Hlavní navigace

Mobilní Google Chrome je zatím jen průměrný prohlížeč

26. 6. 2013
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

Uplynul přibližně rok od vydání první ostré verze mobilního prohlížeče Google Chrome. Zatímco Google Chrome pro PC dominuje trhu, mladší mobilní „bráška“ jen paběrkuje. Kde lze hledat příčiny? Které funkce jsou hodné pozornosti uživatelů? Jaké naopak kriticky chybí? Odpovědi naleznete v tomto článku.

V seriálu Moderní webové prohlížeče jsme se dostali do závěrečné části, kdy si v jednotlivých dílech budeme blíže představovat atraktivní mobilní prohlížeče pro Android, tedy pro nejvýznamnější mobilní platformu současnosti. Android je open source projekt, za kterým stojí internetový kolos Google. Nejdříve se tedy podívejme na Google Chrome, respektive na jeho verzi pro Android.

První verze prohlížeče Google Chrome pro osobní počítače se objevila v létě roku 2008. Způsobila velký poprask, protože do té doby Google vždy dementoval zprávy, že pracuje na vlastním prohlížeči. Nezůstalo jen u krátkodobého „wow efektu“. Podle údajů, které poskytuje StatCounter, je Google Chrome již od loňského května nejrozšířenějším prohlížečem pro osobní počítače.

Mobilní Google Chrome pro Android

V květnu letošního roku si Google Chrome mezi webovými prohlížeči pro osobní počítače ukousl z tržního koláče 41,38 %. Internet Explorer z dílny Microsoftu na druhém místě na něj ztrácí 13,66 procentního bodu. Třetí Mozilla Firefox dokonce už 21,66 procentního bodu. To mobilní Google Chrome si své místo na slunci musí teprve vydobýt.

Mobilní Google Chrome je totiž mladší projekt. První verze pro Android se oficiálně dostala na veřejnost počátkem roku 2012. Teprve v polovině minulého roku na vývojářské konferenci Google I/O byla představena první ostrá verze pro Android a zároveň byl oznámen také mobilní Google Chrome pro konkurenční platformu iOS, kterou používá Apple pro svou chytrou mobilní elektroniku.

StatCounter udává, že v květnu 2013 byl Google Chrome mezi mobilními prohlížeči až na sedmém místě s podílem 2,79 %. I to je svým způsobem úspěch, pokud uvážíme obecný nezájem uživatelů platforem Android a iOS o alternativní prohlížeče. Google Chrome za sebou nechává dříve velmi rozšířený prohlížeč NetFront.

Navíc je tu jeden významný faktor, který momentálně mobilní verzi prohlížeče Google Chrome brání v rozletu. Mobilní Google Chrome od počátku podporuje pouze Android 4 a vyšší. V současnosti je tak podle přístupů na Google Play za poslední dva týdny k 3. červnu 2013 dostupný pro 58,6 % zařízení se systémem Android.

Během krátké historie mobilní verze prohlížeče Google Chrome ovšem vždy o tak vysoké číslo nešlo. Ostatně ještě dnes je nejrozšířenější Android 2.3 s podílem 36,5 %. Většina alternativních prohlížečů pro Android podporuje i starší verze systému a rovněž disponují verzí pro iOS, přesto je Google Chrome s menším záběrem na mobilní scéně poráží.

Unifikované uživatelské rozhraní

Mobilní Google Chrome podporuje prohlížení stránek v panelech resp. kartách (tabbed-browsing) v klasické podobě známé z osobních počítačů. Google sází na unifikaci uživatelského rozhraní svého webového prohlížeče, takže na libovolně podporované platformě vypadá skoro stejně a velmi podobné je i ovládání napříč různými platformami a zařízeními.

Unifikace uživatelského rozhraní je dvousečná. Na jedné straně získají uživatelé důvěrně známý webový prohlížeč na svých různých zařízeních, ovšem na straně druhé unifikace pochopitelně limituje možnosti přizpůsobení specifikům konkrétní platformy anebo konkrétního zařízení. Na displeji mobilního zařízení se objevují klasické karty jako na monitoru osobního počítače.

