Hlavní navigace

Mandriva Linux 2006 CZ: Co ukrývá krabice

29. 11. 2005
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Mandriva Linux je jednou z mnoha linuxových distribucí, kterou lze získat několika způsoby. Dnes se podíváme, co můžeme získat, když si obsah francouzsko-brazilského distribučního kotlíku ještě necháme krapet dochutit pro potřeby českého uživatele a necháme si jej naservírovat na CD/DVD.

Mandriva Linux (dříve Mandrakelinux) patří dle distrowatch dlouhodobě mezi nejpopulárnější linuxové distribuce vůbec. Polemizovat nad tím, jestli za úspěchem Mandrivy stojí její uživatelská přívětivost, asi nemá příliš cenu, protože si ji stejně každý vykládá jinak. Jednu věc jí lze ale jen stěží upřít, a to její zdejší snadnou dostupnost, kdy ji lze díky společnosti QCM koupit takřka v každém větším knihkupectví. Redakci Root.cz byla nabídnuta k recenzi krabicová verze Mandriva Linuxu 2006 CZ právě od společnosti QCM, a tak se pojďme společně podívat, co za své peníze můžeme dostat.

Označení „krabicová verze” není zcela přesné, jelikož se nejedná o originální krabici z dílny Mandrivy, ale asi nejlépe vystihuje plnou výbavu a navíc se toto označení ujalo před rokem, kdy jsme se mohli s „první českou krabicí” Mandrake Linux 10.1 setkat.

MDK - Krabice

Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, tak za svých 839 Kč (bez DPH) můžete očekávat úhlednou lepenkovou krabici, která jako by chtěla svými bílými a bleděmodrými hvězdičkami dokreslovat vánoční atmosféru blížících se svátků a trochu se tak podbízet k zakoupení jako dárek. V jejích útrobách se pak skrývají tentokrát již dvě knihy, s podobně laděnou obálkou, dva dvouvrstvé DVD a čtyři CD. Jako bonus byly již jako tradičně přibaleny dvě samolepky.

Dokumentace

Jak již bylo zmíněno, dokumentace se oproti dřívějším vydáním rozrostla do dvou samostatných knih: Příručka uživatele o 336 stranách a Příručka pokročilého uživatele a začínajícího správce systému o 220 stranách.

Příručka uživatele

Příručka uživatele by se dala tématicky rozdělit do čtyř částí. V první části pomůže čtenáři s instalací Mandrivy, dále jej pak seznámí s prostředím Gnome, KDE a neopomene ani nejběžnější aplikace, jako je např. OpenOffice či Firefox. V třetí části je čtenář obeznámen se základními možnostmi konfigurace a závěr knihy je pak věnován často kladeným otázkám, jako např. zda lze mít Linux i Windows na jednom disku, co je to .tar.gz či co znamená RTFM.

Příručka pokročilého uživatele a začínajícího správce systému

Příručka pokročilého uživatele a začínajícího správce systému, nebo též Mandriva Linux 2006 CZ pod lupou, plynule navazuje na Příručku uživatele. Po úvodním seznámení s prací v příkazové řádce objasní čtenáři spuštění OS a vysvětlí mu, že X Window není jen Gnome nebo KDE. Další kapitoly jsou pak věnovány správě systému, balíčkovacímu systému a znovu se podrobněji vrací k instalační proceduře. Závěr knihy je pak opět věnován často kladeným otázkám.

Rozdělení dokumentace bylo jistě velmi rozumné. Začínající uživatel není z počátku zahlcován informacemi, kterým stejně nerozumí a naopak zkušenější uživatel je naopak nemusí zdlouhavě hledat v (pro něj) hromadě samozřejmostí. Výhradu bych měl ovšem proti názvu druhé publikace, který mi přijde poněkud matoucí. Opravdu si nemyslím, že by publikace pro „začínajícího správce serveru” měla začínat vysvětlením příkazů jako jako je cd, pwd, ls, mv, … . Rovněž mi v úvodu knihy ve vysvětlení typografické konvence poněkud chybí vysvětlení odkazu na seznam literatury uvedený v závěru. To, co je naprostou samozřejmostí pro vysokoškolského studenta, může být pro žáčka základní školy jen nic neříkající řetězec. A k literatuře ještě jedna výtka. Připadá mi poněkud matoucí, že v takto sobě navzájem blízkých publikacích je [bib05] označením právě té druhé části a to zejména proto, že si autor dlouhodobě udržuje stejné označení pro odkazované publikace.

MDK - Knihy

Pokud bych měl dokumentaci shrnout jako celek, tak rozhodně nebude důvodem k tomu, aby se na uživatelově Linux – dokumentační projekt usadil prach, ale zejména první část může značně ulehčit počátky v čerstvě nainstalovaném systému a v druhé části si něco určitě najde i zkušenější uživatel. Jestli bude její vývoj pokračovat stejným tempem dál, máme se na co těšit. Za poslední rok totiž vzrostl její rozsah o rovných 256 stran.

Instalační média

Pokud byste si chtěli novou Mandrivu stáhnout, na FTP najdete tři ISO CD a jedno DVD, které ovšem zabírá jen něco málo přes 2 GB a obsahuje totéž co CD verze. V případě námi testované verze byl „datový nášup“ oproti download edici opravdu značný. Krabice obsahuje dva dvouvrstvé DVD, které obsahují dohromady 16,3 GB dat a programů a pak 4 CD.

MDK - Media

CD

Přiložené CD neobsahují nic navíc, co by nebylo obsaženo na DVD. Jsou určeny spíše uživatelům, kteří toho chtějí mít k dispozici co nejvíc a zároveň nemají DVD mechaniku. Instalace se provede jednoduše z CD a další věci se pak dají doinstalovat z DVD nesdílených po síti.

V případe téhle krabicové verze je všechno v pořádku. Nemile překvapeni však můžete být v případě, že se nerozhodnete pro krabici, ale pro jednu z levnějších variant, která obsahuje pouze Příručku uživatele a právě tyto 4 CD. V přiložené erretě je doslova uvedeno „Uživatelé CD edice českého vydání nemají na médiích některé vývojové (devel) balíčky. Uvolněné místo bylo použito pro další přídavné aplikace a archiv časopisu LunuxEXPRES”. V praxi to znamená to, že na CD nejsou téměř žádné „devel” balíčky, ale za to tam je OpenOffice 2 CZ, který má 111 MB, ročník časopisu LinuxEXPRES se 168 MB a dalších 40 MB zabírají free/trial verze produktu AVG a Akční čeština. I když se minimálně u OpenOffice a časopisu LinuxEXPRES jedná o zajímavý bonus, domnívám se, že měl být řešen spíše přidáním 5. CD i za cenu patřičného navýšení ceny.

DVD

Díky použití dvouvrstvých médií mohla být DVD pojata opravdu velkoryse. Na 1. DVD najdete snad vše, co je ve zdrojích, včetně části contribu. Programy, které z licenčních důvodů nemohou být ve veřejných zdrojích ve formě RPM Mandrivy, jako jsou např. Adobe Reader, binární moduly nebo Java. Rovněž tu je znovu umístěn již zmiňovaný kompletní ročník časopisu LinuxEXPRES, AVG a Akční čeština. Medium pak uzavírají programy z PLF archivu, u kterých to bylo z licenčních důvodů alespoň trošku možné.

Na druhém disku pak najdeme zbytek contribu, takže v dodávce je kompletní výběr několika dalších alternativních zdrojů, archiv Linuxových novin, Abička a Linux – Dokumentační projekt v PDF. Na zbytku disku jsou pak umístěny zdrojové kódy – src.rpm. Z kapacitních důvodů zdaleka nejsou všechny (přibližně 3.5 GB), ale rozhodně je to krok správným směrem a krabici sluší. Do budoucna by si možná u tak komplexního balíku, jakým Mandriva Linux 2006 CZ bezesporu je, zasloužily i vlastní disk, aby nebyly jen jakousi vatou zaplňující volné místo, ale byly jeho nedílnou součástí.

U přiložených médií mne poněkud překvapilo, že i v krabici jsou k dispozici pouze v papírovém obalu. Osobně bych alespoň DVD rád viděl v DVDčkovém dvojobalu. Vypadá to líp a navíc, média se z něj lepe vytahují a ani tak snadno nezapadne někam v hromadě ostatních médií. Nepředpokládám, že by si někdo instaloval všechno najednou a vzhledem k jejich opravdu širokému záběru je dosti pravděpodobné použití nejen k prvotní instalaci.

Samolepky

Přiložené samolepky s distribuční tématikou se již pomalu staly samozřejmostí a i když to asi nebude důvod, proč sáhnout zrovna po Mandrivě od QCM, tak určitě nejednoho zákazníka potěší. Zejména velký Tux mne zaujal takřka ihned po rozbalení, takže jsem ho nemohl opomenout. Přeci jen v obchoďáku je nemají.

root_podpora

MDK - Tux.jpg

Závěr

Možná jsem někoho zklamal, že jsem se ihned nepustil do vlastní instalace, ale jelikož se domnívám, že cena byla nasazena na rozumné úrovni i pro spořivého domácího uživatele, chtěl jsem se podělit i o zkušenosti s obsahem krabice a nejen o „screenshot Gimpu”. Právě tyto věci jsou totiž z pohledu uživatelovy peněženky oním hlavním rozdílem mezi touto krabicí, případně levnější variantou, a doma staženým ISO, či DVD koupeným za stovku v některé z internetových „palíren”.

Po dnešním pohledu na obsah krabice se již příště konečně podíváme i na vlastní instalaci a dále pak na to nejdůležitější, tedy jak se francouzským, brazilským a od léta už i americkým kuchařům daří u jednoho kotlíku.

Byl pro vás článek přínosný?