Hlavní navigace

Minecraft: hurá za dobrodružstvím

3. 8. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Populární Minecraft se od veřejné bety změnil doslova k nepoznání. Vývojáři se vás ve verzi 1.3.1 rozhodli vykopat z pevných zdí vašeho rozlehlého sídla a vyslat vás za dobrodružstvím. Přestaňte být trosečníkem na pustém ostrově a staňte se průzkumníkem a kolonizátorem. Nyní už totiž nejste sami.

O hře Minecraft jsme psali už jednou, na konci loňského roku. Za tu dobu se ale změnila opravdu k nepoznání. Dalo by se říct, že ji hraji už od první veřejné bety. Ty opravdu první alfa verze jsem nezkoušel, ale i tak jsem ve světě nekonečného množství kostiček strávil velmi hodně času a mohl celkem pohodlně sledovat, jak se hra postupem času měnila. Za poslední půlrok Minecraft udělal opravdu velký skok kupředu a herní principy už nejsou pouze o stavění, ale víceméně vás donutí vydat se z bezpečí své tvrze za dobrodružstvím.

Terraria vs. Minecraft

Nedlouho po obrovském úspěchu Minecraftu vývojáři z Re-Logic vytvořili 2D RPG-skákačku jménem Terraria. V té, podobně jako v Minecraftu, můžete postavit téměř cokoliv a krumpáčem se prokopat doslova do samotného pekla. Jediné, co vás v Terrarii limituje, je 2D grafika, která vám neumožní postavit tak monumentální a originální stavby jako v Minecraftu. Terraria však nevsázela pouze na stavění, ale také na průzkum světa. Při stavbě počáteční vesnice se k vám stěhovaly počítačem ovládané postavy a nacházeli jste unikátní zbraně jako v klasické hře na hrdiny.

Obrázky ze hry Minecraft verze 1.3.1

Lehká inspirace Terrarií

Zatímco Minecraft po čase mohl v survival módu spadnout do stereotypu, v Terrarii jste nacházeli stále nové unikátní věci a hledali třeba bájné chrámy s opravdu drsnými bossy. Výhoda obou těchto her je, že se neustále vyvíjejí a autoři velmi aktivně komunikují s komunitou. Stalo se tedy, že se svým způsobem obě hry začaly ovlivňovat. V Terrarii jste najednou měli víc předmětů na stavění a craftování a v Minecraftu začaly s každým další patchem přípravy na dobrodružné výpravy. Vše vyvrcholilo s nedávno vydaným patchem 1.3.1.

Nyní už nejste trosečník na pustém ostrově, ale dobrodruh a kolonizátor. V rozlehlé krajině, živější než kdy dřív, se s vámi vyskytují vesničané a pozůstatky dávných civilizací nebo tajemných sil. Při průzkumu světa tak narazíte na chrámy s poklady, které jsou doslova protkané pastmi a prolezlé všelijakým svinstvem. Po dostavění svého hradu už tedy nemusíte sedět a přemýšlet co dál, nebo vytvořit nový svět a začít znovu, ale můžete si sbalit do batohu nějaké jídlo a reservní zbraně, a cestovat. Hra se poté podobá spíše akčnímu RPG než budovatelské hře.

Obrázky ze hry Minecraft verze 1.3.1

Kolik jste toho asi nakutali?

Vývojáři dále do hry přidali velmi zajímavé a přehledné statistiky. Pokud vás vždy zajímalo, kolik jste ve světě Minecraftu vytěžili železa nebo ušli kilometrů, budete přímo nadšeni, ale říkám vám, asi se vyděsíte. Hodnoty jdou většinou do řádu tisíců. Minecraft se dočkal i portu na Xbox 360 a díky tomu autoři do hry přidali achievementy. Ty jsou navíc velmi dobře a vtipně přeložené do českého jazyka, protože se hra dočkala i české lokalizace. Při obdělání půdy tak splníte bonus Přemysl Oráč a snem každého jistě je dosáhnout odznáčku s názvem Až budou prasata létat. Ten získáte po osedlání prasete a následném skoku ze skály.

Sem tam vám z příšery může vypadnout kouzelná nebo epická zbraň. Neděje se tak moc často. Takové předměty spíš najdete v truhle v tom nejtemnějším dungeonu. Ale i tak ten pocit, že vlastníte něco, co si jen tak nevytvoříte vlastníma rukama, je skvělý. Nově také vzniklo v Minecraftu platidlo. Jsou to vzácné emeraldy a můžete za ně s vesničany měnit zboží nebo je získat prodejem předmětů.

Obrázky ze hry Minecraft verze 1.3.1

Engine tvoří kouzelné scenérie

Velkého vylepšení se dostalo i grafické stránce. Hra běží na pořád stejném enginu a má stále silný retro nádech, ale jednotlivé biomy jsou mnohem propracovanější a na první pohled poutavější. Nově byl přidán například prales. Vypadá jak starý les, ale je zarostlý liánami a často narazíte uprostřed velmi husté vegetace na vodopád nebo jezírko. Někdy je až k neuvěření, jak nádherné scenérie dokáže engine generovat. Svět je teď mnohem živější, ale také nebezpečnější.

Obrázky ze hry Minecraft verze 1.3.1

Začít novou hru se mi teď zdá poněkud těžší. V zemi jsou pukliny, z nichž večer vylézají monstra, a občas se stane, že se narodíte uprostřed nekonečné pouště. Můžete si totiž v nastavení tvorby světa nastavit rozsáhlá vegetační pásma. Vypadá to mnohem realističtěji, ale v Minecraftu často naleznete nějaké suroviny jen na určitém biomu, a tak se dlouhým cestám nebo tvorbě železnice prostě nevyhnete.

UX DAy - tip 2

Obrázky ze hry Minecraft verze 1.3.1

V poslední době autoři kladou velký důraz na multiplayer. V budoucnu pravděpodobně singleplayer, jak ho známe, zanikne a bude sloužit spíš jako nástavba nebo tutorial. Není to rozhodně špatný krok, Minecraft je především komunitní a multiplayerová hra, a komunita ony kroky zatím poměrně nadšeně vítá. Pro hru více hráčů by tak měl být zlomový patch 1.4, stírající hranice mezi jednotlivými herními módy.

Závěr

Minecraft je ve skvělé formě a rozhodně se nemůže říct, že by i téměř po roce nudil. Spíše naopak. Lehká inspirace Terrarií je k užitku a hra se neustále stává komplexnější a zábavnější. Svět působí opravdu realisticky a je až k neuvěření, jaké přírodní krásy i tajemství v něm můžete najít. Pokud jste vlastníky Minecraftu a delší dobu jste ho nehráli, doporučuji aktualizovat na nejnovější verzi a vydat se za dobrodružstvím, a to nejlépe se svými kamarády po multiplayeru.

Byl pro vás článek přínosný?