Hlavní navigace

Názor k článku Michal Krause: na desktopu mám Mac, ale Linux jsem neopustil od Lael Ophir - Toolkity jsou hlavně z nouze ctnost, protože s...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 9. 2. 2017 18:26

    Lael Ophir

    Toolkity jsou hlavně z nouze ctnost, protože s X11 lib se pracovalo velmi mizerně. Podpora tisku u X11 (původně jen hardcopy obrazovky) byla tak tragická, že ji nikdo nepoužíval. A protože rozvoj Unixu jako platformy se prakticky zastavil s Unix wars, nemá platforma žádný opravdový grafický subsystém. Výsledkem je úplné oddělení tisku od zobrazování. Svého času aplikace musely zobrazovat pomocí X11 a tisknout pomocí lpr, kterému podvrhly PostScript. Toolkity jsou původně widget toolkity, které z nutnosti nabraly i překlad high level grafického API na naprosto nesouvisející X11, PostScript, SVG a kdo ví co ještě.

    To jestli vývojář použije Qt, GTK+ nebo něco jiného přece nic neříká o API systému. Nakonec Qt i GTK běží i na Windows, kde prostě volají GDI. Podobně jsme měli ve Windows třeba vbrun lib: hodí se k vystavění abstrakce nad Win32 vhodné pro Visual Basic, ale nepotřebuje řešit X11 a PostScript. Podobně Java má svou vrstvu abstrakce, ale zobrazuje přes GDI.

    Za mě by zavedení grafického subsystému (a dalšího pokročilého API) na Unixech eliminovalo spoustu případů kde je nutné používat toolkity (BTW Qt je spíš platforma než toolkit), a v těch zbylých případech by jejich psaní bylo výrazně jednodušší.