Hlavní navigace

Michal Franěk: LinuxExpu věnujeme veškerý čas

3. 4. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Rozhovor s pořadatelem největší výstavní a konferenční akce věnované open source v České republice. Povídali jsme si nejen o LinuxExpu, ale také o dalších konferencích, Linuxu a problémech současného svobodného software.

Michal Franěk se narodil v březnu 1973. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V roce 2001 začal pořádat LinuxExpo, které se stalo největší výstavní a konferenční akcí věnovanou Linuxu a open-source software v České republice.

Čtenáři Vás pravděpodobně znají jako jednoho z organizátorů akce LinuxExpo. Jak vlastně vůbec vznikl nápad uspořádat něco podobného?

Myšlenka uspořádat výstavu specializovanou na operační systém Linux přišla krátce po vzniku naší společnosti v roce 2000. Měli jsme sice zkušenosti s pořádáním výstav, ale o Linuxu samotném jsme toho moc nevěděli. Proto jsme nejdříve kontaktovali různá zájmová linuxová sdružení s cílem získat „morální podporu“ pro tuto akci. V tomto převážně nekomerčním prostředí jsme hlavně museli prolomit určitou nedůvěru ze strany linuxové komunity.

První LinuxExpo, které se konalo v březnu 2001, vzniklo především jako výstava. Již tehdy jsme v v jejím rámci uspořádali cyklus odborných přednášek. O tento doprovodný program byl však takový zájem, že kapacity sálů nestačily. Následující ročník jsme proto přesunuli do větších prostor Veletržního paláce. Zároveň se nám podařilo získat podporu společnosti IBM, která od té doby zaštiťuje LinuxExpo pravidelně. Následně jsme v letech 2002 až 2004 zažili tři úspěšné ročníky, v jejichž průběhu se původně doprovodný přednáškový program postupně změnil v rovnocennou, ne-li dominantní součást LinuxExpa.

Tux

Soutěž o vstupenky na LinuxExpo 2006

Chcete se podívat na LinuxExpo, ale nemáte lístek? Stačí během dnešního dne odpovědět na otázku „Kolik procent čtenářů přistupuje na Root.cz z Linuxu?” Abyste to neměli tak těžké, nabízíme vám pět možností: 6, 26, 46, 66 nebo 86 procent. Odpověď dejte do předmětu mailu, do těla rovnou přidejte svou poštovní adresu a pošlete na soutez@root.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme třicet výherců, kterým vstupenky pošleme.

Je podle vás důležitější výstavní nebo konferenční část?

Budoucnost LinuxExpa proto vidím především v jeho konferenční části. Svědčí o tom narůstající zájem jak ze strany přednášejících a prezentujících firem, tak ze strany návštěvníků. Oblast softwaru si navíc říká spíše o prezentaci aplikací a diskusi, než o pouhé vystavení „jakési” pestrobarevné „krabice”. To samozřejmě neznamená, že výstavní stánky zcela vymizí. Stručně řečeno, z výstavy s doprovodnými přednáškami se stala konference s doprovodnou výstavou.

Kolik času v současné době organizaci věnujete? Kolik lidí na ní celkově pracuje?

Teď věnujeme přípravě LinuxExpa téměř veškerý čas. Přes všechnu snahu rozložit jednotlivé úkoly rovnoměrně se většina práce vždy odehrává v krátkém období před akcí. Dlouhou dobu jsme LinuxExpo připravovali pouze ve dvou. Při pohledu zpět mi vůbec není jasné, jak jsme to mohli zvládnout a hlavně fyzicky vydržet, jelikož to téměř každodenně znamenalo práci od rána do pozdních nočních hodin. V současnosti tvoří základní tým okolo LinuxExpa čtyři lidi. Ovšem vzhledem k tomu, že paralelně připravujeme a rozbíháme další projekty, není naše vytížení o moc menší.

Na co zajímavého se můžeme letos těšit a co naopak neuvidíme?

Mezi letošní novinky patří konference Open Government 2006, kterou v rámci LinuxExpa připravuje Ministerstvo informatiky ČR ve spolupráci s organizací OSS Alliance. Hlavním tématem této konference je využívání otevřeného softwaru a podpora otevřených formátů ve veřejné správě ČR. Na konferenci budou představeny případové studie různých subjektů z oblasti veřejné správy, které ve větší míře využívají ke svému provozu OSS/FS. Dále se účastníci konference seznámí s jednotlivými Open Source produkty připravenými pro provoz ve veřejné správě. Událostí je i účast Evropské komise, která se připojí se svou jednodenní akcí stejného zaměření v rámci programu IDABC.

COS

Vyhlášení COS 2006 na LinuxExpu

Na LinuxExpu proběhne ve středu 12. 4. od 11:30 vyhlášení výsledků ankety CZECH OPEN SOURCE 2006 spojené s diskusí nad plány pro příští ročník. Určitě se na nás přijďte podívat.

Jako každoročně vystoupí na LinuxExpo některý z předních zahraničních odborníků společnosti IBM. O podpoře otevřených standardů bude tentokrát hovořit Richard Voaden z evropské centrály IBM. IBM dále představí linuxová řešení postavená na systému IBM BladeCenter a komplexní řešení elektronické výměny dokumentů eBDX postavené na IBM WebSphere Application Serveru. Těšit se můžete na představení Open Solarisu, praktickou ukázku implementace a konfigurace databáze Oracle na Red Hat Enterprise Linuxu, řadu bezpečnostních a antivirových řešení, ale také na několik ERP systémů pro Linux.

