Hlavní navigace

Martin Semrád, NIX.CZ: na Slovensko chceme přivést Google i Facebook

23. 3. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

NIX.CZ na konferenci Peering Day v Bratislavě představil podrobnosti a plány spojené s projektem SITELiX, mimo jiné i nový název slovenského peeringového bodu. V plánu je rozvoj projektu, zjednodušení pravidel připojování a přinesení nových služeb. Jaké budou další kroky a které sítě už potvrdily chuť se připojit?

Sdružení NIX.CZ minulý týden oficiálně spustilo slovenský peeringový uzel s názvem NIX.SK. Proč dává expanze na Slovensko smysl? Co si od ní organizace slibuje a proč nebude pražský a bratislavský uzel přímo propojený? Zeptali jsme si výkonného ředitele NIX.CZ Martina Semráda.

Proč právě Slovensko? Jaký má pro český peeringový uzel smysl expanze právě tam?

Český a slovenský trh jsou stále propojené, což vychází jednak z jazykové blízkosti, ale také z toho, že mnoho Slováků žije a pracuje v Česku. Navštěvují tedy slovenské weby, což ale funguje i naopak. Na Slovensku je méně obsahu, takže velká část tamních uživatelů používá české servery. Historicky je tedy propojení obou zemí stále silné, což dokládá i velká přeshraniční výměna dat.

Zároveň se řada slovenských firem připojuje do českého peeringového uzlu, protože hodnota připojení do českého uzlu je vyšší než v případě stávajících uzlů na Slovensku. Mimo námi převzatého uzlu SITELiX funguje v Bratislavě SIX, který je součástí Slovenské technické univerzity v Bratislavě a působí pouze v datacentru této univerzity. V Praze máme připojeno více než dvě desítky sítí, které jsou připojeny i na Slovensku a čerpají služby místních propojovacích uzlů. Na základně komunikace s těmito sítěmi jsme vycítili silnou poptávku po uzlu, který by na Slovensku fungoval stejně jako NIX.CZ

Rakouský VIX je ale přece taky univerzitní a funguje výborně. V čem to je?

V konkrétních lidech. Zatímco slovenský přístup je: „Vždyť my jsme univerzita, tohle nejde“, v Rakousku vám řeknou: „Jsme univerzita a uděláme pro vás maximum.“ Jim to funguje, protože mají motivaci. Zároveň udělali zásadní krok v tom, že se přiblížili svým zákazníkům do komerčního datového centra.

Kdo je Martin Semrád?

Martin Semrád zastává pozici výkonného ředitele sdružení NIX.CZ od roku 2010. Mimo vedení celého týmu je zodpovědný za hospodaření sdružení, dále má na starosti komunikaci se strategickými partnery a reprezentuje NIX.CZ na lokální a mezinárodní úrovni. Se sdružením NIX.CZ je spojen od roku 2005, nejprve z pozice člena sdružení a následně člena dozorčí rady. Ve sdružení zúročuje své bohaté zkušenosti z předchozích působení.

NIX.CZ pomáhal rozvíjet peering třeba v Černé hoře. SIX by takovou pomoc nechtěl?

Přibližně dva a půl roku jsme se se zástupci univerzity snažili dohodnout na spolupráci, nabízeli jsme jim své know-how získané dlouholetým provozem NIX.CZ a v rámci organizace Euro-IX. Naše představy se ale nikdy nesetkaly, proto jsme se rozhodli využít jinou možnost, jak kultivovat slovenský trh.

Jak vás napadlo převzít SITELiX?

V době, kdy jsme se rozhodli vstoupit na slovenský trh, jsme začali komunikovat s provozovateli datových center a peeringových uzlů působících v Bratislavě. Jedním z nich byla i společnost SITEL provozující peeringový uzel SITELiX. Jednání se společností probíhala hladce a rychle. Navíc zástupci společnosti SITEL plně sdíleli naši vizi a náš záměr jim dával smysl.

Proč už ho nechtějí provozovat?

Pro ně je prioritou provoz datového centra a provoz a výstavba optické infrastruktury. Peeringový uzel provozovali delší dobu, ale jako vedlejší aktivitu a nepodařilo se jim ji dále zúročit. Nicméně sítě do SITELiXu připojené jsou a projekt funguje. Mimo peeringu provozují také výměnu televizního obsahu, která se jeví jako zajímavá služba pro implementaci v Praze. Jde převážně o výměnu multicastu od držitelů práv směrem k provozovatelům IPTV.

Který z těch dvou uzlů je větší?

Větší je SIX, ostatně také existuje déle. SITELiX sice oficiálně funguje téměř deset let, ale až v poslední době zaznamenal větší rozvoj.

Proč jste se rozhodli pro změnu názvu?

Název SITELiX je jasně spojen s dosavadním provozovatelem, společností SITEL. S přihlédnutím k hodnotám a vizím, které pro nás znamená NIX.CZ v České republice, jsme se rozhodli pro slovenský projekt použít název NIX.SK.

Jeho provozovatelem bude český NIX.CZ nebo bude založena nová organizace?

Provozovatelem NIX.SK bude NIX.CZ, z administrativních a daňových důvodů zřizujeme na Slovensku organizační složku.

Nebudete tedy mít ani nové slovenské zaměstnance?

Pro tuto chvíli ne. Po vyhodnocení prvního roku provozu budeme tuto možnost znovu posuzovat. Na Slovensku máme náhradní komponenty jednotlivých součástí instalovaných technologií a plně redundantní dohled těchto technologií. Pro začátek máme také nasmlouvané takzvané „remote hands“, které mohou jakýkoliv problém řešit obratem.

Co se stávajícími zákazníky SITELiXu?

Po instalaci celé nové platformy NIX.SK jsme připravili plán migrací zákazníků SITELiX. Migrace byla spuštěna před několika málo dny. Aktuálně probíhá přepojování jednotlivých sítí a administrativní proces s tím spojený.

Budou oba uzly nějak infrastrukturně propojené?

Nebudou, půjde o ostrovní provoz. Vychází to z jednoduché logiky: zkratka IXP obsahuje slovo point – bod. Chceme držet data lokálně a vyměňovat je co nejblíže připojeným sítím. Samozřejmě nechceme být operátorem, chceme zůstat propojovacím bodem. Toto je role především našich členů, kteří vlastní optickou infrastrukturu a datové trasy mezi Prahou a Bratislavou.

Bude tedy záležet na jednotlivých sítích, jak si zajistí připojení?

NIX.SK vznikl na základě poptávky. My nyní tuto poptávku naplňujeme a je na každé ze sítí, zda se do NIX.SK připojí. Naším cílem je komunikovat se všemi subjekty, které mají zájem o propojování v Bratislavě, a vysvětlovat jim, proč spolupracovat právě s námi. Cílem je také propagovat slovenský trh v zahraničí.

Předpokládáte nějaký razantní nárůst počtu sítí ve slovenském uzlu?

Máme už informace od některých členů a zákazníků, kteří jsou připojeni v SIX, že se chtějí výhledově připojit i k nám. Máme pro to připravenou i cenovou nabídku – první rok budeme chtít za port 50 eur měsíčně. Chceme ale především ukázat, že dokážeme i na Slovensko přinést to, co tam chybí – zásadní obsahoví hráči ze zahraničí.

Už s někým konkrétním jednáte?

Jednáme se všemi, kteří působí na slovenském trhu, a s důležitými zahraničními sítěmi, které na slovenském trhu zastoupeny nejsou. Zejména nám jde o velké globální hráče v oblasti obsahu – Akamai, Google, Facebook a další. To by mělo být jednou z hlavních motivací pro připojení slovenských sítí do uzlu NIX.SK.

Co takovým firmám brání být ve slovenském uzlu už teď?

Jednou z překážek pro ně byla pravidla univerzity. Historicky byla nastavena komplikovaná pravidla pro připojení, která řadě firem nevyhovovala. Například každá síť musela dát univerzitě přístup na hraniční routery, což se samozřejmě řadě firem nelíbilo a řekly: „Buď nás tu chcete a přizpůsobíte pravidla, nebo tu jednoduše nebudeme.“ Jiné pravidlo zase přikazovalo housing routeru přímo v univerzitním datacentru. Nebylo možné přivést do SIXu jen linku a odbavovat ji routerem z jiného místa.

Řada podobných omezení vychází z toho, že SIX provozuje jak peeringový uzel, tak i datové centrum. Dochází totiž k omezení neutrality.

Proč se tedy nepřipojily do SITELiXu?

Tam zase chyběl marketing. Peeringové centrum bylo nabízeno zadarmo a vlastně jen firmám uvnitř datacentra SITEL. Navenek ten produkt vůbec neexistoval. NIX.CZ bude díky kontaktům v zahraničí schopen tohle zlomit a tím především situaci na Slovensku pomoci.

Nebude mít tahle změna dopad na tok v Praze?

Jsme si vědomi toho, že část dat bude vyměňována na Slovensku. Z hlediska internetu to ale bude znamenat jednoznačné posílení stavu, což je pro nás přednější než kumulovat data na jednom místě.

Plánujete také zavedení projektu FENIX?

Rozhodně ano, ale nemůžeme bez diskuse implementovat pravidla, která jsou adaptována pro jiné prostředí. Nejdříve se musíme domluvit s CSIRT.SK, jako s nejvyšší bezpečnostní autoritou. Poté bude následovat diskuse s operátory. Podobně to proběhlo i v České republice.

Budete nabízet i route servery?

S tím samozřejmě počítáme, bez této služby moderní propojovací uzel fungovat nemůže. Toto je služba, která na Slovensku chybí.

Je Slovensko unikátní nebo máte v plánu pokračovat v expanzi?

Slovenský trh nabízí dobrou možnost vyzkoušet si, zda může NIX.CZ udělat další podobný krok. Uvidíme, co jsme schopni udělat na relativně podobném trhu a ve střednědobém horizontu si řekneme, co dál. Vše ale závisí na členech. Musíme nejprve potvrdit členské základě, že umíme uchopit slovenský trh a pak můžeme navrhnout případné rozšiřování do dalších zemí.

Co uvnitř Česka? Nedávala by smysl i nějaká další česká města?

Mluvilo se o Brně i Ostravě, ale v rovině ekonomických úvah je to poměrně složitá otázka. Pořízení, provoz a podpora switche stojí peníze a třeba v Brně bychom připojili jednotky sítí. Pravděpodobně gigabitovou přípojkou, protože ve většině případů by se zde nevyměňovaly větší objemy dat.

Od brněnských sítí ale zatím máme signály o tom, že jim to smysl příliš nedává. Nicméně nevylučuji, že tato věc bude znova otevřena na některém z následujících setkání s našimi členy.

root_podpora

Naším cílem je nyní přinést zkušenosti z provozování NIX.CZ na Slovensko. Pokud budou oba dva trhy fungovat stejně, budou z toho mít prospěch obě strany. Chceme naslouchat potřebám provozovatelů sítí a podle toho se chovat.

Děkuji za rozhovor.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.