mapě dobrodružství. Nelze je však přeskakovat, jsou na sobě dějově závislé.

Majesty 1

K dispozici je singleplayer i multiplayer. Vyhrajte na bitevním poli internetu, lan, atd. Jste-li sami, můžete si dopřát buď svižný skirmish nebo se vydat cestou kampaně. Na počátku byl hrad. Váš hrad. V něm přebývá pár obyvatel různých povolání (stráž, výběrčí daní, prostý občan). Výběrčí jsou vedle hrdinů v podstatě klíčovými postavami. I v Ardanii se totiž točí veškeré dění kolem zlatých placatých kotoučů. Množství postav závisí na vyspělosti hradu – úrovně jsou celkem tři. Postupně stavíte rozličné cechy, které poskytují možnost najmutí hrdiny. Každý cech přitom produkuje odlišný typ – bojovník, rytíř, trpaslík, elf, kouzelník, goblin, atd. Výběr hrdinů je poměrně obsáhlý a stejně tak škála oponentů, kteří vás přicházejí napadat. Se vznikem prvních cechů přichází na řadu rozvoj hradu, zvětší se počet obyvatel, je třeba se o ně starat. Hospody a tržiště, které se dále vylepšují. Krom toho, že v cechu se najímají hrdinové, se tam také vylepšují jejich vlastnosti. Vše za peníze samozřejmě. Lze je naučit kouzla, zlepšit výstroj či výzbroj, atd.

Majesty 2

Na počátku jsem hovořil o jistém nápadu ve hře Majesty. Autoři si řekli, že by bylo zajímavé ponechat hrdinům vlastní vůli, zájmy, touhy. Nemáte tak nad nimi přímou moc. Nelze jim přikazovat, pouze šikovně manipulovat. Chodí si po mapě, snaží se vydobýt slávu bojem se zlem, a to se vám hodí do karet. Vždyť za zabitou stvůru vy získáte prostředky, hrdina zkušenosti a všichni jsou šťastní. Bohužel s postupem času získává oponent na síle, a tak nejeden hrdina padne. Najmete si sice nového, ale ten začíná od nuly. Dalším pěkným aspektem hry jsou tzv. odměny. Jelikož mise nejsou přímočaré a jejich cíle se liší, musíte nějakým způsobem zmanipulovat dění, ať nehrajete věčně. Například, je-li potřeba zabít určitou stvůru, jak tam poslat hrdiny? Jednoduše vypíšete odměnu na zabití škodné. Výše musí být úměrná riziku ztráty života a námaze, ale pár hrdinů se chytne.

Majesty 3

Grafické zpracování Majesty je povedené. Dění ve vašem království se pěkně pozoruje. Každá postavička něco dělá a to vytváří pocit dynamičnosti. Zvuky jsou rovněž vhodné k poslechu. Ovládání není příliš složité. Hratelnost je neuvěřitelně chytlavá. Přestože nemusíte neustále klikat a vodit hrdiny za ručičku, starostí bude víc než dost. Zajistit prosperitu není tak snadné.

root_podpora

Majesty 4

Máte-li chuť na neotřelé dobrodružství, kde je třeba zapojit i myšlení, je Majesty vhodnou volbou. Tato hra rozhodně za zkoušku stojí a jsem si jist, že nejeden u ní zůstane několik hodin.

Majesty 5

Instalace je díky grafickému instalátoru jednoduchá. Stačí stáhnout asi 35 MB soubor, učinit ho spustitelným a spustit ./majesty_demo.run. Kompletní hru pak můžete mít za £25, což je asi 850 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku