Hlavní navigace

Mobilní telefony s Linuxem a iPhone 2.0

13. 6. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Pokud společnost Apple splní svá poslední prohlášení a uvede na globální trh novou a dostupnější verzi komunikátoru iPhone, budou mnozí fanoušci její platformy jásat. Uvedení nového "jablečného" telefonu je ovšem také výzva pro Google a jeho linuxový operační systém Android. Ten přichází do složité doby.

Je to přibližně rok, co společnost Apple, známá svou schopností kombinovat zajímavé technické přístupy a novátorský design do předražených výrobků ukázala světu svou představu o mobilním telefonu. Osud iPhone od tohoto okamžiku věrně kopíruje osudy dalších produktů Applu, maličkým iPodem Shuffle počínaje a špičkovým Macem Pro konče. Je to módní, inovativní produkt, pro některé takřka modla, která ale konkurenci v mnoha ohledech nejenom že nepředčí, ale v podstatě ani nedotahuje. Protože je ale módní, a protože má několik významných odlišností od srovnatelných produktů, může si tuto nedostatečnost dovolit, prodávat se bude.

Po dlouhém očekávání a pro příznivce Apple typické nekonečné řadě spekulací a dohadů byl představen nový iPhone. Shrneme-li jeho možnosti a očekávanou cenu, musíme dojít k závěru, že Apple se rozhodl poněkud potlačit pověst svého telefonu coby luxusního šperku, ale naopak z něj udělat masově rozšířený produkt. Motivací zde přitom evidentně není jen prodat co nejvíce (dotovaných) iPhonů 3G/GPS, ale spíše poskytnout jejich uživatelům co nejvíce služeb v oblasti prodeje hudby, videa a nově také aplikací pro tyto telefony.

Lekce Faust

Může se nabídnout otázka, proč na serveru věnovaném opensource probíráme smartphone s proprietární architekturou a uzavřeným operačním systémem. Důvod je prostý. Existují šílené představy o budoucnosti chytrých telefonů postavených na Linuxu, a na otevřených platformách obecně. Dávají jim obrovskou budoucnost a podíl na trhu chytrých telefonů srovnatelný s platformou Windows Mobile či se Symbianem.

Nechci zde polemizovat nad reálností těchto představ. Nicméně to, že například s platformou Android, s níž přišel Google, jsou svázáni přední výrobci mobilních telefonů, ještě vůbec neznamená, že ji integrují do významného množství svých modelů, kterých pak prodají významný počet. Ve světě chytrých telefonů v současnosti existují dvě již jmenované platformy. Každá je poněkud odlišná a také se koncentruje na jiný typ zákazníka – uživatele. Právě to vytváří dostatečný prostor jak pro Symbian, tak pro WM, protože třecí plochy, v níž si přímo konkurují, jsou relativně malé. Microsoft je využívanější v profesionálním nasazení, Symbian u pokročilých uživatelů.

Apple se svým iPhonem původně oslovoval klientelu, která by se jinak patrně poohlédla po stylových telefonech bez operačního systému. Jeho představa na webu založených aplikací byla naivní, a reálná nemožnost iPhone zablokovat proti zákaznickým změnám způsobila, že musel přijmout strategii dostupnosti SDK a oficiálního vývoje aplikací. Představení nového iPhone není ničím jiným, než důkazem této změny ve strategii, a také změny orientace iPhone z telefonu pro výjimečné na smartphone pro každého. Se schopností extrémně snadné instalace aplikací, extrémně snadného ovládání, extrémně dobré přístupnosti.

Zkrátka. Apple svým „iPhone 2.0“ otevírá chytrým telefonům nový segment zákazníků, o nějž Symbian ani Windows Mobile neusilovaly. Nejsou to ani firemní zákazníci, ani pokročilí uživatelé informačních technologií, ani nadšenci. Jsou to „obyčejní lidé“. Pokud se tato strategie podaří, a pokud nový přístup Applu nenaruší například skryté předražení telefonu, respektive služeb, může se firma z Kalifornie stát na poli mobilních telefonů brzy tím, čím je v oblasti MP3 přehrávačů. Ikonou, hegemonem a subjektem určujícím další vývoj.

Chmury

Je zřejmé, že v takové situaci jsou zmíněné představy o pětadvaceti­procentním podílu linuxových telefonů do pěti let a jejich umístění hned za Symbianem pohádkou o Budulínkovi. Vývoj Androidu trvá zatím poměrně krátkou dobu, nicméně prvních sériově prodávaných telefonů se nedočkáme dříve než příští rok. Přístroje, které jsou v současnosti nabízeny s Linuxem, pak mají velmi málo uživatelů. Mnoho z těch, kteří s nimi pracují je neberou jako smartphony v pravém slova smyslu a výhod jejich operačních systémů ve skutečnosti nepoužívají. Linux je tak brán spíše jako klasický, byť o něco pomalejší a komplikovanější firmware.

Má podle vás mobilní Linux šanci?

Má-li platforma Android či LiMo přimět zákazníky k nákupu, bude muset nabídnout něco nového. Pouhá vypracovaná organizace času a spolupráce s groupwarovými servery uživatele Windows Mobile nepřesvědčí. Čistota programového kódu a snadnost vývoje aplikací pak nebude podstatná pro ty, kteří preferují Symbian jednoduše proto, že v době uvedení telefonů těch aplikací nebude dost. Pokud se navíc u mobilních telefonů objeví problémy, které má Linux v prostředí desktopů (špatná lokalizace, někdy nestabilita grafického rozhraní, chování funkcí odlišné od očekávaného, nedostatečná odladěnost), nemá Linux na mobilních telefonech šanci na takové rozšíření, aby mohl být považován za skutečný Smartphone. Zatouží-li pak technicky méně zdatný zákazník po stylovém telefonu s možností přidávání dalších funkcí, bez váhání si vybere iPhone.

Naděje

Stejně tak je pro většinového zákazníka zcela lichý a nepodstatný argument o „svobodném systému“. Ten je významný spíše pro výrobce mobilních telefonů. A to pouze za předpokladu, že takový systém bude bezpečný, dobře zdokumentovaný a binárně kompatibilní mezi různými přístroji různých dodavatelů.

Cloud 24 - tip 1

Pokud předchozí řádky vyzněly značně skepticky, chtěl jsem v nich pouze poukázat na to, že mobilní Linux v masovějším měřítku přichází, respektive přijde, do velmi složité doby. Tvůrci mobilů s ním mají v zásadě dvě možnosti. Buď se pokoušet objevit novou skupinu uživatelů, které osloví právě jejich produkt (tzv. komunita uživatelů Linuxu je z pohledu mobilního trhu marginálií), obdobně jako se to povedlo Apple, nebo do operačního systému zapracovat vlastnosti typické pro obě současné platformy, a navíc přidat geniální jednoduchost iPhone. V takovém případě by mobilní Linux mohl být alternativou ke všem třem systémům. Muselo by však být pro něj dost aplikací a dostatečně jednoduchý způsob jejich distribuce.

Pevně doufám, že se to tvůrcům Androidu podaří, otázkou však je, jak dlouho potrvá, než se přístroje s ním dostanou do masové výroby. Jestliže ještě donedávna existoval prostor pro novou platformu, Apple jej nyní spolehlivě zaplní. Nový se bude hledat velmi těžko. A uzurpování ze všech bude stát extrémně mnoho prostředků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.