Hlavní navigace

Názor k článku Microsoft otevírá PowerShell a vydává ho pro Linux od klokan - To je právě jeden z důvodů, proč tvrdím,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 8. 2016 11:56

    klokan

    To je právě jeden z důvodů, proč tvrdím, že implementace registrů ve Windows je katastrofa, což ovšem neznamená, že je nutně špatná i samotná idea.

    Představme si, že místo desítek souborů v /etc, bez ladu a skladu a každý samozřejmě s jinou, čistě arbitrární syntaxí, by důsledně platilo pravidlo, že každá položka obsahuje právě jednu jedinou informaci. Prostě tak, jako máme /etc/hostname, by bylo i např. /etc/passwd/hon­za/uid, obsahující jedinou hodnotu typu integer.

    Adresář /etc by byl namontován na speciálním FS typu klíč-hodnota, který by vynucoval správné typování a zároveň by zaručil, že jakékoliv změny proběhnou atomicky. Jednotlivé "registry" by pak mohly podléhat normálním přístupovým právům, čímž by odpadla nutnost mít setuid a sudo. Výborný princip, že "všechno je soubor" by se tak posílil, aplikace i admin nástroje by byly mnohem jednodušší a spolehlivější a jakékoli nastavení čehokoliv by se dalo snadno provádět programově.

    Kdyby tohle někdo prosadil, tak mu bude patřit všechna čest.