Hlavní navigace

Názor k článku Michal Krause: na desktopu mám Mac, ale Linux jsem neopustil od Lael Ophir - Profesionální vývojář nepotřebuje hledat na stackoverflow jak nahradit...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 2. 2017 2:56

    Lael Ophir

    Profesionální vývojář nepotřebuje hledat na stackoverflow jak nahradit tečku za čárku. Samotný stackoverflow nemá reprezentativní vzorek vývojářů. Další problém je v tom kdo na anketu odpoví a kdo ji ignoruje. Výsledkem jsou čísla, která si stejně dobře můžete vymyslet doma od stolu, protože budou mít stejnou (nulovou) vypovídací hodnotu.

    Ale kdybychom hypoteticky připustili, že je anketa je reprezentativní, tak by můj závěr byl ten, že vývojáři na Linuxu potřebují pomoc zatraceně často. Když se kouknete na (ne)kvalitu dokumentace Linuxu jako platformy, tak by se to dalo celkem pochopit.

    To že vývojáři Postgresu málo používají Windows mě moc nepřekvapuje. Vyvíjet pro Unixy na Windows je dost omezující. Je to asi jako jíst jedním prstem na každé ruce, když jich na rukou máte deset. Ale nedělal bych z toho závěry širší ohledně ostatních vývojářů. On si totiž každý fanoušek Sparty myslí, že Spartě fandí všichni, nebo alespoň každého fotbal hrozně moc zajímá, protože on má takové lidi okolo sebe. Podobně třeba vývojáři Ubuntu jistě kolem sebe vidí samé uživatele Linuxu; podobně u vás.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_bias

    Obecně mají firmy Windows, protože se snadno spravují, poskytují velmi široké API, je k dispozici zřejmě nejlepší a nejširší dokumentace v oboru, jsou k dispozici kvalitní vývojové nástroje, existuje velký trh komponent (chcete reporting, medical imaging nebo cokoliv jiného?), není potřeba řešit minové pole nakažlivých open source licencí, vývojáři mají na Windows vysokou produktivitu, deployment aplikací je jednoduchý atd. BTW svého času měly korporace ve firemní politice používání Unixů, prakticky nic jiného jste u nich nenašel.