Hlavní navigace

Názor k článku Matematika se outsourcuje, musíme změnit vzdělávací systém od Biktop - Boha jeho, kdybys chápal ty abstraktní vztahy mezi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2013 2:45

    Biktop (neregistrovaný)

    Boha jeho, kdybys chápal ty abstraktní vztahy mezi logaritmickou a exponenciální funkcí, které jsou podle tebe jen na obtíž, tak by sis ten vzorec odvodil sám během asi tak deseti vteřin:

    y = log_a(x) ... chceš vypočítat číslo "y", máš zadaný základ "a" a proměnnou "x", ale umíš počítat jen logaritmus o základu "b". Kdybys chápal ty "abstraktní neužitečné vztahy", tak bys věděl, že logaritmus není nic jiného než exponent v exponenciální funkci, takže vztah "y = log_a(x)" nám říká, že "a^y = x". A že když se chci dostat k exponentu tak si teda danou rovnost zlogaritmuju a v totmo případě je putna jakým základem, ale samozřejmě by se hodil ten, který umíš počítat, takže "b", takže postupně dostávám:

    y = log_a(x) ... odlogaritmuju
    a^y = x ... obě strany zlogaritmuju základem co chci já, tedy "b"
    log_b(a^y) = log_b(x) ... "y" vyjádřím před logaritmem
    y*log_b(a) = log_b(x) ... vydělím "log_b(a)"
    y = log_b(x)/log_b(a) ... hotovo

    Fakt, hrozná věda. Práce na několik dní a k dispozici k tomu není žádná literatura v češtině, jak píšeš. Že existují něco jako učebnice počtů pro střední školy tě asi minulo.