Hlavní navigace

Názor k článku Mark Shuttleworth k situaci kolem Ubuntu, Wine 5.17 od klokan - Na nové verze softwaru a opravy z upstreamu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 9. 2020 10:37

    klokan

    Na nové verze softwaru a opravy z upstreamu je snap a flatpak. Mít všechno formou distribučních balíků vypadalo jako dobrý nápad, ale v praxi se to ne tak úplně osvědčilo. Nemluvně o tom, že je jedna věc, to tak dělat v době, kdy existovalo všeho všudy pár set balíků a nezávislé třetí strany prakticky vůbec nebyly, a je něco úplně jiného to dělat v dnešním ekosystému.

    To se samozřejmě netýká přímo problému OP s Mesou. V Ubuntu se skutečně občas podobný problém vyskytne, a dá se to považovat za neomluvitelné. Jenže pokud člověk v takovém případě nasadí PPA do doby, než vyjde oprava nebo HWE aktualizace, je to sice problém, ale v důsledku na tom uživatel není o nic hůř, než s nějakou rolling distribucí typu Manjaro nebo klidně i Debian testing/sid, protože v takovém případě je vlastně všechno jenom formou ekvivalentu PPA.

    Rozhodně si myslím, že kvalita vydání Ubuntu (z hlediska testování, chyb atd) je jedna z věcí, na které se dost projevil chaotický management posledních let. Ubuntu 20.04 je teda solidní, snad je to předzvěst obratu (resp. návratu) k lepšímu.