Hlavní navigace

Názor k článku Markus Winand: SQL Performance Explained od Pavel Stěhule - Vaši argumentaci beru jen napůl - v relační...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 7. 2013 9:42

    Pavel Stěhule

    Vaši argumentaci beru jen napůl - v relační db pro novou sociální síť s jiným formátem (a jinou sémantikou) přidám další relaci - a je to bez jakhokoliv znásilňování - a pokud mám dobře napsanou aplikaci (nebo používám pohledy a procedury), tak taková změna může být i relativně lokální v aplikaci.

    Jinak souhlasím, že v document db udělám podobnou úpravu ještě jednodušeji. U relačních databází je důležité mít na začátku dobrý návrh a pak už ho moc neměnit - což pak může mít pozitivní vliv na kvalitu dat (bo jsou stabilní a udržují jakousi štábní kulturu) nebo naopak negativní - když intenzivně potřebujete měnit schéma.

    Výhoda relačních SQL db jsou:
    * Navrženo pro hromadné operace
    * Navrženo pro ad-hoc dotazy - SQL, rychlé operace i bez indexů
    * Navrženo pro dlouhodobě udržovaná data (vynucuje si konzistenci)
    * Dobrá aplikační podpora (reporty, spreadsheety)
    * ACID

    Pokud ani jeden z těchto bodů nevyužijete (případně jde proti Vašim požadavkům např. ACID), tak pak pro Vás SQL databáze není ta pravá ořechová, a použijete jinou. Není důvod se tlačit za každou cenu do SQL relační db - před 10 roky tu moc velký výběr nebyl, ale už cca posledních 4, 5 let je relativně široká nabídka db (i O.S. db).