Hlavní navigace

Moon-buggy

24. 3. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Šinete si to po prašném povrchu Měsíce, vakuum vám sviští kolem uší a neprostor vám rozevlává vlasy, užíváte si naplno temnou odvrácenou stranu, kde vám nekazí náladu žádné Slunce, ale zase nic nevidíte, což značně znepříjemňuje vyhýbání se všudypřítomným kráterům. Pojďme se podívat, jak pořádně prohnat vaše měsíční vozítko ve hře Moon-buggy.

Tato jednoduchá textová hra je jakýmsi simulátorem jízdy v bugině. Ale ne ledajaké! Tahle je speciálně upravená po extrémní povrch – Měsíc. Jedná se o takovou 2D arkádku viděnou zboku, kde se snažíte dojet co nejdál s vaším nebohým autíčkem. Abyste to neměli ale zas až tak lehoučké, musíte se cestou vyhýbat měsíčním kráterům. Na ně (nebo na vyhýbání se jim) ale technici zapomněli a nenamontovali volant. Naštěstí ale zkonstruovali velmi dobrý odpružovací systém, který vám kdykoliv dovolí se s lehkostí blechy vznést k nebesům. Totiž do nebe ne, ale směrem od středu Měsíce, kolmo k povrchu.

Zpátky k odpružení – v případě ohrožení blížící se dírou ji jednoduše přeskočíte. S těmihle krátery je ale potíž. Ze vzdálenosti Země se sice příjemně pozorujou, ale když mezi němi jedete na plný plyn, tak to taková idylka zas není. Nejen že se vyskytují náhodně, ale jsou také různě široké. Vzhledem k tomu, že skok, který máte k dispozici, je vždy stejně vysoký (a tudíž i dlouhý), jde opravdu do tuhého a je to hra o ocelové nervy, když se blíží obzvlášť velké kráteřisko. Musíte totiž s chladnými nervy pravého chlapa počkat až na samý okraj, jinak spadnete přímo do černého chřtánu vašeho hrobu.

moon-buggy-1

To by ale Pánu vesmíru nestačilo. Jako další komplikace se všude kolem válejí kameny a jiný bordel. Naštěstí vám ještě v dílně NASA přidělali k vozítku (jako ke všemu z NASA) velký laser, díky němuž si již cestu prostorem proklestíte. Bohužel laser není zas až tak smrtonosně výkonný, aby rozmetal vše v okolí jedinou ranou, ale můžete si střílet do nekonečna, myšleno neomezeně hodně, než se vám podaří třikrát zasáhnout meteor.

moon-buggy-2

To je tedy vaše situace s překážkami a schopnostmi je překonat. Pokud pojedete dost dlouho, dostanete se třeba na základnu nebo bůhví k čemu ještě (fakt hodně velké díry). Vaše dráha je bedlivě pozorována a hodnocena. Za každý metr přeskočeného kráteru jakož i za každý rozstřelený balvan dostanete body. Pozor ale, ti nahoře nemají rádi plýtvání, takže za střely, které nezasáhnou cíl, se odčítá. U tlumičů a pérování to asi zas tak nevadí, takže skákat štěstím můžete dosyta. Vedou se debaty, zda ve hře hrajete člověka, který vše ovládá z velícího střediska, nebo přímo za řidiče, nebo dokonce za samotnou buginu. Právě díky tomu, že otázka zůstává nezodpovězena, si ale můžete představit verzi vám bližší a spokojeně hrát. Máte na to tři životy/auta. Po posledním nabourání se vyhodnotí výsledek a zapíše do high-score, klasika.

moon-buggy-3

Hra vypadá obyčejně, ale je neobyčejně pečlivě a bedlivě připravená. Navíc se odlišuje ve spoustě detailů od nudných prázdných her. Tak třeba hned fakt, že jedete zprava doleva, naopak, než tomu bývá obvykle zvykem. Úvodní hláška good luck (or use <SPC> to jump) nemá chybu, i když je pravda, že jsem zaujatý, protože mám rád závorky. Ovládání bere ohleduplně a geniálně v potaz levoruké i pravoruké (i obouruké) řidiče:

[mezerník], [J] – skok
[A], [L] – laser
[Q], [N] – konec hry

Fakt, že celý rod trpaslíků z Železných hor ovládá řízení kosmických vozidel přímo bravurně, jistě potěší všechny příznivce fantasy. Německý autor z Anglie, který je mimochodem matematik a velice rád žongluje, si zkrátka s hrou pohrál. Snad vám bude sympatický a blízký jako mně.

root_podpora

moon-buggy-3

Pokud vás tahle černá kráska chytla, tak skočte na její stránky a stáhněte si zkomprimovaný balík s kódy. Nainstalujete standardním

configure
make
make install 

Pokud si chcete užít trochu kosmických pazvuků, můžete stáhnout i experimentální zvukový patch. I tento druhý balík normálně rozbalte tar xvfz moon-buggy-sound-1.0.tar.gz, rozbalí se do stejného dočasného adresáře jako samotná původní hra. Pak v tomto adresáři spusťte příkaz k implementaci patche patch -p1 <sound.patch. Dále pokračujte s normální instalací. Spouští se příkazem moon-buggy. Šťastnou cestu!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku