Hlavní navigace

Master Kick: Dáme fotbálek?

25. 4. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zelené pole s bílými ornamenty se dnes přenese do několikanásobně menšího měřítka. Jedenáct individuí na každé straně ovšem zůstane, ačkoli s omezenými pohybovými možnostmi. Všechny oči se upírají k otvoru v postranním mantinelu. Právě tudy se v pravý čas vyřítí koule, která odstartuje běsnění.

Jak jste mnozí správně odhadli, Master Kick je počítačovým zpracováním oblíbené zábavy známé jako stolní fotbal. Tato geniální obdoba klasického fotbalu má oproti svému modelu také pár výhod. Je dynamičtější, má kratší herní dobu a žádné rozhodčí. Jak ale může vypadat snaha o přenesení stolního fotbalu na naše obrazovky, nalezneme zde i nějaké výhody? Cíl, který si autoři dali, není zajisté snadný. Možná těžší než reálně ztvárnit klasický fotbal. Každopádně zde máme dvě jedenáctky hráčů „navléknuté“ na celkem osm tyčí. Cílem je pomocí šikovné manipulace s tyčemi, respektive hráči, dát soupeři gól. Hráči se mohou pohybovat, z našeho pohledu, pouze nahoru a dolů. Do míče kopou pomocí rotace kolem tyče. Neexistují auty, rohy ani poločas. Nutno podotknout, že tato hra není zdarma, ale přijde nás na takřka 20 dolarů. Pojďme se podívat, co nám tedy Master Kick nabízí a zda se vyplatí.

Master Kick 1

Díky své počítačové podobě je nám poskytnut komfort v podobě mnoha variant a volitelných nastavení. Některá z nastavení si smíme upravit v options. Hlasitost rozdělenou na čtyři úrovně, zapnutí/vypnutí stínů, mraků, obecenstva, atd. Jakmile budete připraveni, stačí zahájit novou hru. Je libo kratší rychlý zápas nebo rovnou ligu? První jmenovaná obsahuje další nabídky. Postupně si navolíme tým, stadión, zdatnost protihráče, typ zápasu a formaci. Již zde jsou patrné některé z výhod oproti klasickému neměnnému modelu. Příjemná je změna prostředí (která bohužel v demoverzi není), zahrajeme si tak třeba v zimě, na blátivém hřišti, uvnitř, apod.

Co nás zajisté potěší, bude proměnlivá formace hráčů. Zatímco v hospodě či jiném podniku, kde se fotbálek nachází, jsme odkázání na jakýsi základní typ, zde si vše přizpůsobíme našemu stylu. Pro útočnou hru jednoduše vybereme více útočníků, defenzivní taktika žádá posílení obranných linií, nebo byste raději strategickou hru s početnou kastou záložníků? Celkem si vybíráme ze sedmi možností. Ačkoli zde nemáme všechny variace, myslím, že každý nalezne své optimum. Obtížnost skýtá šest možností – loser, rookie, average, good, smart a superb. Rozdíl je patrný, takže vybírejte uvážlivě.

Master Kick 2

Úvodní hvizd se rozezněl, míč byl vpuštěn na hřiště a hra započala. Ovládání je více než prosté. Bohatě postačí kurzorové šipky. Stisknutím kláves nahoru a dolů se posouvají řady a doleva doprava se „nabíjí“ k rotaci. Co se mi osobně nelíbí, je fakt, že vždy posunuji veškeré tyče. Nelze tedy pohybovat pouze s vybranými, což přináší řadu problémů. Naopak rotují vždy pouze hráči jedné řady v závislosti na aktuální pozici míče na hrací ploše. Dalšími bonusovými klávesami jsou P pro pauzu či R pro opětovné přehrání posledních momentů. V pravém dolním rohu se nachází přehled stavu utkání a jeho aktéři.

Master Kick 3

Grafické zpracování není úplně špatné, ačkoli si myslím, že vzhledem ke komerční povaze titulu by mohlo být lepší. Zvukové pozadí přijatelně oživuje zápas. Ovládání jak již bylo řečeno je triviální, dá se obstarat také alternativami jako w, s, a, d či myší. Hratelnost je bez větších obtíží.

root_podpora

Master Kick 4

Jaký je tedy ortel nad Master Kick? Jste-li skalními příznivci stolního fotbálku asi vás hra příliš neosloví. Přece jen atmosféra, prožitek, triky a um mají, alespoň u mě, navrch v reálném provedení. Přesto si Master Kick zajisté své vděčné obecenstvo najde. Ostatně jako každý takto zpracovaný sport při kterém nehrozí zranění nebo ještě hůř pot.

Master Kick 5

Na podstránce download je k dispozici deb a rpm balíček a tar.gz balík pro „ruční“ instalaci, ten jsem také zvolil. Archiv stačí rozbalit a spustit binárku masterkick. K dispozici jsou také verze pro spoustu dalších systémů a platforem (Palm, Windows Mobile, Mac…).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku