Hlavní navigace

Názor k článku Masivní protest v Googlu, USA bojují s Čínou o paměťové technologie od Lael Ophir - Jaké "výsadní postavení" máte LGBT komunity máte na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 11. 2018 17:31

    Lael Ophir

    Jaké "výsadní postavení" máte LGBT komunity máte na mysli? To že jsme ty lidi ještě před pár desítkami let zavírali do kriminálu, případně je mučili například elektrošoky a dávidly (říkali jsme tomu "léčba homosexuality")? Nebo máte na mysli to že ve více než půlce světa tihle lidé nemají možnost uzavřít žádnou formu sňatku (neuznávají se ani sňatky cizinců), takže když jednoho porazí auto, tak ten druhý k němu nemá žádný právní vztah a nedostane ani informace o zdravotním stavu? Nebo to že po sobě nemůžou dědit? To že ani v ČR si pár nemůže osvojit dítě jednoho z partnerů, takže ho sice technicky může léta vychovávat a být mu rodičem, ale nemůže ho ani vyzvednout ze školní družiny, natož se třeba dožadovat informací o jeho zdravotním stavu v případě nehody? Proč spousta zemí, včetně ČR, neumožňuje adopci dětí homosexuálními páry? Podle výzkumů takové rodiny fungují normálně. Někdo to může zpochybňovat, ale i pokud by tam snad nějaký malý rozdíl byl (jako že asi není), tak pro děti je skutečnou katastrofou vyrůstat v dětském domově, protože to u nich vede k těžkým doživotným následkům. A co třeba to že homosexuálové i v ČR zpravidla svoji orientaci raději tají, protože se bojí ústrku v pracovním i osobním životě? Jo, to je fakt skvělé "výsadní postavení". Skoro by jim člověk záviděl :)

    Pokud jde o pojem manželství, tak nevidím čemu uškodí, když ho mohou uzavřít i LBGT. Poškodí to snad nějak heterosexuála? Asi ne. A těm lidem to naopak pomůže, aby si připadali tak jako kdokoliv jiný.

    Zaměňujete pokus o kontakt s obtěžováním. Představte si, že vám šéfová na teambuildingu sahá na zadek a snaží se vás "žertem" políbit. Jasně jí jí řeknete že nechcete a ať to nedělá, ale ona to zkouší dál, většinou ještě agresivněji. To je obtěžování. Ženy se ho dopouštějí občas také, ale je to relativně vzácné. U mužů to naopak není nic vzácného, soudě podle toho, že se s tím v ČR setkala čtvrtina žen. Do toho se nepočítají sexistické vtipy a narážky.

    Pokud jde o #MeToo, tak jde o snahu řešit mimořádně závažný problém. Muži, kteří mají moc, se často chovají jako prasata. Dokonce (toho času prezident) Trump řekl: "Jsem jasně přitahovanej ke krásnejm ženám - prostě je začnu líbat. Je to jako magnet. Prostě je líbám. Na nic nečekám. Když seš hvězda, tak se nechaj. Můžeš dělat cokoliv. Třeba jim sáhnout na píču. Můžeš dělat cokoliv." Následně se přihlásilo větší množství žen, které Trumpa obvinily že je bez souhlasu líbal, osahával, lezl jim do šatny když se převlékaly (což Trump sám připustil slovy "Před šou jdu do zákulisí... A já tam můžu, protože tu šou vlastním. A vony tam jako stojí bez oblečení, a vidíš ty neskutečně krásný ženský. A mě jako tyhle věci procházej.") atd. On následně všechna obvinění prohlásil za kampaň proti němu, ty ženy jsou podle něj lhářky. Samozřejmě to není jen Trump, ale i velká spousta dalších mužů. Například jednu mojí ex-GF její profesor na zkoušce hladil po vlasech, a popisovala mi, že z toho měla chuť zvracet. Nebyla ani náznakem vyzývavá, nechtěla s tím profesorem nic mít. Co myslíte že udělala? Nic, protože kdyby cokoliv řekla, tak jí nikdo neuvěří. Je to tvrzení proti tvrzení. Byla by za lhářku, poslouchala by od okolí že si vymýšlí, že je tak ošklivá že by si o ní stejně nikdo ani neopřel kolo atd. Dotyčný by navíc určitě zajistil, aby nedokončila studia. Takže nakonec i když to bylo jasně přes čáru, tak to radši nechala být. To že někteří profesoři dělají ještě daleko horší věci, včetně zvaní studentek domů a podmínění zápočtu sexem, je veřejné tajemství.

    Ale vás se to osobně netýká, takže proč to řešit, že? Ženy v US to už zjevně přestalo bavit, a začaly proti takovému jednání vystupovat. Souhlas že je strašné, že neprokázané obvinění dokáže muže během pár hodin naprosto zničit. Mimochodem obdobně strašné je když někdo vyhrabe nahé fotky policistky nebo učitelky, a pak jí za to vyhodí z práce. Společnost je nemocná, a je to potřeba nějak řešit. Rozhodně ale ne tak, že budeme sedět se tvářit, že je to celé jenom "neomarxistické spiknutí".

    Pokud jde o tu údajnou rovnoprávnost žen: Celkem 11 % českých žen uvedlo, že byly někdy v životě přinuceny k pohlavnímu styku násilím. Jen 5% činů ohlásily policii. 23% žen zažilo domácí násilí. Pachateli jsou téměř výhradně muži. Ženy jako pachatelky a/nebo muži jsou oběti je velmi vzácná situace. Průměrný plat ženy je v ČR o čtvrtinu nižší než u muže. Za 100 let existence republiky jsme neměli ani jednu předsedkyni vlády, ani jednu prezidentku. V tom nás předstihlo třeba katolické Polsko, plus i řada muslimských a/nebo rozvojových zemí. Zastoupení žen v politice je vůbec velmi slabé, třeba v parlamentu mají jen 20%. Nechci navrhovat nějaké kvóty a podobné nesmysly. Chci ukázat, že i když jsou ženy na papíru rovnoprávné, tak je tu ve skutečnosti spousta věcí k řešení.