Hlavní navigace

MIT umí 200× rychlejší učení neuronových sítí, falešné a pomalé 5G od AT&T

24. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: JonOomph, podle licence: GNU GPL
Potomkyně otroků žaluje Harvardovu univerzitu, CrossOver 18.5 zejména s MS Office, Norsko pracuje na bezdrátovém nabíjení vozů taxi, Tesla přejde na Chromium, Nvidia PhysX SDK 4.1, OpenShot 2.4.4.

Potomkyně otroků žaluje Harvardovu univerzitu

Harvard University kromě spousty jiných stále licencuje historické daguerrotypie, které v roce 1850 vznikly z popudu harvardského profesora Louise Agassize a na kterých jsou zachyceni černošští otroci v Americe. Tento původem Švýcar je vytvořil jako podklad pro podporu tehdejší teorie polygenismu, dle které různé lidské rasy mají odlišný původ. Dnes jsou pochopitelně spíše historickým artefaktem, a to jak pro historiky, tak pro fotografy. Zachycují celkem 11 afroamerických otroků.

Mezi nimi jsou Renty a Delia, jejichž přímým potomkem je jistá Tamara Lanier. Ta se snažila s Harvardem dříve dojednat ukončení tohoto licencování a předání fotografií její rodině, což Harvard neřešil. Tamara Lanier se tak žalobou domáhá toho, aby bylo Harvardu nařízeno fotografie předat její rodině a samozřejmě také blíže nespecifikovaného odškodnění.

MIT má rychlejší metodu učení neuronových sítí

Výzkumníci z Massachusetts Institute of Technology představili metodu učení systémů strojového učení využívající umělou inteligenci. Tato metoda je výrazně rychlejší než obvykle používané a dle tvůrců tak otevírá dveře k demokratizaci AI, neboť s rychlejším učením klesají nutné náklady na vytrénování systému a neuronové sítě tak budou moci učit/provozovat i ti, pro které by to dosud byl příliš drahý špás.

Jako srovnání uvádí to, že i Google potřebuje k určité míře naučení neuronové sítě 48 tisíc hodin výpočtů na GPU, zatímco s novým MIT postupem se mohou dostat na pouhých 200 GPU hodin.

Falešné 5G od AT&T je pomalejší než běžné 4G

Není to tak dávno, co americký operátor AT&T s velkým humbukem zprovozňoval „cosi jako 5G“, jen jeho markeťákům nikdo neřekl, že 4G fakt nemohou přejmenovat na 5G (přesněji řečeno na 5G E) a tvářit se, že budoucnost je tady. Toto chucpe nyní dostává další rozměr, dle nové studie je tato 5G E síť od AT&T pomalejší, než co nabízejí jiní v rámci stávajících 4G sítí.

Sluší se připomenout, že mezitím se objevují další a další vědci, kteří upozorňují na zdravotní škodlivost 5G sítí tak, jak jsou plánovány, ať již na lidský organismus (zejména z kumulativního hlediska), či zvířenu (v čele se včelami medonosnými).

Norsko pracuje na bezdrátovém nabíjení vozů taxi

Stanoveným cílem norské metropole Oslo je mít od roku 2023 všechny taxíky ve městě s nulovými emisemi. Norové tak pracují na tom, aby se vozy taxi mohly rychlo-dobíjet bezdrátově. Platformy budou instalovány na stanovištích taxiků a poskytovat 75kW výkon pro dobíjení.

Dodejme, že Norsko je země, která je v čele přechodu od aut se spalovacími motory k autům s lithiovými akumulátory. Země brutálně dotuje občanům nákup elektroaut, zatímco spalovací zatěžují vysoké daně. Norsko si to může díky svému bohatství dovolit.

Avšak ani zde nelze obecně opomenout jednu podstatnou věc: žádné elektro auto není bezemisní. Jeho emise se pouze odehrávají v elektrárně, nebo výrobně větrných elektráren, továrně na výrobu solárních panelů, uranovém dolu či na jiném podobném, krajně ne-bezemisním místě.

Webový prohlížeč v autech Tesla přejde na Chromium

Prohlížeč webových stránek, kterým jsou vybaveny elektrovozy společnosti Tesla není zrovna proslulý svojí kvalitou a stabilitou. V krátkém tweetu nyní Elon Musk prohlásil, že bude upgradován na Chromium. Tesla tak naváže na všechny, Operou počínaje, přes Microsoft, konče třeba u Brave Brendana Eicha.

Nvidia vydala PhysX SDK 4.1

Nyní již otevřený fyzikální systém PhysX se dočkává první větší aktualizace 4. řady. Ta přináší podporu UWP (Universal Windows Platform) na platformě Windows, řadu různých oprav, nové API týkající se podpory simulací pevných objektů, experimentální akceleraci pro určité výpočty na GPU a mnoho dalších vnitřních změn.

CrossOver 18.5 zejména o Microsoft Office

Nová verze placené implementace Wine staví na verzi Wine 4.0. Přidává tak podporu knihovny FAudio (nová implementace XAudio2) a samozřejmě opravuje řadu chyb. Mimo jiné řeší některé chyby týkající se populární staré verze Microsoft Office 2010 (týkaly se aktivace a licencí – například přerušení aktivačního procesu). Na Linuxu pak CrossOver 18.5 podporuje i aktuální verzi balíku Office 365, přičemž řeší chybu znemožňující přihlášení uživatele v rámci Office 365 Home. Také došlo na počáteční podporu Microsoft OneNote 2016 na Linuxu.

root_podpora

OpenShot 2.4.4 nabízí lepší podporu SVG

Populární konkurent KDEnlive v nové verzi přináší několik novinek. Tou první je oprava škálování klíčových snímků, které při změně fps u videa spadaly na příliš brzké či pozdní pozice. Zvýšil se výkon generování náhledu videa a časové osy, OpenShot pak daleko lépe nakládá se SVG při renderingu videa, a to díky použitíé knihovny resvg – jde zejména o renderování titulků atd. Vylepšeno je dokování prvků, instalátor na platformě Windows, přibyla podpora CRF (Constant Rate Factor) a spousta dalších věcí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.