Mobilní Google Chrome se vzhledem a ovládáním příliš neliší od verze pro osobní počítače. Jestli je to klad, posuďte sami.

I přes tradiční zpracování prohlížení stránek v panelech (resp. kartách) je možné přecházení mezi nimi dotykovým gestem. Ale ani to není vždy snadné. Zvláště u stránek, které horizontální tažení prstu po displeji používají také pro posun v navigaci. Chce to tedy nejen vědět o podpoře dotykového gesta, ale i trochu cviku v přesném vykonání tohoto gesta (zejména na horších dotykových displejích).

Když už se Google rozhodl pro tradiční zpracování prohlížení stránek v panelech, tak by mohl doplnit třeba i funkce pro připínání panelů nebo jejich ochranu, které zatím chybí. Mobilní Google Chrome jako takřka každý vyspělejší prohlížeč pro mobilní zařízení nemá nastaven strop pro maximální počet otevřených stránek současně.

Stejně jako jeho „starší bráška“ pro osobní počítače, prostor nového prázdného panelu (karty) vyplňuje souborem tlačítek zastupujících nejčastěji navštěvované weby s jejich náhledy. Možnosti přizpůsobení jsou ovšem téměř nulové. Na nový prázdný panel si nelze připínat stránky dle libosti. Jednotlivá tlačítka s náhledy stránek není možné přesouvat.

Podporováno je pouze odstranění některého z tlačítek s náhledy. Prostor nového prázdného panelu (karty) se skládá z několika stránek, ale z jiných než v případě verze prohlížeče pro MS Windows, OS X a Linux. Vedle nejčastěji navštěvovaných webů je možné přejít na stránku s přehledem otevřených webů na jiných zařízeních v prohlížeči Google Chrome.

Mobilní Google Chrome pro záložky nevyužívá lištu, nýbrž speciální stránku v prostoru nového prázdného panelu. Zobrazují se zde tzv. mobilní záložky, tedy záložky vytvořené v onom konkrétním mobilním zařízení. Stránka s aplikacemi na novém prázdném panelu (kartě) chybí, jelikož mobilní Google Chrome zatím aplikace nepodporuje.

Uživatelské rozhraní je plně lokalizované do češtiny, což pro většinu prohlížečů pro Android neplatí. Google navíc lokalizovat také svou online nápovědu k prohlížeči. Dalo by se to brát jako samozřejmost, protože Google má na pestrou paletu jazykových lokalizací dostatečné finanční i lidské zdroje, ovšem obdobně velké firmy mnohdy podporu češtiny ignorují.

Prohlížení webových stránek

Mobilní Google Chrome na větších displejích tabletů bez problémů zobrazí libovolný webový obsah. Problém mu nečiní ani vyspělé webové aplikace využívající HTML 5. Chybí ale podpora plug-inů jako je třeba Flash Player. Adobe sice s jeho vývojem pro mobilní zařízení již nepočítá, ale na webových stránkách je přesto často stále potřeba přinejmenším pro přehrávání videí.

Distribuce Flash Playeru přes Google Play pro nová zařízení byla ukončena již loni v srpnu, ale na trh stále přicházejí zařízení, která Flash Player mají předinstalovaný. Navíc jeho instalační balíček je nadále možné získat na webu Adobe. Vzhledem ke všem faktům tedy řada konkurenčních prohlížečů ze všech plug-inů alespoň Flash Player podporuje (s větší či menší spolehlivostí).

Oproti jiným prohlížečům pro Android včetně systémového prohlížeče Google Chrome pokulhává v přizpůsobení vykreslení webových stránek menším displejům. To ostře kontrastuje s funkcí pro automatické vyžadování plnohodnotné verze webových stránek namísto zjednodušené verze určené pro mobilní zařízení. Právě ta je totiž pro mobilní Google Chrome často lepší.