Co byste chtěl na LinuxExpu do budoucna zlepšit nebo posílit?

I nadále chceme nabízet pestrý a zajímavý konferenční program. Zatímco zpočátku navštěvoval LinuxExpo jen užší okruh fanoušků Linuxu a odborníků na open-source řešení, rok od roku stoupá návštěvnost z řad firemních klientů jako jsou např. správci sítí a IT manažeři z velkých firem. Nechybí ani domácí uživatelé.

Program budeme proto rozšiřovat a strukturovat tak, aby zájemci o Linux a open-source software našli na LinuxExpu přesně to, co hledají. Snažíme se o to již letos, kdy přednášky poběží ve třech sálech najednou. Na programu jsou tedy zároveň prezentace komerčních produktů určených pro firemní zákazníky, případové studie implementace open-source řešení, odborné přednášky z oblasti vývoje open-source software či popularizační přednášky o zajímavých projektech.

Na jakých dalších zajímavých projektech pracujete?

Několik let jsme v oblasti IT konferencí pořádali pouze LinuxExpo. Před dvěma lety jsme se ale rozhodli naše portfolio rozšířit. Máme tak za sebou již dva veleúspěšné ročníky semináře o IP telefonii  – IP Telephony Workshop a v této chvíli již připravujeme druhý ročník konference a výstavy zaměřené na IT řešení pro malé a střední firmy – Small Business Solutions. Premiéru bude mít v letošním roce workshop věnovaný zálohování, archivaci, migraci a správě dat – Data Storage Workshop. Zatím se nám daří držet tempo, které jsme si nastavili, a to uspořádat jednu novou akci ročně. Nejsem totiž přítelem megalomanského vyhlášení kalendáře např. deseti akcí, z nichž osm se nakonec neuskuteční. To je podle mého názoru velmi neseriózní přístup, který odradí nejen potenciální partnery.

Tričko

Butik Root.cz na LinuxExpo

Na LinuxExpu 2006 bude mít svůj stánek i Root.cz. U něj si budete moci zakoupit veškeré zboží z našeho butiku. Přijďte si pořídit něco nového do vašeho šatníku! Nemusíte platit poštovné a navíc od nás dostanete malý dárek.

Jaký je Váš názor na Linux a open source obecně?

Jsem jeho dlouhodobým a vděčným uživatelem. To je také jeden z důvodů, proč každoročně na LinuxExpu dáváme prostor i vývojářské komunitě s nekomerčními projekty. Ta v rámci své samostatné sekce Free & Open Zone, která proběhne pod záštitou společnosti Liberix, nabídne např. novinky v Mozille, zkušenosti ze svobodné distrubice openSUSE, či představí tvorbu kvalitní 3D grafiky pomocí programu Blender.

Jaké operační systémy a software používáte?

Jsme asi jedna z mála firem, která používá téměř výhradně linuxové řešení. Linuxový server jsme měli od počátku fungování firmy. Po druhém ročníku LinuxExpa v roce 2001 jsme postupně přešli na Linux i na desktopu. Již několik let používáme aplikační server, ke kterému se uživatelé připojují pomocí X terminálů. Navíc nyní máme kromě obvyklého file serveru či firewallu i linuxovou telefonní ústřednu.

Na serverové straně v současné chvíli asi nejvíce oceňuji OpenVPN, protože pracujeme hodně decentralizovaně. A nemůžu nezmínit open-source pobočkovou ústřednu Asterisk, jejíž konfigurovatelnost je opravdu okouzlující. Na desktopu používáme klasické aplikace potřebné pro kancelářskou práci, tedy OpenOffice.org, Firefox, někdo Kmail, někdo Thunderbird. Jako firemní informační systém nyní zavádíme OBIS4SQL od firmy Epos Pro, jehož klientská aplikace existuje ve dvou verzích – pro MS Windows i pro Linux.

Co podle vás Linuxu v současné době schází?

Z pozice malé firmy mi nejvíce chybí odpovídající servis. Na jedné straně existuje velké množství studentů a nadšenců, kteří se velmi dobře vyznají ve správě systému. O business přístupu se u nich dá ovšem hovořit jen stěží. Na druhém pólu jsou firmy, které disponují kvalitními IT odborníky a obchodníky, ale zaměřují se hlavně na řešení pro větší firmy. Postrádám zlatý střed, tedy firmy, které za rozumné peníze, rychle a hlavně spolehlivě navrhnou a zrealizují řešení pro tak malou společnost, jakou je Exponet. A právě prostřednictvím LinuxExpa se snažíme tohle prázdné místo zaplnit. Každoročně se tyto „chybějící” firmy snažíme vyhledat, oslovit a přilákat k účasti na LinuxExpu. Doufám, že se nám to alespoň částečně daří.

Jaké jsou Vaše osobní plány do budoucna?

root_podpora

Naučit dceru jezdit na kole.

Děkuji

Chystáte se na LinuxExpo 2006?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.