Hlavní navigace

Názor k článku Michal Krause: na desktopu mám Mac, ale Linux jsem neopustil od Lael Ophir - Určitě existují i dlouho neopravené bugy ve Windows,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 2. 2017 15:55

    Lael Ophir

    Určitě existují i dlouho neopravené bugy ve Windows, ale to co jsem psal popisuje jak poměrně závažné bugy, tak (častěji) špatný návrh.

    Souhlasím že unixové WS měly svého času proti Intelu vyšší výkon. Jenže ony ho také díky některým unixovým specifikům (třeba X11) potřebovaly víc než Windows. Windows NT jim začaly ujídat trh poměrně rychle, už ve verzi 3.51 to bylo vidět a portoval se SW. U NT 4 se naplno migrovalo a unixové WS byly "na dožití". Navíc tehdy Windows NT byly k dispozici i pro Alphu, MIPS a PowerPC, což mělo zahnat obavy z nedostatku výkonu.
    Typický příběh je CATIA, kde v roce 1988 uvedli verzi pro Unix, v roce 1998 pro Windows NT, a v roce 2008 už vydali verzi jen pro Windows. Navíc po uvedení WinNT nedošlo jen k migraci na ně (třeba AutoCAD, MicroStation), ale také ke vzniku velké spousty nového SW (3D Studio MAX, Autodesk Inventor, Solid Edge a další).

    Pokud zmiňujete rok 2003-2004, tak myslím že máte trochu zpoždění. V té době už přecházel na Windows řady XP celý firemní svět, který do té doby jel na Windows 9x. A to že Win2000 byly zavirované ještě před dokončením instalace? Pamatuji to u WinXP bez SP, navíc je to dost jednoduše řešitelné. Buď instalujete z médií s posledním SP, nebo instalujete bez sítě a SP doinstalujete před připojením k síti. Taková trivialita mi nepřijde jako důvod si kupovat WS od Sunu, na které běží pět aplikací včetně xtermu a xclocku (a vyjma těch dvou chtějí za licenci vždy hmotnost instalačního média a manuálů ve zlatě), je k ní potřeba monitor od Sunu protože s jiným nejde, klávesnice a myš od Sunu, a ta myš nefunguje na jiné podložce než od Sunu (nedělám si srandu). To prosím za desetinásobek ceny stroje s Windows.

    BTW perlička: předpokládám že víte o Windows NT pro různé HW platformy, MSIE a MediaPlayeru pro Unixy a podobných lehce exotických jevech. Ale víte že Sun vyráběl svého času servery s certifikací pro Windows?