V možnostech nastavení se žádná spásná volba nenachází. Je zde možné pouze zvětšit nebo zmenšit text na webových stránkách.  Zvětšení je možné nanejvýš na 200 %. Načítání a vykreslování webových stránek je přijatelné rychlé i při připojení přes mobilní síť druhé generace na levném tabletu s poddimenzovaným výkonem.

V nastavení prohlížeče Google Chrome je prakticky jediná volba pro přizpůsobení vykreslení stránek displeji mobilního zařízení, kterou je automatická změna velikosti textu.

Rychlejší surfování po webu mobilní Google Chrome umožňuje díky funkcím pro předvídání síťových akcí a předběžné načítání webových stránek, na které by uživatel pravděpodobně mohl zamířit. Obě funkce jsou ve výchozím stavu aktivní, ale lze je vypnout. Přednačítání stránek je možné povolit jen při připojení přes WiFi, což se hodí.

Přínos pro rychlejší surfování po webu totiž nemusí kompenzovat rychlejší čerpání zpravidla velmi těsného datového limitu mobilního připojení. Pro jeho úsporu zatím Google Chrome žádnou funkci nenabízí. Alespoň co se týče ostré verze. Testerům je v betaverzi k dispozici funkce pro snížení objemu přenášených dat.

Podle rychlého testu se ovšem nejeví srovnatelně s Off-road režimem v nové mobilní Opeře. Zatímco mobilní Opera dosáhla více než osmdesátiprocentní datové úspory, tak Google Chrome při načítání stejných stránek poskytl nanejvýš čtyřicetiprocentní úsporu. Uvidíme, jak to bude v ostré verzi, ke které se nyní vraťme.

Oproti některým konkurenčním prohlížečům mobilní Google Chrome postrádá funkci pro uložení obsahu do paměti mobilního zařízení pro pozdější prohlížení offline. Například mobilní Firefox umí exportovat zobrazenou webovou stránku do PDF souboru. Uložit do mobilního zařízení obsah pro pozdější prohlížení offline lze jedině díky samostatnému řešení Chrome to Mobile.

Díky Chrome to Mobile lze PC nechat uložit webovou stránku do mobilního zařízení pro pozdější prohlížení offline.

Jeho prostřednictvím je možné odesílání stránek z počítače do mobilního prohlížeče Google Chrome. Potřebné rozšíření je ovšem k dispozici jen pro desktopový prohlížeč Googlu. Google Chrome je stejně jako Firefox či Maxthon schopen přístupu k otevřeným stránkám na jiných zařízeních. Ke stránce otevřené na displeji tabletu či mobilu je možné snadno získat přístup na počítači a naopak.

Tím se dostáváme k synchronizačním funkcím. Mezi prohlížečem Google Chrome na osobním počítači a mobilním zařízení lze synchronizovat záložky, historii, data pro automatické vyplňování formulářů a krátce také uložená hesla. Synchronizace obsahu a přístup ke stránkám otevřeným v jiných zařízeních je vyžadován Google Account, což ve světle kauzy PRISM může působit všelijak.

Data jsou sice šifrována, ale otázka je, jestli by je toto šifrování ochránilo právě před projektem jako má být PRISM. Pokud by měl fungovat tak, jak se spekuluje, bylo by silně kontraproduktivní, kdyby dobrovolně spolupracující firmy umožňovaly uživatelům data ochránit tak, aby pro projekt PRISM byla přinejmenším hůře použitelná.

Oficiální vyjádření zní: „Google velmi dbá o bezpečnost dat svých uživatelů. Uživatelská data poskytuje vládě jen na základě platných právních norem, přičemž každá tato žádost je důkladně prověřena. Občas zaslechneme, že jsme pro vládu vytvořili jakási „zadní dvířka“ do našich systémů, ale Google v žádném případě taková „zadní dvířka“, která by umožňovala přístup k soukromým uživatelským datům, nemá.“

Ať už se má situace jakkoliv, jiná oficiální reakce přijít nemohla. Samozřejmě, že tvůrci konkurenčních prohlížečů, jejichž jména v kauze PRISM nepadají, dostali do ruky hodně silný argument. Tvůrci prohlížeče Maxthon už dokonce mobilizují veřejnost k odporu, ovšem někdo by třeba zase nechtěl svěřit data společnosti s centrálou v komunistické Číně. Je tedy na zvážení každého jednotlivce, komu a do jaké míry bude věřit a svěřovat svá data.

