Hlavní navigace

Mobilní malware raketově roste, nejvíc je reklamních trojanů

2. 3. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Kaspersky Lab vydal podrobnou zprávu o stavu malware na mobilních telefonech. Z ní plyne, že útoků rapidně přibývá. Za rok proběhne tolik útoků, co dřív za pět let. Nejčastěji se šíří reklamní trojany.

Společnost Kaspersky Lab zveřejnila zprávu týkající se malware pro mobilní platformy. Z ní plyne, že v roce 2016 došlo k téměř trojnásobnému nárůstu detekcí mobilního malware proti roku předchozímu. Celkově došlo k 8,5 milionům škodlivých instalací, které byly identifikovány. Toto množství odhaleného malwaru za pouhý jeden rok odpovídá 50 % množství malwaru odhaleného mezi lety 2004 a 2015 – tedy za 11 let.

Nejvíce jsou zastoupeny reklamní trojské koně. Z 20 takovýchto programů je 16 trojanů, přičemž v roce 2015 jich bylo pouze 12. Nárůst je dobře patrný ze statistik, které Kaspersky Lab z mobilních zařízení získává:

  • Téměř 40 milionů útoků mobilním malwarem, přičemž přes čtyři miliony uživatelů používající zařízení s Androidem  bylo ochráněno (oproti 2,6 milionům v roce 2015)
  • Přes 260 000 detekcí instalačních balíčků mobilních ransomwarových trojských koní (8,5násobný meziroční nárůst)
  • Více než 153 000 unikátních uživatelů napadených mobilním ransomwarem (v porovnání s rokem 2015 se jedná o 1,6násobný nárůst) 
  • Přes 128 000 detekovaných mobilních bankovních trojanů (skoro 1,6násobný nárůst oproti roku 2015)

Kaspersky Lab

Druhy hrozeb v letech 2015 a 2016

Reklamní trojan: byl váš přístroj už napaden?

Zákeřné je, že trojany po úspěšném spuštění získají rootovská oprávnění a získají tak plnou kontrolu nad zařízením. To jim umožní nejen agresivně zobrazovat reklamu na infikovaných zařízeních, ale jsou též schopni skrytě instalovat jiné aplikace. Útočníci se také snaží přímo vydělat peníze tím, že pomocí Google Play nakupují aplikace.

Díky ovládnutí zařízení může trojan upravovat oddíl s operačním systémem, takže je velmi složité jej ze zařízení odstranit. Někteří reklamní trojští koně jsou dokonce schopni napadnout zálohovací systém, čímž prakticky znemožní vyřešení problému uvedením zařízení do továrního nastavení. 

Hlavním problémem jsou v tomto případě bezpečnostní chyby v Android, ale zpráva upozorňuje na to, že mnoho je jich opraveno, ale uživatelé svá zařízení neaktualizují. V mnoha případech byli trojští koně schopni zneužít již záplatované zranitelnosti, protože si uživatelé nestáhli nejnovější aktualizace.

Bohužel se tento druh škodlivého softwaru opakovaně objevil v obchodě Google Play. Například maskovaný jako průvodce pro hru Pokemon GO. V tomto konkrétním případě byla aplikace stažena více než půl milionem uživatelů, přičemž je detekována jako Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad.


Kaspersky Lab

Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad vypadá jako průvodce hrou Pokemon GO

Ransomware a bankovní trojany

Vydírání se dnes netýká jen serverů ve firmách, ale čím dál častěji také mobilních telefonů. Moderní ransomwary překryjí zprávou vyžadující zaplacení výkupného otevřená okna, čímž znemožní používání celého zařízení. Tento princip využil nejoblíbenější ransomwarový program v roce 2016 – Trojan-Ransom.AndroidOS.Fusob.

Tento trojan nejčastěji útočí v Německu, Spojených státech a Británii, přičemž se cíleně vyhýbá státům bývalého Sovětského svazu a některým sousedícím zemím. Po svém spuštění provede trojan kontrolu jazyka zařízení a objeví-li nějaké neshody, může svou operaci zastavit. Útočníci stojící za tímto trojanem většinou pro odblokování přístroje požadují výkupné ve výši 100 až 200 dolarů. Toto výkupné musí být zaplaceno pomocí kódů předplacených karet pro iTunes.

Výrazně přibývá také bankovních trojanů. Za rok 2016 bylo mobilními bankovními trojany napadeno přes 305 000 uživatelů ve 164 zemích, předešlý rok šlo o 56 000 uživatelů ve 137 zemích. Mezi tři státy s nejvyšším podílem napadených uživatelů mobilními bankovními trojany patří Rusko, Austrálie a Ukrajina.


Kaspersky Lab

Trojan.AndroidOS.Ztorg.ad převlečený za přehrávač videa

Mobilní bankovní trojští koně se v průběhu roku vyvíjeli, mnoho z nich dokázalo obejít nové bezpečnostní mechanismy operačního systému Android a mohli tak pokračovat v kradení uživatelských informací i z nejnovějších verzí tohoto systému. Vývojáři těchto trojanů zároveň opakovaně vylepšovali schopnosti svých výtvorů. Například malwarová rodina Marcher kromě překrytí obvyklých bankovních aplikací ještě navíc uživatele přesměrovala ze stránek finančních institucí na phishingové weby.

root_podpora

Bez aktualizací to nepůjde

Množství reklamních trojských koní zneužívajících uživatelská práva v roce 2016 neustále rostlo. Kyberzločinci využívají faktu, že většina zařízení nemá nejnovější aktualizace operačního systému (nebo jsou provedeny pozdě), čímž se stávají náchylnými vůči starým a osvědčeným hrozbám, říká Petr Kuboš z Kaspersky Lab.

Navíc jsme podle jeho slov svědky toho, že se mobilní prostředí pro kyberzločince stává přeplněným, a proto se začínají poohlížet po světě za hranicí chytrých telefonů. Pravděpodobně tak letos zažijeme velké útoky na zařízení IoT, které budou spuštěny z mobilních zařízení. Útoky na podobná zařízení už probíhají, připomeňme ovládnutí chytrých kamersíťových tiskáren nebo routerů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.