Hlavní navigace

Názor k článku Michal Krause: na desktopu mám Mac, ale Linux jsem neopustil od ebik - Ten "naprosto nevyhovující" systém umožňuje kompletní výměnu windowmanagera....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2017 1:17

    ebik

    Ten "naprosto nevyhovující" systém umožňuje kompletní výměnu windowmanagera. Chtěl jsem nějaký tiling window manager do Windows (pardon, ve světě windows se tomu říká tuším shell), ale bohužel, toto je příliš zadrátované do windows, než aby to někdo výrazně měnil. I proto to trvá ostatním grafickým systémům tak dlouho. Ten "zcela nevyhovující" systém je totiž překvapivě dost funkční, a za léta existence se v něm objevilo tolik "fixů/obezliček", že nově napsaný systém ho bude dohánět leta, i kdyby byl řízen dobře. Podobný pokus můžeme vidět třeba v mnohokrát propíraném systemd. Už je tu leta, a spousta distribucí ho má jako default. A i přesto toho zatím umí spustit míň, a často i míň spolehlivě než většina ostatních správců služeb. Doufám jen, že se do něj napře teď tolik sil, aby se odladil, když už byl takto prosazen.
    Jediná věc, ve které je X11 opravdu nevyhovující je bezpečnost. Ale ruku na srdce, většina útoků jde přes prohlížeč, a často jsou jejich cílem vaše data na internetu. S tím žádný grafický subsystém nebo operační systém nic nezmůže.

    Co se týče integrace do "Start Menu", tak nemůžu říct ani popel, protože nepoužívám žádné DE. Tudíž nemám žádné standardní "start menu". Jediné menu co mám, jsem si nakonfiguroval sám a spouští ty aplikace, které spouštím tak často, že je nechci spouštět z příkazové řádky.