Bezpečnost a ochrana soukromí

Již v předešlých odstavcích jsme se dostali k tématu bezpečnosti a soukromí. Pokud odhlédneme od kauzy PRISM, jak si z hlediska bezpečnosti a soukromí vede mobilní Google Chrome? Podporuje Do Not Track, ovšem nikoliv alespoň volitelné blokování cookies třetích stran. V nastavení prohlížeče lze podporu cookies vypnout pouze kompletně.

Mobilní Google Chrome podporuje Do Not Track, ale blokování cookies třetích stran nenabízí.

Naopak nechybí anonymní režim, kterým na sebe Google Chrome pro osobní počítače před lety strhl velkou pozornost, přestože bez většího zájmu veřejnosti tutéž funkci o několik let dříve nabídlo Safari. Anonymní režim i na mobilních zařízeních slouží k surfování po webu bez zanechávání stop v zařízení, podle kterých by bylo možné vystopovat dřívější webovou aktivitu.

Mobilní Google Chrome umožňuje plynule přecházet mezi anonymním režimem a klasickým surfováním po webu pomocí přepínače u horního pravého rohu displeje, který se objeví právě při aktivaci anonymního režimu. Kéž by se podobně snadno ťuknutím na dostatečně velký ovládací prvek dalo přecházet i mezi otevřenými stránkami.

I mobilní Google Chrome podporuje anonymní režim. Na sdílených tabletech bez podpory uživatelských účtů se hodí.

Velkým nedostatkem je absentující podpora master hesla. Zvláště po zavedení podpory synchronizace hesel by se více než hodilo. Ukládat a synchronizovat hesla do mobilního zařízení v nechráněné podobě bez master hesla je všechno možné jen ne dobrý nápad. Například mobilní Firefox, který synchronizaci hesel podporuje již velmi dlouho, jejich ochrany master heslem nabízí.

Nadstandardní funkce

Google Chrome má integrovanou podporu hlasového vyhledávání s podporou češtiny přes webový vyhledávač Google. Samotná Android má sice tutéž funkci, ale její dostupnost přímo v prohlížeči je velmi milá. Bohužel tím výčet adeptů na tzv. killer-feature končí. Další funkce si uživatelé do prohlížeče nepřidají, protože mobilní Google Chrome rozšíření nepodporuje.

U konkurence se lze setkat třeba s možností blokovat reklamu. To bychom ale chtěli od Googlu příliš, když jeho byznysem je právě webová reklama. Ovšem nic tak nepotěší jako objemné bannery při nízkém datovém limitu. Ironicky myšleno, samozřejmě. Google Chrome mimochodem neumožňuje obecně vypnout načítání obrázků.

root_podpora

Možnosti nastavení mobilního prohlížeče Google Chrome jsou skromné. Například chybí možnost vypnout načítání obrázků.

U konkurence se lze setkat s různými funkcemi a službami pro úsporu datového limitu (tu by ale měl Google Chrome také brzy nabídnout), hlasovým ovládáním prohlížeče (nejen hlasovým vyhledáváním), pokročilým ovládáním konfigurovatelnými gesty, ovládání prohlížeče pomocí pohybu zařízením, optimalizací vykreslení webu pro den a noc a nespočtem dalších vychytávek.

Mobilní Google Chrome zatím působí spíše jako jednodušší browser, který na jedné straně nabízí některé zajímavé funkce, ovšem jiné triviální překvapivě postrádá. Po roce od vydání ostré verze tak ale působil i Google Chrome. Uvidíme, kam prohlížeč nasměrují další verze. Třeba již rozpracovanou datovou úsporou by mohl citelně zvýšit svou konkurenceschopnost.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká, přičemž mezi open source projekty nachází atraktivní řešení pro své zákazníky. Pro Root.cz pravidelně píše od roku 2012.