Hlavní navigace

Malý přenosný počítač Beepberry, Ubuntu vylepšuje bezpečnost PPA

23. 5. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Squarofumi
Firma Canonical hodlá vylepšit bezpečnost Personal Package Archive (PPA). Za přijatelnou částku pořídíte malé přenosné počítačové zařízení Beepberry. axle OS je otevřený operační systém pro architekturu x86_64.

Ubuntu vylepšuje bezpečnost PPA

Firma Canonical hodlá v příštím vydání linuxové distribuce Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“ vylepšit bezpečnost Personal Package Archive (PPA). Změny se budou týkat podpisů balíčků, které povedou k tomu, že odstranění PPA balíčku povede i k odstranění podpisového klíče, klíče budou unikátní ke každému PPA balíčku a nepůjdou použít jinde a jiné klíče nebude možné použít k podpisu PPA balíčku.

Mantic Minotaur

Přenosné zařízení Beepberry

Zařízení Beepberry už svým názvem odkazuje na to, že jeho základem je jednodeskový počítač Raspberry Pi Zero W a zároveň na legendární telefony Blackberry, kterým se na první pohled podobá.Jedná se o malé přenosné počítačové zařízení s QWERTY klávesnicí a monochromatickým úsporným 2,7“ 400×240px displejem, na kterém běží linuxová distribuce Raspberry Pi OS. Prodává se za cenu 99 amerických dolarů (2200 korun).

BeepberryBeepberry

axle OS: otevřený systém pro x86_64

axle OS je od roku 2016 volnočasově vyvíjený mikrojádrový unixový operační systém pro architekturu x86_64. Jedná se o víceúlohový operační systém se základní podporou meziprocesová komunikace, který je vyvíjen pod svobodnou licencí. Jelikož se nejedná o žádný profesionální systém, jeho ostré nasazení jeho tvůrce nedoporučuje a radí uživatelům, aby preferovali emulátor.

UX DAy - tip 2

axle OSaxle OS

Lemur Pro s DDR5

Výrobce linuxového hardwaru System76 aktualizoval svůj notebook Lemur Pro. Ten nově osadil procesory Intel 13. generace (Intel Core i5–1335U a Intel Core i7–1355U) a DDR5 paměťmi. Kromě toho přístroj disponuje 73Wh Li-Ion baterií, displejem o úhlopříčce 14,1 palce a až 8 TB vnitřním úložištěm. U operačních systémů je tradičně na výběr mezi Pop!_OS 22.04 LTS nebo Ubuntu 22.04 LTS.

Lemur ProLemur Pro

Nově vydáno

Komunitou vyvíjený operační systém pro routery, firewally, VPNky, VoIP a servery Alpine Linux vyšel ve verzi 3.18.0. Americká firma Red Hat oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu (RHEL) 9.2. Vyšel XeroLinux 2023.05, nová verze na Arch Linuxu postavené distribuce s prostředím KDE Plasma. Nezávisle vyvíjená průběžně aktualizovaná distribuce Venom Linux je k dispozici ve verzi 20230509.

RHEL 9RHEL 9

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.