Hlavní navigace

Mají šanci nové mobilní platformy Jolla a Firefox OS?

7. 11. 2013
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Zatím jen asi 20 % uživatelů vlastní chytrý mobilní telefon. Stále je tu tedy velký prostor pro nástup nových platforem. Operátoři se už ale nechtějí znovu spálit, proto požadují otevřenost, možnost vlastních úprav a nízkou cenu zařízení. Dokáží trh zaplavit nové telefony s Firefox OS či Jolla?

Jolla (Jozef Mlích)

Jozef Mlích na domovské půdě FIT VUT představil společnost Jolla a její mobilní systém Sailfish OS, postavený na Linuxu a platformě Mer. Zaměstnanci Jolly jsou z 90 % původní zaměstnanci Nokie, vysvětluje Mlích navázání na systém MeeGo, který vyvíjela právě Nokia. Rodokmen systému je ale mnohem komplikovanější – Sailfish OS má některé prvky i z Tizenu.

Udělali vlastní systém a snažili se do něj vpravit nejnovější technologie z linuxového světa. V Sailfish OS tak jako v jednom z prvních systémů naleznete například nový zobrazovací server Wayland. Systém používá i další moderní technologie jako systemd nebo framework Qt v nejnovější páté verzi. Část systému s největší pravděpodobností nebude open-source, říká Mlích a dodává, že zdrojové kódy budou zveřejněny až po uvedení telefonů do prodeje.

Rozhraní bude podobné jako v MeeGo. Budou tam například timeline, launcher a ovládání bude řešeno pomocí gest. Dále rozhraní zaujme například tím, že náhledy aplikací budou obsahovat i ty nejdůležitější ovládací prvky. Přehrávání písničky tedy půjde pozastavit i bez vstupu do samotné aplikace. Co se týče aplikací, ty by měly být psány v C++ a Qt a umisťovány do oficiálního obchodu.

Mimo to ale Sailfish OS bude podporovat také aplikace pro Android. Funguje jim asi 80 % aplikací, které fungují na Androidu… Určitě je problém v tom, že ty aplikace nejsou nativní, mírní ale nadšení Mlích. Pro spouštění androidích aplikací totiž není použit celý Dalvik, ale pouze jakási odlehčená verze. Podobným stylem to řeší například BlackBerry OS.

A kde ty aplikace získáte? Oficiální Google Play nebude, protože Jolla nesplňuje jeho podmínky. Počítá se ale například s dalším poměrně rozsáhlým obchodem Amazon Appstore nebo repozitářem open-source aplikací F-Droid. Dále by v Sailfish OS měly běhat také aplikace pro Tizen psané v HTML5.

Co se týče pilotního telefonu, ten se také bude jmenovat Jolla, stejně jako společnost. Půjde o zařízení střední či střední vyšší třídy s dvoujádrem od Qualcommu o taktu 1,4 GHz a 4,5 palcovým displejem. Pokud se zadaří, předobjednané kousky by zákazníkům měli dorazit ještě před Vánocemi. Jolla se přitom nezaměřuje jen na euroamerický trh, ale i na rozvojové země, hlavně na Čínu.

Budete si moci dokoupit zadní kryt, který má bezdrátové napájení. A doufejme, že se objeví řada dalších krytů, představil Mlích hlavní hardwarovou specialitu smartphonu. Konceptů zadních krytů už je celá řada, ale jak víme, koncept snese hodně. Zvažují se vcelku užitečné kryty fungující jako stojánek, objektiv fotoaparátu, hardwarová klávesnice nebo monitor fyzické aktivity. Z bizarnějších návrhů zmiňme například dálkové ovládání, budík nebo „promítač“ klávesnice.

Firefox OS (Pavel Cvrček)

Pavel Cvrček napsal pro Root.cz dva články o Firefox OS. Ve své přednášce se věnoval základním principům tohoto nadějného systému i tomu, co se na nás v budoucích verzích chystá.

Firefox OS má být podle Pavla Cvrčka přímou konkurencí pro současné platformy. Jde o to ukousnout část trhu Androidu, iOS a dalším. Mnozí se obávají, že proti dobře zavedenému Androidu nemá šanci, s čímž ale přednášející zásadně nesouhlasí. V současné době používá chytrý telefon jen asi 20 % uživatelů. V příštích letech si tedy stovky milionů lidí koupí nový chytrý telefon.

Původně si chtěli jen vývojáři dokázat, že je vůbec možné postavit mobilní systém na webových základech. Firefox OS vlastně vznikl jako experiment v roce 2011, kdy si lidé z Mozilly chtěli dokázat, že je možné vytvořit mobilní operační systém postavený čistě nad webovými technologiemi.

Z hlediska výrobců je zásadní rozdíl proti Androidu v tom, že Firefox OS nechává svobodu v tom, jak ho kdo bude implementovat. Například je na vás, jak budete distribuovat aplikace. Žádná centrální platforma vás nesvazuje, vysvětlil Cvrček výhody otevřenějšího přístupu Mozilly.

Právě takový přístup je prý velmi zajímavý nejen pro uživatele, ale i výrobce zařízení či mobilní operátory. Ze strany výrobců a operátorů je velký zájem o systém, který si budou moci upravovat. Podle Cvrčka jim dnes vadí, že vývoj Androidu a iOS pevně drží Google a Apple a záleží na nich, kam bude směřovat a co bude systém umět a co ne.

Nejde o teoretické úvahy, ale na trhu už existují první vývojářské telefony. Ty bohužel nejsou v současné době k dispozici, protože jsou vyprodány, zchladil Cvrček případné zájemce, kteří by chtěli objednávat. Podotkl ovšem, že na některých trzích v Evropě jsou už k dispozici produkční telefony.

Aby měl podobný projekt úspěch, je nutné získat pro něj komerčního partnera schopného se podílet na vývoji, ale i tlačit konečné výrobky uživatelům. V případě Firefox OS se to podařilo a velkým investorem je společnost Telefónica. Ta se opravdu aktivně podílí na vývoji, investuje do něj své lidi a investuje nemalé peníze i do prodeje.

Zásadní rozdíly při porovnání platforem jsou i u přístupu výrobců zařízení. Android a iOS získávají trh tím, že staví na co nejlepších telefonech nabitých nejnovějšími technologiemi. Proti tomu Firefox OS se zaměřuje na segment levných přístrojů. Systém je schopen dobře běžet na velmi levných telefonech a je také šetrnější na baterii. Uvádí se, že až o 20 %. Podle Cvrčka je v levných telefonech velký potenciál, protože je o ně velkých zájem v Asii, ale třeba i v Americe.

Uživatelé se pochopitelně obávají, že levná zařízení budou mít problém s výkonem. Cvrček demonstroval prostředí, které bylo velmi svižné a bez problémů použitelné. Nemusíme se prý tedy bát opakování situace s Androidem před několika lety, kdy byly levné telefony často prakticky nepoužitelné. Pro Firefox OS existuje už i první první moderní 3D hra, která ukazuje grafické a výkonnostní možnosti. Když tam běží tohle, není důvod, aby tam neběžely rychle běžné aplikace.

Tím nejdůležitějším na podobném operačním systému je podpora ze strany výrobců software a dostupnost důležitých aplikací. Software pro Firefox se distribuuje primárně přes Firefox Marketplace a většina aplikací běží offline. Záleží na vývojáři, ale běžné aplikace mohou běžet bez připojení k internetu. U některých je samozřejmě z principu připojení nutné. Vysvětlil Cvrček rozšířený mýtus o tom, že aplikace pro Firefox OS běží online v prohlížeči.

Množství aplikací je samozřejmě pro novou platformu naprosto klíčové. Vývojáři se ale těžko přesvědčují k tomu, aby začali vyvíjet aplikace v něčem úplně novém. Mozilla proto nevyvíjí novou platformu, ale používá standardní webové aplikace. API ale rozšiřuje tak, aby aplikace mohly přistupovat k některým službám v telefonu, jako je ukazatel baterie, informace o síti a podobně. Neplatí to ale u stránky v prohlížeči, musí jít o prověřenou aplikaci nainstalovanou do telefonu.

V některých zemích se už přístroje experimentálně prodávají a zdá se, že zájem je ohromný. Telefónica uvádí, že v Jižní Americe tvoří Firefox OS zhruba 10 až 15 % prodejů chytrých telefonů. Operátoři jsou zatím spokojení a reakce uživatelů jsou více méně pozitivní. Budoucnost ale závisí na mnoha faktorech.

root_podpora

Pavel Cvrček se zmínil také o tom, jak to vypadá s telefony v Česku. Telefony s Firefox OS pro Českou republiku se připravují. Ale kdy, od koho a za kolik se zatím neví nebo není veřejné. Operátoři jsou totiž podle Cvrčka velmi opatrní, protože už se s jinými operačními systémy spálili a nechtějí s novou platformou znovu riskovat. Dost pomůže třeba vývojářská aktivita v té které zemi. A na tom musíme zapracovat.

Pavel Cvrček prozradil i novinky, které se chystají do budoucna. Čekají nás nové verze zhruba každé tři měsíce, chystá se distribuce do dalších zemí včetně Asie a připravuje se tablet. Firefox OS se nechystá do notebooků, ale na tabletu už se pracuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Bývalý redaktor serveru Root.cz, dnes produktový manažer a konzultant se zaměřením na Bitcoin a kryptoměny.

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.