Hlavní navigace

Názor k článku Migrace aplikace z Oracle do PostgreSQL od Pavel Stěhule - Proč, když to databáze umějí a správně napsaná...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 6. 9. 2017 17:58

    Pavel Stěhule

    Proč, když to databáze umějí a správně napsaná aplikace nad SP bude vždy rychlejší - a (můj osobní názor) čitelnější - SP vás donutí do dekompozice - databázové věci řeším na databázi, prezentační, komunikační v aplikaci. Navíc SP vám umožní zabezpečení, které v aplikaci nikdy nemůžete dosáhnout.
    K dispozici jsou debuggery, profilery, verzování, deployment - není rozdíl od jakéhokoliv programování. U Oracle PL/SQL se používá jeden z nejlepších a velice dobře navržených programovacích jazyků - je to založené na ADĚ - i když to Oracle trochu zkryplil.
    Problém jsou programátoři - s Javou většinou začínali junioři - lidi s čistou hlavou. SP historicky psali vývojáři odrostlí na Cobolu, DBase, FoxPro - a nikdo jim dostatečně důrazně nevysvětlil, jak se má psát - prasí se i v Javě a to většina programátorů dneska nemá návyky z Basicu nebo C. Metodologie vývoje v SP jsou k dispozici od konce devadesátých let - ale v korporátech kvalita kódu je to poslední, co se řeší - přebírá se jakýkoliv kód, který nepadá - a pak většina programátorů nemá motivaci, znalosti, čas, zkušenosti psát čistě.
    V týmu co jsem, chlapi přecházeli z PCFandu na Oracle - bez jakýho-koliv proškolení a to musí být vidět. Tak je to skoro všude, kde jsem byl, kde jsem se bavil s programátory.