Hlavní navigace

Názor k článku Measy U4K: když Android přepočítává video do 4K od Karel - Neříkejte, že něco nejde. Nikdy nevíte, kdy se...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2014 15:21

    Karel (neregistrovaný)

    Neříkejte, že něco nejde. Nikdy nevíte, kdy se najde nějaký blbec, co neví, že to nejde, a udělá to.

    Co se tohohole dokreslování týká, tak tam je trochu metodický zádrhel - člověk to dokreslit umí. Lidský mozek chybějící informaci umí doplnit. Dělá to často špatně (přečte mizerně viditelnou číslici 3 jako 8 apod.), ale dělá to. Počítače to dříve nebo později budou umět také. Nejspíše stejně špatně.

    Viz váš příklad s SPZ - počítač dojde k závěru, že je tam SPZ ve formátu AAA-00 a tak vám tam nakreslí třeba "KLF-17". Co na tom, že se netrefí, špatná SPZ tahá za oči méně než kostičky. V drtivé většině případů je to beztak jedno, nikdo tu SPZ nečte. Když to udělá s čísly na dresech hráčů fotbalu, tak to už problém bude.

    Na zvyšování rozlišení obrazu existuje řada programů. Kupříkladu fotky vesmíru jsou dokonalý příklad toho, že máme třebas 20 fotek v rozlišení 20x20 pixelů a my z toho uděláme fotku 2000x2000 pixelů ve 24 bitových barvách. Někdo jen musel rozhodnout, co na fotce je (spirální galaxie), pak se musela odhadnout pozice objektu (kde je, jak je natočená), detaily (počet, délka a vzájemná pozice ramen), nějak určit barvy (opět odhadem) a pak nechat vypočítat obrázek spirální galaxie, který AI vyhodnotí jako nejpravděpodob­nějšího kandidáta na "jo, tohle jsme asi fotili".

    Podobně fungují programy na slepování videa do jednoho snímku s vysokým rozlišením. Třebas právě pro zjištění SPZ z videa s nízkým rozlišením. Typne se, jaká je, a pak se nechá AI rozhodnout, zda by zrovna tahle SPZ na tom videu vypadala takhle. Zkusí se jich více a ta, co pak tomu sedne nejvíce, se vezme jako správná a do obrázku se normálně vyrenderuje tak, že překryje původní pixely, ve vyšším rozlišení.